Vučićev favorit Mladen Ivanić

I Aleksandar Vučić kao favorita vidi Mladena Ivanića, ističe Aleksandar Popov, dok Slavo Kukić napominje da je status quo jamac Dodikovog vlastitog trajanja i njegove pravne sigurnosti.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


"Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Banjaluka. Kada su Albanci jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Skupština Srpske donijela je rezoluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati.”

Ovo je za beogradske Novosti, prije nekoliko dana, izjavio predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik, aktuelni kandidat za člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta na oktobarskim izborima.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić nakon Dodikovog istupa konstatovao je da predsjednik RS indirektno podržava nezavisnost Kosova, a istovremeno rizikuje Republiku Srpsku. Koji dan kasnije, aktuelni član Predsjedništva BiH iz RS i Dodikov protivkandidat na predstojećim izborima Mladen Ivanić je u medijima u Srbiji, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, insistirao na različitim stavovima spram Dodika, apostrofirajući priču o trećem entitetu u BiH za koju je zainteresovan Dodikov dugoročni partner, također kandidat za Predsjedništvo i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Ja sam vrlo protiv trećeg entiteta. Tu se gospodin Dodik i ja razlikujemo neviđeno. Protivim se, jer znam da bi bilo zahtjeva za Republiku Srpsku. I vrlo precizno znam koje opštine. Tada je rečeno Šipovo, da bi se povezao stolni grad Jajce sa Kupresom i da bi se napravio hrvatski prostor. Vrlo jasno je rečeno i Derventa, Brod i Šamac, da bi se dobila bosanska Posavina. Mimo toga - Republika Srpska je danas jedan od dva entiteta. Biti jedan od tri je mnogo manje. To bi vjerovatno podrazumijevalo promjenu Dejtonskog sporazuma, rekao je Ivanić.

Na pitanje slaže li se sa tezom Dušana Janjića i je li predsjednik SNSD-a zaista spreman žrtvovati dijelove RS zarad uspostavljanja trećeg entiteta, profesor Sveučilišta u Mostaru Slavko Kukić nam, prije svega, kaže kako izuzetno uvažava beogradskog kolegu.

- No, za razliku od njega, ja vjerujem kako Dodiku nije imanentna bilo kakva politička ideologija izvan njega sama. Njega pokreće klasični makijavelistički nerv u čijem podtekstu nije interes ni RS ni srpskog naroda nego njegov vlastiti. U čitavoj priči, hoću reći, važno je jedino kako se održati na površini, kako izbjeći ono što bi ga, potone li, moglo snaći. U funkciji toga cilja je sve ostalo, pa i nove srpske žrtve zatreba li. U tom kontekstu, dakako, treba gledati i njegove stavove u vezi s Kosovom, paralelizme Kosovo - RS, stavove u vezi s trećim entitetom itd. Logika je, da skratim, što gore, to bolje, jer ona jedina je garant statusa quo, a on je jamac njegova vlastita trajanja i njegove pravne sigurnosti. I tu priča počima i završava, naglašava prof. Kukić.

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je Dodikov politički marketing izlizan, “jer uvek pred izbore vuče bombastične poteze kao što je referendum”.

- Ili daje izjave poput ove, a koje apsolutno nemaju nikakvog pokrića. Mislim da je ta priča providna čak i običnim građanima. Svako ko je iole pismen, može da shvati da se ne može porediti pitanje Kosova i Republike Srpske, koja je, po međunarodnom Dejtonskom sporazumu, sastavni deo Bosne i Hercegovine. Nema nikakve šanse da Srpska samostalno podnosi zahteve za prijem u Ujedinjene narode. To je providna politička igra, u kojoj se vidi da Dodik polako gubi tlo pod nogama i živce, jer evo, čini se da Vučić sve više kao favorita gleda u Mladena Ivanića. Predsednik Srbije polako shvata da je Dodik čovek pri kraju svoje političke karijere, naglašava Popov.

