"Prevareni smo, idemo u proteste"

Dijalizni pacijenti i oni koji čekaju transplantaciju bubrega za septembar najavljuju protest pred Vladom. Traže i smjenu ministra zdravlja zbog neispunjenih obećanja.

Republika Srpska 16.08.2018 | 18:12
"Prevareni smo, idemo u proteste"
Pacijenti su i ranije najavljivali protest pred Vladom ali su odustajali zbog obećanja iz Ministarstva zdravlja. Sada, potvrđuju za BN TV, u proteste idu početkom septembra jer ni jedno obećanje nije ispunjeno a tražiće smjenu ministra Dragana Bogdanića.

Dijalizni pacijenti i dalje, godinama, čekaju da Vlada kupi aparat za tipizaciju tkiva koji bi omogućio kadaveričnu transplantaciju.

Pacijenti su ogorčeni jer su sve rjedje i transplantacije sa živog donora. Ministar zdravlja Dragan Bogdanić u više navrata je najavljivao skoru kupovinu aparata za tipizaciju tkiva. Posljednji put u junu ove godine.

Pacijenti na dijalizi i oni koji čekaju transplantaciju napominju da Srpska i dalje nema listu čekanja na transplantaciju organa a da bez toga nije moguće napraviti centralnu listu koja je uslov za ulazak u Eurotransplant. U junu je ministar Bogdanić najavio ulazak u Eurotransplant na drugi način.

Iako je i to do sada trebalo da bude urađeno nije napravljena ni analiza starosne dobi pacijenata. Ranije je obećano da će makar mladjim pacijentima biti omogućena transplantacija u inostranstvu o trošku Fonda ali ni jednom dijaliznom centru nije upućen zahtjev za analizom starosne dobi.

Opozicija veliki dio krivice za stanje sa dijalizom u zdravstvu Srpske prebacuje na bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića.

Dijalizni pacijenti su se prije nekoliko dana žalili i na kašnjenje invalidnina koje dobijaju ali je taj problem u medjuvremenu riješen.



BN TV

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Istino moja

16.08.2018 16:18

Nikada necete dobiti transplantaciju dok je hemodijaliza Škrbićeva. Ode mu onda zarada. A najskuplja je i idu pare direkt iz budzeta.

ODGOVORITE
Name

Koji Skrbic?

16.08.2018 17:51

Bogdanic je ministar vec 5 godina i ukupno gledano on je najveci krivac za sahranjeno zdravstvo Srpske. Niko nikada nije sustinski istrazio profil ovog psihopate i nevidjenog lopova. Naravno, Skrbic je poceo urusavati zdravstvo, ali ga je Bogdanic nemilosrdno utamanio.

Name

Zz

16.08.2018 18:07

Potpuno tačno. Taj je jedna lopurda i bitanga potekla iz riglovane kućice sa sela. Takvi imaju nezajazljiv apetit i nemoguće ga je zadovoljiti.

Name

Mk

16.08.2018 18:23

DAJTE NEBULAZNITE ŠKRBIĆ JE KOMŠIJA DODIKOV I MOGAO JE RADITI ŠTA JE HTIO SAMO PROFIT JE DODIK POLOVIO SA NJIM I TO JE CIJELA PRIICA ČOVJEK JE SVE MINISTRE STAVIO SVOJE KOMŠIJE IZ ALEKSANDROVCA I UZIMAO GOTOVE PARE .I ČAĐO DA NIJE NAPRAVIO ŠTO JE NAPRAVIO SA ONIM UDESOM I DANAS BI BIO DODIKOV MINISTAR POSLUŠNIK MADA JEDINI ČAĐO IMA BAR MALO VIŠE POŠTENJA OD NJIH SVIJU JEDINO NIJE TREBAO POSLUŠATI SUVOZAČA ONU VEČE I DA PODMETNU VOZAČA ZA KRIVCA UDESA GDJE JE STRADAO MLADIČ IZ B.L.

Name

Istina

16.08.2018 18:39

Istina je da je su krivci svi, od Skrbica pa Bogdanica ali i i svi zaposleni (uhljebljeni) u ministarstvu zdravlja, od cistacice pa preko referenata do ministra jer dobijaju plate dok svojim radom samo prave stetu! Gotovo je, spasa nema, ne samo hemodijliznim pacijentima nego cijelom zdrvastvenom sistemu u RS!

Name

Marko

17.08.2018 06:26

Ma svi su megalomani nevidjeni,Skrbic je unistio zdravstvo ovaj dokrajcio.Skrbic je vlasnik najsavremenijih medicinskih ustanova u Srbiji sa pojedinom opremom koju nemaju ni drzavne zdravstvene imstitucije tamo.Ovdje takodje.Za zatvor je bio vec prvi mjesec svog mandata tad.A ovaj sad hoce da postigne isto to dok je tu.

Name

Keba

16.08.2018 16:25

Moj Dragane, sto me zaboravljas , moj Dragane, sto me zaboravljas , ja ti pisem ti mi se ne javljas, ja ti pisem ti mi se ne javljas.Tri godine kako zito klasa,tri godine kako zito klasa, a od tebe ni traga ni glasa, ,a od tebe ni traga ni glasa, Moj Dragane, moja grudo leda,moj Dragane, moja grudo leda, od srca se otkinuti ne da, od srca se otkinuti ne da!

ODGOVORITE
Name

re keba

16.08.2018 17:40

Blago tebi!

Name

Tip top

16.08.2018 16:26

Kum Ranko otvorio novu kliniku, treba njemu para.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

16.08.2018 16:32

Sve dogovoreno sa ministrom vrlo brzo ce isplata vec videno kao sa Rankom Misic ,pravi scene a micemo kupiti poene.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

16.08.2018 16:48

Da li išta ama baš išta treba reći.....gospodo draga,sve što je učinjeno učinjeno je radi ličnog interesa Rudonje i kuma mu Škrbića .... Dovoljno je pogledati samo gdje je moguće izvršiti bilo kakve ozbiljnije zdravstvene intervencije....sve je moguće preko Tuzle ,opreme Turske, i u Turskim zdravstvenim ustanovama koje čuvaju posao jer nalaze je jedino moguće kod njih očitati....a plaćanje preko zdravstvenog fonda koji kontroliše kum,na mjestu dekana,u upravnim odborima....za bilo šta ozbiljno je moguće,ali samo rijetki,odabrani,stranački,njihovi,oni koji znaju.....tako da je za transplantaciju potrebno mišljenje od Rudonje do kuma mu Škrbića.....jer njegov fond za soc.pitanja je veliki preko 10 miliona.....nekome to trošiti svako.....

ODGOVORITE
Name

Goran

16.08.2018 17:34

Bogdanic je otrov za zdravstvo kao sto je bio i skrbic Oteli su sebi šta treba Tačno za skrbica i hemodijalizu Ne trebamo ni prezime da mu pišemo velikim slovom Nije ništa od naroda i države zaslužio A država je narod , ne pojedinci

ODGOVORITE
Name

Pacijent

17.08.2018 19:50

Jos nista nije uplaceno a I to sto treba da uplate I to je bez ikakvog resenja. Dok u federaciji dijalizni pacijenti imaju 245Km ovi nemogu ni 100KM isplatiti.

ODGOVORITE