Politizacija ne doprinosi pravdi

- Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu
postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost, kaže se u zjedničkoj izjavi Misije OEBS-a, ambasade SAD i OHR-a.

Republika Srpska 14.08.2018 | 18:58
Politizacija ne doprinosi pravdi
U zajedničkoj izjavi se najoštrije osuđuju cinično korištenje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu.

"Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu
postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Dalje se navodi da je Izvještaj pomogao zajednicama u Bosni i Hercegovini da krenu naprijed i teže pomirenju i miru.

"Mnogi od rezultata Izvještaja su verifikovani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inostranih sudova. Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od strane dva međunarodna suda. Činjenice se neće promijeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše istorija. Da budemo jasni, niko ne demonizuje Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsjednik Republike Srpske i drugi", kaže se u zajedničkoj izjavi i dodaje da žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod.

"Nakon njegovog usvajanja, Izvještaj je predstavljao važan korak naprijed u naporima da se postigne pravda. Ti napori se nastavljaju i danas. Misija OEBS-a u BiH je u nekoliko navrata isticala da su tužilaštva i sudovi na nivou Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kao i Tužilaštvo BiH i Sud BiH, do sada završili rad na skoro 500 predmeta ratnih zločina", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Takođe se navodi da su pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokazale snažnu predanost utvrđivanju istine i osiguravanju da svi ratni zločini budu efikasno 
istraženi i procesuirani, bez obzira na etničku pripadnost počinioca ili žrtve.

Pozivaju na nastavak podrške tim institucijama na svim nivoima procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako bi im se omogućilo da završe taj proces i osiguraju pravdu za žrtve.

I delegacija EU/EUSR u Bosni i Hercegovini odbacuje bilo kakve pokušaje poricanja genocida počinjenog u Srebrenici, saopšteno je iz te delegacije nakon što je danas Narodna skupština Republike Srpske održala posebnu sjednicu kako bi raspravljala o Izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

- U tom kontekstu, Evropska unija odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Takođe osuđujemo korištenje zapaljive etno-političke retorike i djelovanja", kaže se u saopštenju.

Pozivaju sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja.

"Evropska unija je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži ka članstvu u EU mora poštivati i promovisati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje tretiranje žrtava genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstvom, navedeno je u saopštenju.

BN TV

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Koma

14.08.2018 17:08

E ovo je jedinstvo! Kad imaš srpsko jedinstvo, onda ovi mogu da trabunjaju i vrište koliko god hoće! Dijelite se i prepirite oko svakog pitanja. To vam je i posao. Ali oko važnih nacionalnih pitanja morate stati rame uz rame. Tad nam dušmani ništa ne mogu. Još samo da to shvate i pozicija i opozicija....

ODGOVORITE
Name

@koma

14.08.2018 18:01

Probudi se iz kome.

Name

Re za komu

14.08.2018 18:03

Ti si bas u komi.Najvaznije nacionalno pitanje je kako zadrzati ovaj mladi svijet koji bjezi glavom bez obzira odavde,a drugi da se nahrani sirotinja koje je sve vise.Istorija je za penzionere,botove i idiote.

Name

NN

14.08.2018 18:17

Svake izbore Dodik nešto smisli. On je prvi priznao genocid u Srebrenici i sad se pere. Sreća pa postoje sve njegove izjave. Hrvatska je počinila genocid nad srbima u II svjetskom ratu i u prošlom ratu. Za dva genocida u jednom vijeku nisu sankcionisani? Dodik im još pride da jasenovačku građu. Sve šrtve trebe popisati, a počinioci neka odgovaraju i to bi bilo pravedno.

Name

blbl

14.08.2018 18:29

Nije nacionalno pitanje kako sakriti pobijene i masovne grobnice. Samo mi mislimo da ako se ne otkriju pobijeni nije ni bilo zlocina.

Name

Re

14.08.2018 18:41

E bas se drzite zajedno,saka jada,digli ste se protiv cijelog svijeta,upamtite da ovo nece na dobro izaci po Srbe.