Aktivirajte prijave 

Prema njegovim riječima, “ljudi koji imaju imalo mozga u glavi, vide da Dodik sve to radi ne da bi zaštitio srpske interese”.

- Neka se samo aktiviraju sve one krivične prijave koje je opozicija podnela protiv njega, pa neka se vidi šta stoji iza njegovih stavova. Kad god političari patetično počnu da govore i vode računa o narodu, onda znate da tu nešto nije uredu i da je, ustvari, reč o marketingu i očuvanju ličnih interesa. A to što oni seku vene zbog naroda, narod može okačiti mačku o rep, zaključuje Popov.

(BN TV/Oslobođenje)

KOMENTARI61
POŠALJITE PORUKU

msm

13.08.2018 16:22

Čime se mi zamlacujemo.

Dodik je izgubio kompas jer je duboko involviran u kriminal, a i u slučaj nevinog Davida. David je simbol stradanja nevinog naroda, koji je otvorio oči svakom normalnom čovjeku. Iz ovog slučaja se vidi da vlast postoji radi svojih ličnih interesa i da ih običan mali čovjek ne interesuje. U BL sigurno gubi izbore. Na Trgu je 90% glasača SNSDa. Masa je onih koji se boje izaći javno, ali su protiv režima.

XX

13.08.2018 17:10

Ivanić pobjeđuje gotovo je, Dodik gubi izbore.

NikolaPale

13.08.2018 17:29

Ovo je realnost, Vučiću ne treba blesavi Dodik kao kamen oko vrata. Treba mu vrhunski državnik, mudar čovjek i političar kakav je Ivanić. Vučić i Ivanić biće okosnica srpske politike narednih minimum 5 godina.

Realnost

13.08.2018 17:30

Svako normalan u Ivaniću vidi pravog predstavnika srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH. Ivanić će sigurno pobijediti Dodika na izborima, i to je dobro za naš narod.

Mladen

13.08.2018 17:32

Otiso si Milokrade u zaborav.

Pero

13.08.2018 17:54

Свако ко има грама мозга даће подршку и предност Младени Иванићу. Он нуди мудрост,сигурност и стабилност,док Додик води авантуристичку политики и самим тим нас увлачи у ризик,неизвјесност и несигурност.

Исток

13.08.2018 18:37

Uopste nije vazno koga Vucic podrzava? Trebamo dati glas onome koji radi dobro za nas a ne koga Vucic ili neko drugi podrzava. Koga Erdogan podrzava? Koga Kolinda podrzava? bla,bla... Ako ce mo glasati kako Vucic kaze onda smo prava raja.

blbl

13.08.2018 19:50

Pusi ga dodo na sve strane.

re

13.08.2018 21:12

Niko na prostoru bivse drzave ne vodi stabilniju,niti mirnodobsku politiku kao Predsjednik Dodik.Predsjednik je normalan covjek koji stiti interese svog naroda!

kkk

14.08.2018 22:08

Zato aktivisti Vuciceve SNS lobiraju za Dodika kod naroda po Srbiji koji ima pravo glasa kod nas. Puste price da podrzava Ivanica.

Jest vala

15.08.2018 08:47

Srbi, vi isto kao i Bošnjaci i Hrvati i kao mi "nekonstitutivni" uvijek biramo između dva zla manje zlo, nažalost!

075

15.08.2018 19:20

Dzaba

13.08.2018 16:25

Prvo to nije tacno, jer Vucicu stima Dodikova retorika u kojoj se trazi istovremeno rjesavanje statusa Republike Srpske sa rjesavanjem statusa Kosova, kao jedna vrsta satisfakcije za izgubljeno Kisovo. Drugo i da ga podrzava to nista ne pomaze Ivanicu jer podrska Dodiku u narodu je 44 % dok je podrska Ivanicu tek 25 %, to vise niko ne stize do izbora.

