Ne javljajte sa na ove pozive

Korisnici telekom operatera u Bosni i Hercegovini proteklih dana primali su pozive iz Estonije i Slovenije, a iz telekom operatera su kazali da se radi o novim prevarama te savjetuju da korisnici ne odgovaraju i ne uzvraćaju na propuštene pozive.

Bosna i Hercegovina 13.08.2018 | 22:12
Ne javljajte sa na ove pozive
Iz kompanije BH Telecom su kazali kako su njihovi korisnici prijavljivali nepoznate pozive iz Slovenije (pozivni broj +386) i Estonije (pozivni broj +372) te da su o tome informisali operatere u ovim zemljama, a svim korisnicima su savjetovali da se ne javljaju na pozive kako ne bi došlo do dodatnih troškova.

Pozive su primili i korisnici telekom operatera HT Eronet i m:tel u Bosni i Hercegovini, a prema riječima stručnjaka, ovakvi poziv spadaju u pokušaj zloupotrebe elektronskih komunikacija i prevare korisnika s ciljem prikupljanja ličnih informacija ili stvaranja nekontrolisanih troškova uzvraćanjem ili javljanjem na pozive.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije u BiH su kazali da su upoznati sa zloupotrebom telefonskih usluga, kako u svijetu, tako i u BiH te da zaštitu korisnika treba obezbijediti operator.

– Kako bi se ovaj problem efikasnije suzbio, bitno je naglasiti da krajnji korisnik mora pomoći operatoru, a na taj način posredno i ostalim korisnicima, na način da ga obavijesti o potencijalnom zlonamjernom pozivu. Tako će operator moći blokirati poziv i obavijestiti ostale korisnike o takvom djelovanju – kazali su iz RAK-a za Klix.

Dodali su da u skladu sa svojim nadležnostima obezbjeđuju potrebnu podršku operatorima da se ovakvi slučajevi suzbijaju.

Iz m:tela su poručili da se njihovi korisnici ne javljaju na nepoznate pozive te da korisničkim centrima prijave brojeve koji ih pozivaju kako bi ih operator blokirao.

– Ukoliko postoje bilo kakve nedoumice, pozivi i poruke s neuobičajenih brojeva, molimo korisnike da ne ostvaruju povratni poziv i da se jave našoj korisničkoj podršci, kako bismo preuzeli dalje korake blokiranja poziva sa spornih numeracija – kazali su iz m:tela.

Proteklih godina korisnici telekom operatera primali su pozive iz Afrike i drugih kontinenata, a nakon prijava telekom operateri su blokirali uzvratne pozive ka određenim brojevima.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Traže i dopunu da im pošalješ

13.08.2018 21:11

I dalje stižu poruke u kojoj ti se obrate lično, znači ime ti znaju i traže da im dopuniš račun, da putuju autobusom koji se pokvario, da ih se ne zove na taj broj i da im pošalješ dopunu od 5 KM na neki drugi koji su ti napisali u poruci. Čim pređu granicu sa Srbijom, dođu kući odmah će ti vratiti, javiti se.

ODGOVORITE
Name

Re

14.08.2018 07:25

Istina,dobio sam i ja takvu poruku.

Name

Buba

14.08.2018 07:31

Zovu me tri razlicitabraja nebrojeno puta na dan a i poruke imenom me oslovljava da posaljemcdopunu nalazi se na autoputu pokvareno auto itd stvatno su dosadnimolim ako mogu blokiratiii

Name

Direkt

14.08.2018 10:32

I meni je stigla takva poruka. Najvjerovatnije prikupljaju podatke sa Vibera sto se tice SMS prevara.

Name

BL

14.08.2018 13:01

Nazovite mobilnog operatera kod koga imate preplatnicki broj i prijavite broj koji Vam salje poruke za dopunu, pitat ce Vas kad Vam je tacno poruka poslata, u vecini slucajeva blokiraju taj broj poslije provjere. A ime Vam sazna preko Vibera, posto ste tamo napisali kako se zovete.

Name

Srbin

14.08.2018 06:32

Operater po ovom pitanju nista ne radi. Iz mog licnog iskustva imao sam.problem sa tim pozivima iz vana non stop zvali. Broj mi bio neupotrebljiv. Ja blokiram jedan zove drugi i tako u nedogled. Zovem m:tel i kazem im za problem oni meni kazu nista mi tu ne mozemo. daj reko blokirate na moj broj cijelu tu drzavu kazu da oni to ne mogu. Tako da operatera nista i snalazite se sami.

ODGOVORITE
Name

Partner

14.08.2018 08:15

Mene zvali 55 puta zbog rate kredita ja poslao bh telekomu da ih blokira i odradili ,svaka cast momci!!!!

ODGOVORITE
Name

Nemanja

16.08.2018 14:32

hahahahaha kralja, nasmija me pravo.