Sudom traže 27 miliona maraka

– Radnici i poslovni partneri pokušavaju sudskim putem od preduzeća „Željeznice RS“ da naplate čak 27 miliona KM, ali taj iznos nije konačan jer zaposleni najavljuju nove tužbe zbog kašnjenja toplog obroka i prevoza u ovoj godini.

Republika Srpska 13.08.2018 | 19:25
Sudom traže 27 miliona maraka
U obrazloženju uz polugodišnji finansijski izvještaj ovog javnog preduzeća navedeno je da je društvo uključeno u veći broj sporova koji proističu iz njegovog svakodnevnog poslovanja i odnose se na komercijalna i ugovorna pitanja, kao i pitanja koja proističu iz radnih odnosa.

„Na kraju prvog polugodišta 2018. godine društvo se javlja kao tužena strana u značajnom broju sudskih sporova. Društvo je formiralo rezervisanja za potencijalne gubitke koji mogu proisteći iz navedenih sporova prema procjeni rukovodstva. Ukupna vrijednost svih sudskih sporova u kojima se društvo javlja kao tužena strana iznosi 27,2 miliona KM“, navodi se u izvještaju ŽRS.

Dodaje se i da iznosi konačnih gubitaka mogu biti uvećani po osnovu troškova postupka i obračunatih zateznih kamata.

Veliki broj sporva protiv ŽRS vode radnici zbog smanjenja toplog obroka i oni su u prethodnom periodu mahom dobijali presude protiv preduzeća.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica RS” Zlatko Marin rekao je danas za CAPITAL da je teško reći kolika je trenutno ukupna vrijednost sporova koji radnici vode protiv preduzeća.

„Svaki mjesec naplatimo po dvije ili tri presude koje smo dobili, tako da nemamo tačnu evidenciju o ukupnom dugu, ali svi oni koji su tužili, a njih je oko 2.000, dobijaju između 6.500 i 10.000 KM“, rekao je Marin.

Marin: Tužićemo „Željeznice RS“ zbog kašnjenja toplog obroka i prevoza

On je istakao da pored tužbi koje su ranije podnijeli radnici planiraju da pokrenu i nove, jer im kasni isplata toplog obroka i prevoza.

„Plata nam je redovna, ali nismo dobili topli obrok i prevoz za dva mjeseca ove godine. Dovedeni smo u situaciju da ponovo moramo pokrenuti tužbe, jer je očigledno da direktor nije ispunio obećanje koje je dao kada nam je smanjio topli obrok i ograničio prevoz, a to je da će nakon tog umanjenja isplata biti redovna“, rekao je Marin.

Istakao je da su se zbog ovog kašnjenja obratili i inspekciji, koja je čak opravdala upravu navodeći da je u takvoj situaciji da ne može isplaćivati topli obrok i prevoz.

„Ostalo nem je samo da ponovo tužbama pokušamo da natjeramo upravu da nam redovno isplaćuje ono što nam pripada“, kazao je Marin.

Naglasio je i da je stanje u preduzeću “Željeznice RS”, bez obzira na to što je počeo postupak restrukturiranja, izuzetno loše.

„Ja radim više od 35 godina u ovom preduzeću i stuacija nikad nije bila gora. Dozvoljen je odlazak izvršnog osoblja i sad teško možemo organizovati posao na željezničkim stanicama. Ponovo se dolazi na ideju o zatvaranju još nekih stanica. Nemamo mi višak izvršnih radnika, već administarcije“, kazao je Marin i dodao da sindikat nema saradnju sa upravom koja ih samo obavijesti kad donesene neku odluku.

Sa direktorom ŽRS Draganom Savanovićem danas nismo uspjeli stupiti u kontakt.

“Željeznice RS” se nalaze u fazi restrukturiranja, za šta je Svjetska banka odobrila kredit u iznosu od 51,3 miliona evra. Očekuje se da taj novac uskoro postane operativan, a u međuvremenu je Vlada RS izdvojila 7,7 miliona maraka za isplatu dugovanja radnicimakoji su stekli uslove za penziju. Ta pozajmica će biti vraćena kada stigne novac od kredita.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jovica

13.08.2018 18:18

Dodik je dno dna najveći lopov na ovom svijetu,no,stiće ga pravda.nema mu koš dugo dda pljsčka.

ODGOVORITE
Name

nikson

13.08.2018 18:22

Pa zato je glasačka stoko i uzet ovaj posljednji kredit od 50 mil. KM da bi se isplatile otpremnine, dugovi prema radnicima kao i izvjesni gubici sporova prema raznim povjeriocima a sve ćete to vi marvo vratiti. Ako nekom nije jasno šta to znači, pa da uprostimo stvar. Vi vraćate ono što je Dodikova podrepaška i prateća stranka DNS skršila zadnjih 6-7 na svoj lagodan život i izborni rezultat ne vodeći računa o posljedicama. Oni odoše u život ali za razliku od popularne uzrečice, ovi krševi od vozova ostaju vama. Pa da ih bar prodate u staro gvoždje ali neće vas ni to zapasti nego rate kredita. Uživajte kada niste znali izabrati!

ODGOVORITE
Name

Aaaaa

13.08.2018 22:27

Na zeljeznici od rata radnici tuzavali zeljeznicu i tad pre 15 20 godina dobivali odstetu od 20 30 jiljada kM i plus radno mjesto ko je uspio uspio a dokupljivali su radnicima i do 5 godina rad staza da idu u penziju i ta praksa do dan danas traje ali samo za partijase glasace i ponovo primaju nove radnike glasace i tako u nedogled koja je to rabotabi po kojem zakonu to samo rukovodioci znajua to nema nigdje te bahatosti a cifre su basnoslovne koliko se para dalo radnicima odstete i sta jos ne tamo je haos za ginisovu knjigu rekorda samo prabu reviziju napraviti pa da na vidjelo sve izidje u javnost obi radnici glasaci su uvecali licnu imovinu emotmno a preduzece ptopalo do dna koji kriminal na zeljeznici hara od rata bahacenju nema kraja zeljeznice su opljckane do dna a odgovornosti nema bezakonje caruje pod jitno na odgovornost sve po redu i oduzimanje imovine po kratkom postupku dno dna nema dalje

Name

Miroslav

13.08.2018 20:14

Samo smjena Savanovica a ne sto on radi mjenja nize direktore a on ostaje a napravio novu radionu u Omarskoj a Markan je nije otvorio , sve po zakonu.

ODGOVORITE