Jeste li mene brojali koji nisam ni u jednoj stranci a mislim glavom,niko me nije anketirao,gdje sam ja u tim procentima,centar BL

re

13.08.2018 17:14

Нисте у праву јер Вучићу не "штима" пуно тога код Додика а не само реторика. Недавно се Додик вратио из Београда ПРАЗНИХ руку кад је тражио подршку за примјену СИЛЕ против мирних протеста Правде за Давида а нисте у праву ник код процената подршке у народу јер Иванићева око 42 % а Додикова око 33% и ова разлика се КОНСТАНТНО повећава. Јесу проценти о којима Ви говорите били приближно тачни али прије извјесног времена али сав криминал и неспособност режима већ дуже вријеме испливава (нечасна улога у случају Давида Драгичевића........) НЕМИЛОСРДНО руши мит и о Додику и о свој црвеној коалицији. Дефинитивно сте ПРОПАЛИ у Октобру.

Неће бити

13.08.2018 17:21

Majstore,na čemu si? Daj malo i nama ,da nam bude lijepo.

Re Džaba

13.08.2018 17:23

Ево вриштим од смијеха.. Подршка Додику 44%. Онај ко је насјео на ту причу је благо речено ограничен. Додик ту причу просипа преко режимских медија (АТВ,РТРС) с циљем да људи који се двоуме да ли да изађу на изборе не изађу. Да кажу, он ће добити ја не могу ништа промијенити, а тада ступа на снагу његова гласачка машинерија и он логично добија. Али шипак, на то још увијек могу насјести ограничени и необразовани. Само живи у заблуди, нећеш још дуго бити замлаћен с тим.

Хахахах

13.08.2018 17:26

Suti, nemoj se prosipati svojim glupostima!

decko za dzaba

13.08.2018 17:26

Vucic nikad Dodiku nije zaboravio recenicu da je Vucic politicki pobacaj !!!!

Vuk

13.08.2018 20:02

Gospodine "bllbl" još juče niste tako govorili kad ste bili sigurni da će Vučić podržati Dodika. U pravu su oni koji kažu da je Vučić shvatio da mu je Dodik omča oko vrata. Shvatio je i narod u Republici Srpskoj ko je Dodik. To je Dodik potvrdio i danas kad rješava prblem uoči izbora, a za koji je na rapolaganju imao deset godina. Taj radi samo za svoj imteres i svoje tajkune i kumove. Zato Ivanić i Govedarica pobjeđuju ubjedljivo. Pobjeda ne dolazi u pitanje, Sad je bitan što bolji pobjednički rezultat. Sa Savezom za pobjedu u oporavak i razvoj Republike Srpske.

REALNOST

14.08.2018 18:53

MB

13.08.2018 16:30

Dodika jr jednostavno nemoguce skinuti sa vlasti.

Mozda je nekad bio kao Dusan Silni, ali sad je Uros Nejaki

Re

13.08.2018 16:53

Jedina mogucnost je narod a budi se polako trebao bi doci kraj sadasnjem zulumu.

borac

13.08.2018 17:21

Ма он је сада нико и ништа.

Ре

13.08.2018 17:26

Nije on nikad bio kao Dušan silni iz prostog razloga što je Dušanovo carstvo izlazilo na 3 mora, hoću reći nekoliko puta veće od današnje nam RS. Drugo Dušan je bio vojskovođa, a Mile dezerter. Prije bi rekao da bi on mogao da bude u nekom smislu kao ubačeni nam "Karlo veliki", a od 7. oktobra sva je prilika da će biti "Pipin mali" s'tim što je i ovo poređenje neumjesno zbog veličine carstva pomenutih vođa. Pravda za Davida!

MB za Re

13.08.2018 20:44

Braca

13.08.2018 16:37

Svako sam svoju kucu posprema sta vi u rs stalno ocekujete od Srbije da vam vas nerad i bankrot sanira zalosno sta Vucic rece sta misli.