Name

Bosko re Koma

14.08.2018 18:50

Najveca mrlja na sroskom obrazu je Milorad Dodik koji je narodu nanio vecu stetu od svih ratova, od Kosovskog boja pa na ovamo, izblamirao narod i zigosao nas kao volove u cijelim svijetu, a sve zbog vlastitih ciljeva , bogacenja i pozicije. Cega se pametan stidi budala se ponosi. Milirad je napravio genocid nad srpskim narodom za svoje vladavine, otislo je od rata preko 300.000 srba iz RS , sve mladi, a konstantno odlaze, zar to nije genocid, a prica o Srebrenici je samo da digne nacionalne tenzije i raspali narod praveci se veliki srbin sto je u biti kontra od toga. Sam je izjavio da je bio genocid u Srebrenici dok su mu trebali amerikanci da dodje na vlast i srusi SDS uz pomoc tenkova SFOR-a, zna da gubi od opozije i glibi u zivo blato. Ovo zasjedanje NS RS ce imati nesagledive posljedice po nas srbe. Zao mi je sto narod nasijeda a i opozicija je nasjela. O Srebrenici ne treba da se raspravlja, zna se sta je bili i tacka, to nije uradio srpsku narod vec otpadnici od srpskog naroda, neskolivani i nepismeni idioti koji su nam mrlju na obraz bacili, mi smo castan narod koji je u svim ratovima imao ogromne zrtve i borili smo se za pravdu i za svoje, a ovo sto Dodik radi je zabijanje glogovog kolca u glave svim nana srbima. Ako u oktobru SzaP ne pobijedi ne daj boze, mi kao narod cemo nestati a i RS, Dodik i njegovi fanovi Pavici, Dzokici, Stevandici ce nas kolektivno sahraniti svojim postupcima i kriminalom. Sta je s Davidom zasto se ubice kriju, ko pljacka narod i radprodaje imovinu RS, za sta smo mi borci ginuli i borili se, jesu li boracka groblja postala mjesta okupljanja kad su izbori samo, zasto nema investitora u RS, turista, bjeze nam strucnjaci svih kategorija, imucniji bjeze u Srbiju i ne vracaju se. O tome i mnogim stvarima treba da se prica i konkretno djeluje. Prica o Srebrenici je digla tenzije kao da su 90-e g., to je cilj Dodika, a narod nece da shvati sta idiot radi. Svijet se vec okrenuo protiv nas , reakcije stizu iz citavog svijeta, od Amerike pa na dalje, Dodik ce svojom politikom RS odvesti u izolaciju, a jadan narod gleda kako ce sastaviti kraj s krajem. Ovo je sve zbog izbora, a sto je najgore postaje sve brutalniji u istupima sto cemo mi kao narod skupo platiti i vec placamo. Braco srbi u oktobru ako ne pobijedi mladi i prosperitetni Vukota i SzaP nek nam se Gospod smiluje i Sveta Trojica. Vukota do pobijede. Pravda za Davida i sve ljude!

Name

Zadnji Stadij

14.08.2018 19:25

Izgubljen slucaj ovaj u Komi,istorija je sve zabiljezila i drugo jedinstvo na takav nacin ne dolazi u obzir.Nismo svi isti,m... pod bubrege prodavati nekom drugom.

Name

Koma

14.08.2018 21:17

Jbt. Ovi muslići na aparatima! Pa šta vam je? Smeta vam srpsko jedinstvo?

Name

To Koma

14.08.2018 21:53

Bravo Koma. Nije to srpski izvjestaj nego onog engleskog pacova koji je na Kosovu govorio ubijajte Srbe. Ma dosta. Hoce da sakriju pobijene Srbe. A kad to pomenes kazu to je politizacija I relativizacija. A to sto je pola u Srebrenici sahranjeno a da nije uopste iz Srebrenici to nije politizacija. Treba neka muslinanska zrtava za turanje arapski para po dzepovima rejsova. Dosta lazi musliciiiiiii...

