10 najboljih ostrva Evrope u 2018. godini

Magazin o putovanjima "Travel + Leisure" svake godine objavljuje listu 10 najboljiih ostrva, kako bi turisti bili u toku, kao i da lakše odluče na koju novu ostrvsku destinaciju će otputovati.

Putovanja 16.08.2018 | 12:20
10 najboljih ostrva Evrope u 2018. godini
Ne čudi podatak da nama tako bliska Grčka, koja ima čak 6.000 ostrva za koja mnogi ljudi nisu ni čuli, dominira na ovoj listi, budući da se na njoj nalaze tradicionalno Mikonos, Santorini, kao i neka druga ostrva kao što su Krf, Krit, Milos, dok se na visokom prvom mestu nalazi ostrvo Paros. Ukupno 6 ostrva na ovoj listi je u Grčkoj. 

Ostrva su rangirana na osnovu mišljenjja čitalaca koji su glasali, a u obzir su uzete atraktivnost ostrva, aktivnosti, prirodne lepote, plaže, hrana i gostoljubivost njegovih stanovnika. Na listi su se ove godine našla i ostrva Portugala, jedno slavno italijansko ostrvo, kao i ostrvo Skaj u Velikoj Britaniji, prenosi Lux life. Pogledajte kojih je to 10 najlepših ostrva u Evropi prema mišljenju čitalaca magazina "Travel + Leisure" bilo da tragate za naboljim plažama, nezaboravnim noćnim životom, odličnim smeštajem ili arheološkim nalazištima.
 
10. Krf 

Krf ili Kerkira, kako ga Grci zovu, je drugo po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga, a pripada grupi od sedam ostrva koje Grci zovu Eptanisi (sedmoostrvlje). Stari grad ostavlja bez teksta. Uske uličice sa kamenim kućama ukrašene plavim i zelenim žaluzinama, bogata vegetacija, miris ruzmarina, mirte, mnogobrojni maslinjaci i lastavice koje kruže nad drevnim gradom su prizori koje nećete zaboraviti.

9. Mikonos 

Ostrvo Mikonos pripada grupi Kikladskih ostrva, a legenda kaže da je slavni Herkul upravo tu u podnožju ostrva ubio divove pa njihova tela razbacao kao stene oko ostrva. Ovo ostrvo nazivaju još i grčka Ibica, budući da je poznato kao omiljeno stecište slavnih i bogatih. 
Osim glavnog grada Hore, samo je još nekoliko delova ostrva gusto naseljeno. Sela i zaseoci razbacani su po brdima.

8. Sicilija, Italija 

Najveće i najslikovitije ostrvo Mediterana svakako je Sicilija. Međutim, ona kao da je svet za sebe, izdvojen od ostatka Italije. 
Mešavina starogrčkog, starorimskog, vizantijskog, arapskog i španskog nasleđa čini je tako jedinstvenom. Hrana, jezik, običaji i tradicija - sve je ovde drugačije nego u ostatku Italije.

7. Skaj, Škotska 

Skaj je jedno od britanskih ostrva koje pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno Škotskoj. Nalazi se u Atlantskom okeanu i deo je užeg arhipelaga Unutrašnji Hibridi. Na ostrvu živi samo 9232 stanovnika, ali ima veliki porast u toku leta zbog turista koji dolaze da uživaju u njegovoj neopisivoj lepoti. 

Ostrvo je sa kopnom Škotske povezano mostom, koji je na neki mističan način uvek obavijen maglom. Portri, najveći grad, sjajna je baza za istraživanje ovog zadivljujućeg ostrva.

 6. Milos, Grčka 

Od svih Kikladskih ostrva Milos ima najviše plaža, čak sedamdeset pet sa karakterističnim bleštavo sivim peskom. Kaleidoskop boja se smenjuje na ovom dramatičnom ostrvu, što je posledica vulkanske aktivnosti, i čini ga jednim od najlepših ostrva koje Grci ljubomorno čuvaju za sebe. Uske plaže smeštene između belih litica i tirkiznog mora skrivaju krevete za sunčanje, šarene suncobrane i osvežavajuće koktele. Glavni grad je Plaka, koji postoji još iz srednjeg veka, odakle se pružaju veličanstveni pogledi.

