Vučićev favorit Mladen Ivanić

I Aleksandar Vučić kao favorita vidi Mladena Ivanića, ističe Aleksandar Popov, dok Slavo Kukić napominje da je status quo jamac Dodikovog vlastitog trajanja i njegove pravne sigurnosti.

Republika Srpska 13.08.2018 | 16:17
Vučićev favorit Mladen Ivanić
"Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Banjaluka. Kada su Albanci jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Skupština Srpske donijela je rezoluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati.”

Ovo je za beogradske Novosti, prije nekoliko dana, izjavio predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik, aktuelni kandidat za člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta na oktobarskim izborima.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić nakon Dodikovog istupa konstatovao je da predsjednik RS indirektno podržava nezavisnost Kosova, a istovremeno rizikuje Republiku Srpsku. Koji dan kasnije, aktuelni član Predsjedništva BiH iz RS i Dodikov protivkandidat na predstojećim izborima Mladen Ivanić je u medijima u Srbiji, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, insistirao na različitim stavovima spram Dodika, apostrofirajući priču o trećem entitetu u BiH za koju je zainteresovan Dodikov dugoročni partner, također kandidat za Predsjedništvo i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Ja sam vrlo protiv trećeg entiteta. Tu se gospodin Dodik i ja razlikujemo neviđeno. Protivim se, jer znam da bi bilo zahtjeva za Republiku Srpsku. I vrlo precizno znam koje opštine. Tada je rečeno Šipovo, da bi se povezao stolni grad Jajce sa Kupresom i da bi se napravio hrvatski prostor. Vrlo jasno je rečeno i Derventa, Brod i Šamac, da bi se dobila bosanska Posavina. Mimo toga - Republika Srpska je danas jedan od dva entiteta. Biti jedan od tri je mnogo manje. To bi vjerovatno podrazumijevalo promjenu Dejtonskog sporazuma, rekao je Ivanić.

Na pitanje slaže li se sa tezom Dušana Janjića i je li predsjednik SNSD-a zaista spreman žrtvovati dijelove RS zarad uspostavljanja trećeg entiteta, profesor Sveučilišta u Mostaru Slavko Kukić nam, prije svega, kaže kako izuzetno uvažava beogradskog kolegu.

- No, za razliku od njega, ja vjerujem kako Dodiku nije imanentna bilo kakva politička ideologija izvan njega sama. Njega pokreće klasični makijavelistički nerv u čijem podtekstu nije interes ni RS ni srpskog naroda nego njegov vlastiti. U čitavoj priči, hoću reći, važno je jedino kako se održati na površini, kako izbjeći ono što bi ga, potone li, moglo snaći. U funkciji toga cilja je sve ostalo, pa i nove srpske žrtve zatreba li. U tom kontekstu, dakako, treba gledati i njegove stavove u vezi s Kosovom, paralelizme Kosovo - RS, stavove u vezi s trećim entitetom itd. Logika je, da skratim, što gore, to bolje, jer ona jedina je garant statusa quo, a on je jamac njegova vlastita trajanja i njegove pravne sigurnosti. I tu priča počima i završava, naglašava prof. Kukić.

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je Dodikov politički marketing izlizan, “jer uvek pred izbore vuče bombastične poteze kao što je referendum”.

- Ili daje izjave poput ove, a koje apsolutno nemaju nikakvog pokrića. Mislim da je ta priča providna čak i običnim građanima. Svako ko je iole pismen, može da shvati da se ne može porediti pitanje Kosova i Republike Srpske, koja je, po međunarodnom Dejtonskom sporazumu, sastavni deo Bosne i Hercegovine. Nema nikakve šanse da Srpska samostalno podnosi zahteve za prijem u Ujedinjene narode. To je providna politička igra, u kojoj se vidi da Dodik polako gubi tlo pod nogama i živce, jer evo, čini se da Vučić sve više kao favorita gleda u Mladena Ivanića. Predsednik Srbije polako shvata da je Dodik čovek pri kraju svoje političke karijere, naglašava Popov.

Aktivirajte prijave 

Prema njegovim riječima, “ljudi koji imaju imalo mozga u glavi, vide da Dodik sve to radi ne da bi zaštitio srpske interese”.