Name

balkan

14.08.2018 17:11

Lijepo je pisati izjave i govoriti kako treba mir i stabilnost ali trebaju sad i djela da slijede do kad ce se tolerisati negiranje genocida i velicanje zlocinaca casni Srbi trebaju biti kao Njemci i osuditi "politiku" koju je tad vodilo do tih desavanje danas je Njemacka primjer za sve svi je postuju zasto zato sto je imala hrabrost da odbaci i osudi politiku nacisma i rasisma iz 39-45 i zato danas svi iz Balkana sanjaju da idu vecinom tamo ! kad Srbi to shvati i budu spremni na to tek onda se ovdje moze ocekivati na prospernu drzavu gdje svi ce biti jednaki i imati mir i dobar zivot.

ODGOVORITE
Name

re balkan

14.08.2018 18:08

Hedi ono sto se nejede , izrode ljudski . Tek kad shvatite i priznate da su i Srbi imali zrtava onda mozemo pricati o prosperitetu i jednakosti . Idiote , vi ste bili u savezu sa nacistima.

Name

balkan

14.08.2018 18:40

Prvo ako si dobro citao ko napada taj snosi najvecu krivicu jeli tako ako ja tebe napadnem logicno je da ces se braniti ! drugo druze ko ono nije prihvatio legalni i demokratski referendum? koji je dao legitimnost na samostalnost BiH kao i svim ostalim drzavama iz bivse yuge ! da su tada bili pametni svi umjesto sto je ubijeno preko 100 hiljada a danas nas je sve manje zbog nacionalisma,lose ekonomije,korupcije... mogli smo da zivimo mnogo bolje u miru svi zajedno kao sto pametni to i shvataju i prihvataju nekima je bio cilj za "Velikom Srbijom" i to je kostalo na desetine hiljada zrtava na sve strane ali ako si imalo objektivan vecina su bili nevini Bosnaci ja zalim za svim zrtvama ali nisam tu da se pustim da me neko gazi bez da se branim prvo demokratski a ako treba i ostalim nacinima ako nemam izbora druze malo dublje razmisli pa ces shvatiti neke stvari

Name

Re re Balkan

14.08.2018 18:41

Pa vi ste i sada nacisti i glavosječe koje se kriju iza demokratskog svijeta. Vama je šerijat imperativ, i svjetski poredak kojem težite! A o Američkom i Evropskom cinizmu je suvišno trošiti riječi! Srbi su ti koji su spasili Evropu od vas i vašeg poretka!

Name

Čovjek

14.08.2018 18:43

Svaka čast pametni će razumjeti.

Name

dzoo

14.08.2018 17:11

Sta cemo sad sa izvjestajem,ko ce ga priznat.Mi nismo normalni Srbovanju nikad kraju.Pa zar nije bolje bilo da smo priznali genocid imamo ko je osudjen i osloboditi Srbski zivalj za vjek vjekova.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

14.08.2018 18:12

Sta cemo sad sa referendumom,ko ce ga priznat.Mi nismo normalni Srbovanju nikad kraju.

Name

Boticeli

14.08.2018 17:14

Ovo treba i opozicija da cuje,ako misli Vukota i ekipa negirat ovo gore napisano nece daleko dogurat.

ODGOVORITE
Name

srbin

14.08.2018 17:18

Ovaj OEBS OHR ameriška ambasada ........oni pojma nemajuKo su oni da nama pametuju kad mi imamo legalno izabrane predstavnike u NSRS školovane na najvišem n ivou od univerziteta u Laktašima do međunarodni koleđa u Trebinju (RS + RSrbija)Oni u EU imaju na vrhu jednu njemicu ami znamo šta su nijemci radili u driugom svj ratu Suma sumarum" nemože nam niko ništa" dok imamo ovakav sastav NSRS sve smo u stanju pobiti.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

14.08.2018 18:17

Ovi gore nabrojani su odlučili da priznaju Republiku Srpsku 1995.godine u Dejtonu uprkos protivljenju muslimana, Hrvata, Hrvatske, islamskih zemalja. Predhodno su zaustavili muslimansko hrvatsku ofanzivu na Banja Luku i ostatak Srpske kada je VRS bila izdata od Srbije i bila na izmaku snaga. Zato te nabrojane zemlje imaju pravo da smiruju tenzije pred iznore.