Ooo

13.08.2018 17:31

Pa razuman covjek, logicno je da podrsku da profesoru Ivanicu.

Dragce

13.08.2018 17:33

Pokusaj prodaje Ljubije, Zeljeznice pred kolapsom, zaduzivanje, referendum kao predizborni potez, skrivanje iza obojenih revolucija, slucaj Dragicevic, slucaj premlacivanja aktiviste Restarta od strane clana vladajuce partije. Pametnom dosta, nema tu nikakvih interesa RS, vec je u putanju cista demonstracija sile i partokratije. Ovaj put, nece proci, dosta je bilo!

Sara

13.08.2018 17:49

Dodik više nikome nije opcija. Sem sam sebi. Što je i pokazao imenovanjem samog sebe za šefa izbornog štaba, nema on više čovjeka uz sebe ni iz svoje partije, a kamoli drugog predsjednika da ga bodri preko Drine. A mogu i nešto da se kladim. Da iza svih ovih režimu naklonjenih komentara stoji Sanja Vulin (mladi SNSD-a, dama koja je rekla da siromaštvo nije glavni uzrok odlaska mladih iz RS, neki idu u Dubai i zbog klime), jer ovakva klepetanja o dobrom životu samo takvi šupljoglavci mogu da objavljuju. SviCe

Gotov je

13.08.2018 17:51

Dzaba ti Dodo, puk’o si skroz.

Ide Mile

13.08.2018 17:53

Neka ti je sa srecom Milence ode ti put Foce ili Zenice

А шта фали Туњицама.

Има ближе

13.08.2018 19:01

Majaaa

13.08.2018 17:53

Logičan slijed događaja... Trebamo jake i pametne, stabilne i uspješne ljude, a ne one sa crne liste! Bravo za prof Ivanića...

Pametan

13.08.2018 17:54

Budala je ko misli da treci entitet nece ići na štetu RS, predsjednim Ivanić rezonuje pametno, Dodik ili ne zna sta radi ili je prodao RS.

Hana

13.08.2018 17:58

U oktobru je revolucija!

U tvom mozgu mozda

Za hanu

13.08.2018 22:44

Realan

13.08.2018 18:00

Prohujalo s vihorom. RTRS kaze 44% а Аtv 36% nisu se dogovorili ni kako ce lagati,dosao je kraj Mili i njegovom rezimu !

A kažu li kolika im je gledanost?

mima

13.08.2018 20:25

Vucic i patrijarh

13.08.2018 18:36

Vuciicu treba Baja,i on sve cini da ovaj pobjedi jer upravlja sa njim, a Baja slusa ko pas jer je donji ako ga Vucic pusti niz vodu. Vidjecete sada kad Lavrov dodje u BG, Baja ce se pojaviti tamo, ili ce pak Vucic pomoci da Lavrov dodje u BL. O patrijarhu ne treba da trosimo vise rijeci jer ga samo marke, euri i dolari interesuju

Dodik je jedina opcija.

Maks

13.08.2018 20:44

Milokrad nikako nije opcija...sve je uništio čega se dohvatio. Zato podrška moje porodice i prijatelja ide za Ivanića i Govedaricu!

reMaks

13.08.2018 22:43

BOBA

13.08.2018 20:09

OVAKO RAZMIŠLJAJU NORMALNI LJUDI.SVE OSTALO JE NE REALNO.MI MORAMO SHVATITI.KO SMO ,ŠTA SMO,I GDJE ŽIVIMO.KAD TO SHVATIMO BIĆE NAM MNOGO LAKŠE.POZDRAV ZA JANJIĆA,POPVA,I KUKIĆA.

Anna

13.08.2018 20:27

Ivanić pobjeđuje!

mima

13.08.2018 20:34

Zašto je Vučić za Ivanića? Zato što ga je Putin je pitao "Kad je Predsjednik Republike Srpske ovako lud kakav im je narod."