- Neka se samo aktiviraju sve one krivične prijave koje je opozicija podnela protiv njega, pa neka se vidi šta stoji iza njegovih stavova. Kad god političari patetično počnu da govore i vode računa o narodu, onda znate da tu nešto nije uredu i da je, ustvari, reč o marketingu i očuvanju ličnih interesa. A to što oni seku vene zbog naroda, narod može okačiti mačku o rep, zaključuje Popov.

(BN TV/Oslobođenje)

Komentari / 61

Ostavite komentar
Name

msm

13.08.2018 14:22

Čime se mi zamlacujemo.

ODGOVORITE
Name

XX

13.08.2018 15:10

Dodik je izgubio kompas jer je duboko involviran u kriminal, a i u slučaj nevinog Davida. David je simbol stradanja nevinog naroda, koji je otvorio oči svakom normalnom čovjeku. Iz ovog slučaja se vidi da vlast postoji radi svojih ličnih interesa i da ih običan mali čovjek ne interesuje. U BL sigurno gubi izbore. Na Trgu je 90% glasača SNSDa. Masa je onih koji se boje izaći javno, ali su protiv režima.

Name

NikolaPale

13.08.2018 15:29

Ivanić pobjeđuje gotovo je, Dodik gubi izbore.

Name

Realnost

13.08.2018 15:30

Ovo je realnost, Vučiću ne treba blesavi Dodik kao kamen oko vrata. Treba mu vrhunski državnik, mudar čovjek i političar kakav je Ivanić. Vučić i Ivanić biće okosnica srpske politike narednih minimum 5 godina.

Name

Mladen

13.08.2018 15:32

Svako normalan u Ivaniću vidi pravog predstavnika srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH. Ivanić će sigurno pobijediti Dodika na izborima, i to je dobro za naš narod.

Name

Pero

13.08.2018 15:54

Otiso si Milokrade u zaborav.

Name

Исток

13.08.2018 16:37

Свако ко има грама мозга даће подршку и предност Младени Иванићу. Он нуди мудрост,сигурност и стабилност,док Додик води авантуристичку политики и самим тим нас увлачи у ризик,неизвјесност и несигурност.

Name

blbl

13.08.2018 17:50

Uopste nije vazno koga Vucic podrzava? Trebamo dati glas onome koji radi dobro za nas a ne koga Vucic ili neko drugi podrzava. Koga Erdogan podrzava? Koga Kolinda podrzava? bla,bla... Ako ce mo glasati kako Vucic kaze onda smo prava raja.

Name

re

13.08.2018 19:12

Pusi ga dodo na sve strane.

Name

kkk

14.08.2018 20:08

Niko na prostoru bivse drzave ne vodi stabilniju,niti mirnodobsku politiku kao Predsjednik Dodik.Predsjednik je normalan covjek koji stiti interese svog naroda!

Name

Jest vala

15.08.2018 06:47

Zato aktivisti Vuciceve SNS lobiraju za Dodika kod naroda po Srbiji koji ima pravo glasa kod nas. Puste price da podrzava Ivanica.

Name

075

15.08.2018 17:20

Srbi, vi isto kao i Bošnjaci i Hrvati i kao mi "nekonstitutivni" uvijek biramo između dva zla manje zlo, nažalost!

Name

Dzaba

13.08.2018 14:25

Prvo to nije tacno, jer Vucicu stima Dodikova retorika u kojoj se trazi istovremeno rjesavanje statusa Republike Srpske sa rjesavanjem statusa Kosova, kao jedna vrsta satisfakcije za izgubljeno Kisovo. Drugo i da ga podrzava to nista ne pomaze Ivanicu jer podrska Dodiku u narodu je 44 % dok je podrska Ivanicu tek 25 %, to vise niko ne stize do izbora.

ODGOVORITE
Name

re

13.08.2018 15:14

Jeste li mene brojali koji nisam ni u jednoj stranci a mislim glavom,niko me nije anketirao,gdje sam ja u tim procentima,centar BL

Name

Неће бити

13.08.2018 15:21

Нисте у праву јер Вучићу не "штима" пуно тога код Додика а не само реторика. Недавно се Додик вратио из Београда ПРАЗНИХ руку кад је тражио подршку за примјену СИЛЕ против мирних протеста Правде за Давида а нисте у праву ник код процената подршке у народу јер Иванићева око 42 % а Додикова око 33% и ова разлика се КОНСТАНТНО повећава. Јесу проценти о којима Ви говорите били приближно тачни али прије извјесног времена али сав криминал и неспособност режима већ дуже вријеме испливава (нечасна улога у случају Давида Драгичевића........) НЕМИЛОСРДНО руши мит и о Додику и о свој црвеној коалицији. Дефинитивно сте ПРОПАЛИ у Октобру.