Name

RE srbin

14.08.2018 18:26

Nisi ti nikakav srbin lazovcino neljudska.

Name

!

14.08.2018 17:19

Pozivaju sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja. ------------------------------------------------------ A da ih pozovete da poštuju ZAKON i štite građane a ne ubice djece-DA DJECU NE UBIJAJU, DA ZLOČINCE NE SKRIVAJU, da ih podsjetite na ljudska prava svakog pojedinca - PRAVDU ZA SVAKO POČINJENO ZLO? Za sve imate odgovor- A KADA GRAĐANI TRAŽE PRAVO NA ŽIVOT - GDJE STE?????????????''

ODGOVORITE
Name

NN

14.08.2018 18:54

To je na vama da odlucite u oktobru, Ali posto srbin voli da glasa emocijama a ne logikm ni bez Dodika vam nece biti bolje..LP

Name

075

14.08.2018 17:36

Milorade, još malo i sankcije ali sada "boljem" entitetu a ko zna možda i vize za EU za "bolji" entitet! "Sultan" umalo bankrotirao za 24 sata, razmisli malo!!

ODGOVORITE
Name

Proleter

14.08.2018 17:45

Sad odmah, još jedno vanredno zasijedanje, da se poništi izjava ovih stranaca. naprijed - do potpunog samoistrebljenja. Ne trebaju nam ni stranci, ni bošnje ni ujkani, mi to radimo najbolje.

ODGOVORITE
Name

!

14.08.2018 18:53

Ma sada ce izjava PREDSEDNIKA SA DIJAGNOZOM kako hoće ovom izjavom da SRUŠE RS I VLADU I SVE INSTITUCIJE RS!

Name

Ohani malo

14.08.2018 19:56

Ne mere odma. Mora da se konsultuje sa Rusi. Šta će da rekne drugi sekretar u ambasadi.

Name

valter

14.08.2018 17:46

kad Srbi sa obje strane drine budu spremni kao sto je Njemacka osudila "politiku rezima iz drugog svjetskog rata" i izvinula se svim zrtvama i cinila sve da se ratni kriminalci osude tek onda ce moci nesto pozitivno da se desi nisu "Srbi" krivi nego rezim koji je imao cilj da silom i prolivanjem krvi uspije ostvariti svoje ciljeve! samo ovi koji danas vladaju zbog svojih fotelja to ne zele nazalost!

ODGOVORITE
Name

Re valter

14.08.2018 18:14

valtere zabi se u Sarajevo i slavi handzar diviziju sve sa nacistickom Njemacko zajedno , primitivac .

Name

Za Valtera ali laznog

14.08.2018 18:19

Kad budete svatili da ste i vi cinili zlocine ondace svima biti lakse. Nisu samo Muslimani stradali vec i Srpska sela oko Srebrenice . To svi vi zate ili ste toliko neupuceni pa komentarisete nesto sto neznate.

Name

FW

14.08.2018 17:47

Srbi sami sebi udaraju glogov kolac, vrijeme ce pokazat.

ODGOVORITE
Name

Kiki

15.08.2018 00:41

Pa tako nekako..ovaj izvjestaj nema vise nikakvu uporabnu vrijednost ..Sud se zatvara u Hagu...ovo je sad pisanje uz vjetar a Dodik pred svake izbore uvuce opoziciju u nekakve dubioze. Koje se na kraju samo Srbima od glavu razbijaju.

Name

075

14.08.2018 17:56

Srbi su ovim samo sebi štetu napravili!!

ODGOVORITE
Name

re 075

14.08.2018 18:21

Folirantu , da ti nije pozivni broj : 071 , 033 ili 01 i n...njaj.