Danica

13.08.2018 20:39

Ako ništa drugo ,Ivanić umije da normalno komunicira.Dosta je cirkusa.

Ipak je Ivanić profesor i doktor nauka, a ne tamo neki mesar ili šta več.

reDanica

13.08.2018 22:49

On je gospodin čovjek, zna da razgovara i pristojno iznese svoje mišljenje, nikad nije izustio ništa neprimjerno javno!

re

14.08.2018 15:32

Sa strane

13.08.2018 20:47

Mislim da to Ivaniću ne treba da imponuje. On je isuviše ozbiljan čovek da bi trebalo da ga veseli to što je favorit narcisoidnom diletantu poput Vučića.

Maks

13.08.2018 20:48

Dodik je kralj.

Милош

13.08.2018 20:54

Гледајте мој народе од чега ћете ви живити, како ћете нешто ново научити, направити да сутра буддете бољи него данас, а то да ли ће бити Младен или Милорад, овај или онај, неће много утицати на вас лично. Када се ми сви поравимо, биће нам свима боље, имаћемо бољу државу, Човјеку је најтеже самог себе мјењати, а много лако друге критиковати. Хајде сутра да свако од нас покушаа да уради нешто корисно за нашу Решпублику Српску, за њено добро, а и да себе порави у оном у чему је лош. Тако ћемо мјењајући себе на боље, поправављати и државу

Ivanić mi nije dao šesticu,Ja sam se učlanila u SNSD, skupila glasova koliko je trebalo, kupila faks i sad radim u Elektrokrajini.A ti gledaj od čega ćeš živjeti.

re

13.08.2018 21:06

Svak neka radi svoj posao kako najbolje zna i sve će biti samo bolje. Kako i šta radiš kad te niko ne gleda je ključ uspjeha ili neuspjeha porodice i države.

Bravo

14.08.2018 01:40

BANJA LUKA

13.08.2018 22:02

E ovaj ce put Banja okrenuti ledja baji.To se vidi ocito u gradu!!!

!!! ako i pokradu glasove, ODMA NA ULICE.

TAKO JE

14.08.2018 17:29

biljana

14.08.2018 00:03

Nadam se da je ovaj jadni narod progledao u shvatio manipulacije SNSd pred svake izbore.Ako i ovaj put pobijedi Dodik pjevajući po šatorima i ne treba nam biti bolje...sve se zaslužuje.....

Dj mixajlo

14.08.2018 07:44

Gotovo je Mile, Putuj srecno..do nekog narednog susreta...

Ako bog da kad padnu sa vlasti sve ih pohapsiti, sve im oduzeti jer sve pokrali, i sve one oko njih, tkz gazde za koje danas radimo za sitne pare, kaze firma koja gradi buducnost, da ali buducnost njihove djece koja imaju sve i idu na more, planine i kupaju se u bogastvu,sve to treba pohapsiti

Putnik

14.08.2018 14:08

?

14.08.2018 15:21

Zar vucicev favorit nije onaj laktasenko? pa ne moze ni pisati bez njega, a ni ovaj drugi bez prvog!

Pitanje je sad

14.08.2018 18:10

Ima l' išta od susreta Putin - Dodik..?? Nigdje se ne pominje. Nešto se šuti. Ni habera. Hoće li ga biti ili možda neće..??

Neko

15.08.2018 08:09

Sta vi mislite koliko privilegija dodik i njegovi bilmezi imaju, grčevito se bore da to sačuvaju, splektare, nude da kupuju sdsove ljude, kao krpelji i gnjide kad ih pustiš na neki teren.Mislim da Ivanić pobjedjuje jer je dodik pretjero mnogo.

"Херцеговина"

15.08.2018 16:51

Иванић и Говедарица убједљиво побјеђују. Они имају подршку народа РС.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.