 5. Krit, Grčka 

Krit je ogroman. Ovo je najveće ostrvo u Grčkoj i peto po veličini na Mediteranu. Moraćete na ovo ostrvo da putujete u nekoliko navrata da biste ga stvarno upoznali i istražili sve lepote koje nudi. Nalazi se na krajnjem jugu Grčke, praktično na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike, a slavno je po Minojskoj civilizaciji i palati u Knososu. Ostrvo ima mnogobrojne zalive, rtove i tirkizne uvale, fantastičnu hranu i turisti ga jednostavno obožavaju.

4. Santorini, Grčka 

Da li znate da je Santorini još aktivan vulkan? To je u stvari jedan od tri vulkana na svetu čiji je krater u moru. 

Ostrvo je steklo i reputaciju destinacije iz snova za venčanja, pa ovde dolaze parovi iz čitavog sveta kako bi svoje sudbonosno “Da” izgovorili upravo na Santoriniju. Fira je glavni grad Santorinija mada su jednako popularni i Imerovilji, Oja, Kamari… 

Najbolji pogled je definitivno iz Fire. Mesto je prepuno kafića, restorana, butika i klubova, a pogled sa visine na kruzere koji su ukotvljeni u podnožju ostrva je neopisiv. Stara luka Santorinija se nalazi nizvodno od Fire.

 3. Azori, Portugal 

Azori ili Azorska ostrva su čarobni region Portugala koji se sastoji od devet vulkanskih ostrva u Atlantskom okeanu. U poređenju sa mnogim ostrvskim destinacijama, Azori nisu turistički, bučni ili zagađeni. Umesto toga, putnici mogu uživati u otkrivanju netaknute prirode, zapanjujućim panoramskim pogledima i upoznavanju šarmantnih sela sa bogatom kulturnom tradicijom. Azori su prepuni laguna i malih kraterskih jezera, a Lagoa das Sete Cidades je najlepši primer ove netaknute prirode. Laguna se sastoji od slatkovodnih vulkanskih jezera plave i zelene boje.

2. Orknijska ostrva, Škotska 

Orknijska ostrva su arhipelag sastavljen od jednog većeg i sedamdesetak manjih ostrva udaljenih oko 10 kilometara od severne obale Škotske. 

Na Orknijskim ostrvima se nalaze neka od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta iz doba neolita. Otuda su ona na Uneskovoj listi Svetske baštine.

 1. Paros, Grčka 

Prvo mesto na ovoj listi odneo je Paros, ostrvo koje se nalazi u centralnom delu Kiklada. Paros je inače među Grcima jedna od popularnijih destinacija. Bilo da na put krećete sa porodicom, želite zabavu ili ste nepopravljivi romantik - Paros je idealan za sve. 

Tradicionalna sela Nausa, Parikija i Pefkas će vas zaseniti svojom lepotom. Tradicionalna arhitektura prepoznatljivih belih kuća s plavim žaluzinama i plavim kupolastim crkvama može učiniti da pomislite da ste na Mikonosu, ali Paros je priča za sebe. 

Restorani su među najboljima u Grčkoj, a kristalno čisto more i zlatni pesak na plažama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Do ostrva lako možete stići ili iz luke Pirej u Atini ili sa obližnjeg Santorinija, Naksosa ili Krita.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Putnik

17.08.2018 11:45

Uopste ne mislim da je ovako. Mikos mnogo visocije treba biti pozicioniran. Paros je sasvim obicno i dosadno ostvo. Santorini takodje mnogo visocije. Ubrojao bih ovdje svakako jos i Island i Sejselska ostrva.

ODGOVORITE
Name

SEJŠELI???

18.08.2018 08:26

Definitivno su Sejšelska ostrva najbolja u Evropi!? Ti si "Putnik", ali u gradskom saobraćaju... BTW, gdje je Kipar?