Name

075

15.08.2018 22:15

Znatiželjni sada mi je pozivni 035!!

Name

Vlado

14.08.2018 18:04

Odlazeća američka administracija kontrira odlazećoj republičko-srpskoj administraciji. :)

ODGOVORITE
Name

Fokus

14.08.2018 18:52

Na ovim nesrećnim balkanskim prostorima svako je oduvijek imao i vjerovao samo u svoju istinu, a onu drugu negirao i osuđivao. To je posebno došlo do izražaja poslije posljednjih ratova, devedesetih godina, i po svemu sudeći, trajaće u nedogled. I eventualno novi izvještaj o Srebrenici, iako će, kako se najavljuje sasvim opravdano obuhvatiti i srpske žrtve na tom području. neće primijeniti ništa, čak može i iskomplikovati krhke međunacionalne odnose, jer ga neće priznati, prije svega bonjačka strana, ali i Zapad koji je očito na njihovoj strani.To nije dobro ni za jedan od tri naroda u BiH.

ODGOVORITE
Name

Србин са Козаре

14.08.2018 20:58

Чек, чек мало... Ко се то буни? Они што су нас ''демократски'' бомбардовали осиромашеним уранијумом? Упропастили пола свијета а нама држе предавање...

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

14.08.2018 20:58

Ovo je dokaz da ste džaba sijedili,po pitanju nacionaolnog interesa..nije džaba po pitanju dnevnica.OVOM IZJAVOM SVE VAM JE REČENO--U PREVODU ŠTA SE K.....E,KAD NEMATE SA ČIM..ILI NEŠTO SLIČNO PRIČI KAD ZEKO ŠILJI KOLAC I HOĆE DA UBIJE MEDVJEDA..BAREM TAKO PRIČA OSTALIM ŽIVOTINJAMA..KAD GA JE MEDO UPITAO ŠTA RADI,ON MU JE REKAO:"ŠILJIM KOLAC I PRIČAM GLUPOSTI!"..Kroz ovu šaljivu basnu sve je rečeno,a po pitanju ovog slučaja!Upravo zato i postoje sve ove bjelosvjetske institucije u BiH,kako bi održavali atmosferu na granici usijanja,jer ako bismo se složili,šta bi onda oni radili.Nešto slično savremenoj bolesti-karcinomu,za koji se lijek ne objelodanjuje,a koji možda i postoji!Iako su svjesni da hemoterapija ne donosi dobro,jer ljekar štiti sebe,da bi dao hemoterapiju pacijentu,što nema logike,sa stanovišta zdravog razuma,ali je i pacijenti i porodica prihvataju.

ODGOVORITE
Name

vukota

14.08.2018 21:54

Mi protiv svijeta... Krajnje je vrijeme da se na ovo sto se dogodilo stavi tacka, jer sa ovim potezima samo dublje tonemo u ocima svijeta. Zamislimo na sta bi danas Njemacka izgledala da negira holokaust ? Ne nego ljudi pametni priznali, i sa time se ogradili od zlocinaca iz svojih redova, ujedno skinuli teret sa svog naroda. A sta radimo mi ?

ODGOVORITE
Name

Wodolija

15.08.2018 05:07

Ispravljanje nepravde ili pravde sa tolikim zakašnjenjem i to baš u ovom trenutku nema ništa ni sa nepravdom ni sa pravdom. To su političke odluke koje odgovaraju dodiku. Opozicija nažalost to isto podržava. Jadni narod može da ima od ovih gluposti koje se trenutno čine ,samo štetu i to dugoročnu. Ekonomska i pravna pitanja koja su više nego akutna izgleda nikoga ne intetesuju.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

15.08.2018 06:44

Ajde?! Svoje žrtve da smetemo pod tepih, radi mira u kući? Probali to jednom, nakon WWII. Nije nam se isplatilo!

ODGOVORITE
Name

Nije šala

15.08.2018 21:23

Znači, stara garnitura, bivša administracija još živi. I klepa po ušima.

ODGOVORITE