Invalidi neće plaćati putarinu

Vlada RS naredila je Nadzornom odboru i upravi preduzeća “Autoputevi RS” da osobe sa invaliditetom i oboljele od rijetkih bolesti oslobode plaćanja putarine, pod uslovima propisanim pravilnikom.

Republika Srpska 15.08.2018 | 15:25
Invalidi neće plaćati putarinu
Ova odluka je pala na osnovu inicijative Organizacije amputiraca „Udas“ RS, a od plaćanja putarine trebalo bi da budu oslobođena  vozila u vlasništvu lica sa invaliditetom sa 80 ili više procenata fizičkog oštećenja, odnosno lica kod kojih je utvrđeno oštećenje koje za posljedicu ima nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 ili više procenata.

Treba podsjetiti da su na području Federacije BiH invalidi, među kojima i ratni vojni invalidi iz Republike Srpske bili oslobođeni plaćanja putarine i da je u više navrata, kako je nedavno, rekao srpski član u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić tražio od vlade da se ta nepravda ispravi i da budu oslobođeni od plaćanja putarina na području Republike Srpske. 

Vlada je predvidjela da ovu pogodnost imaju i udruženja i savezi organizacija lica sa invaliditetom, a koja imaju status udruženja od javnog interesa u RS, ali i vozila, kojim se prevoze oboljeli od rijetkih bolesti u svrhu liječenja.

O plaćanja putarine trebalo bi da budu oslobođena i vozila Civilne zaštite, ali samo ona sa odgovarajućom oznakom Civilne zaštite.

(BN TV/Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Cirkus

15.08.2018 13:51

Invalidi veoma rijetko voze auta a skoro nikako po ovom jadu što ga nazivaju auto putevi Srpske. Još jedno sprdanje režima sa najugroženijom kategorijom društva. Umjesto da im daju pristojne invalidnine oni im ukidaju putarinu za ne postojeće autoputeve. Ali ovce k'o ovce, opet će glasati za sektu. A i trave je sve manje.

ODGOVORITE
Name

re cirkus

15.08.2018 15:04

Ti samo mislis da je malo ljudi sa invaliditetom.

Name

Boze dragi

15.08.2018 15:17

Pa kako vas nije sramota,neznam dokle vise ,koliko nas invalida vozi automobil,dajte nam invalidnine kao u federaciji,u Srbiji ,Crnoj Gori ,Hrvatskoj i citavoj evropi ,pa bolje zivi stoka nego mi invalidi u RS.

Name

re Cirkus

15.08.2018 15:19

Bravo ,sve lijepo receno.

Name

Veteran

15.08.2018 16:40

OPET NAOPAKO, PA UVECAJTE IM PRIMANJA I KRAJ. ČUJ OSLOBOĐENI PUTARINE, KOME TO PADE NA PAMET ZNAM BAR PETORICU IZ KOMSILUKA KOJI IMAJU BESPLATAN UVIZ AUTA NA KONTO INVALIDITETA A NI METAK IH OKRZNUO NIJE.

ODGOVORITE
Name

Rvi

16.08.2018 16:57

Dajte vi nama nase invalidnine da budu pristojne a mi kad nam bude potrebno palaticemo ! A nedavno sam se vizio auto putem 9 januar nikoga nema.

ODGOVORITE