Name

Re Džaba

13.08.2018 15:23

Majstore,na čemu si? Daj malo i nama ,da nam bude lijepo.

Name

Хахахах

13.08.2018 15:26

Ево вриштим од смијеха.. Подршка Додику 44%. Онај ко је насјео на ту причу је благо речено ограничен. Додик ту причу просипа преко режимских медија (АТВ,РТРС) с циљем да људи који се двоуме да ли да изађу на изборе не изађу. Да кажу, он ће добити ја не могу ништа промијенити, а тада ступа на снагу његова гласачка машинерија и он логично добија. Али шипак, на то још увијек могу насјести ограничени и необразовани. Само живи у заблуди, нећеш још дуго бити замлаћен с тим.

Name

decko za dzaba

13.08.2018 15:26

Suti, nemoj se prosipati svojim glupostima!

Name

Vuk

13.08.2018 18:02

Vucic nikad Dodiku nije zaboravio recenicu da je Vucic politicki pobacaj !!!!

Name

REALNOST

14.08.2018 16:53

Gospodine "bllbl" još juče niste tako govorili kad ste bili sigurni da će Vučić podržati Dodika. U pravu su oni koji kažu da je Vučić shvatio da mu je Dodik omča oko vrata. Shvatio je i narod u Republici Srpskoj ko je Dodik. To je Dodik potvrdio i danas kad rješava prblem uoči izbora, a za koji je na rapolaganju imao deset godina. Taj radi samo za svoj imteres i svoje tajkune i kumove. Zato Ivanić i Govedarica pobjeđuju ubjedljivo. Pobjeda ne dolazi u pitanje, Sad je bitan što bolji pobjednički rezultat. Sa Savezom za pobjedu u oporavak i razvoj Republike Srpske.

Name

MB

13.08.2018 14:30

Dodika jr jednostavno nemoguce skinuti sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

Re

13.08.2018 14:53

Mozda je nekad bio kao Dusan Silni, ali sad je Uros Nejaki

Name

borac

13.08.2018 15:21

Jedina mogucnost je narod a budi se polako trebao bi doci kraj sadasnjem zulumu.

Name

Ре

13.08.2018 15:26

Ма он је сада нико и ништа.

Name

MB za Re

13.08.2018 18:44

Nije on nikad bio kao Dušan silni iz prostog razloga što je Dušanovo carstvo izlazilo na 3 mora, hoću reći nekoliko puta veće od današnje nam RS. Drugo Dušan je bio vojskovođa, a Mile dezerter. Prije bi rekao da bi on mogao da bude u nekom smislu kao ubačeni nam "Karlo veliki", a od 7. oktobra sva je prilika da će biti "Pipin mali" s'tim što je i ovo poređenje neumjesno zbog veličine carstva pomenutih vođa. Pravda za Davida!

Name

Braca

13.08.2018 14:37

Svako sam svoju kucu posprema sta vi u rs stalno ocekujete od Srbije da vam vas nerad i bankrot sanira zalosno sta Vucic rece sta misli.

ODGOVORITE
Name

Ooo

13.08.2018 15:31

Pa razuman covjek, logicno je da podrsku da profesoru Ivanicu.

ODGOVORITE
Name

Dragce

13.08.2018 15:33

Pokusaj prodaje Ljubije, Zeljeznice pred kolapsom, zaduzivanje, referendum kao predizborni potez, skrivanje iza obojenih revolucija, slucaj Dragicevic, slucaj premlacivanja aktiviste Restarta od strane clana vladajuce partije. Pametnom dosta, nema tu nikakvih interesa RS, vec je u putanju cista demonstracija sile i partokratije. Ovaj put, nece proci, dosta je bilo!

ODGOVORITE
Name

Sara

13.08.2018 15:49

Dodik više nikome nije opcija. Sem sam sebi. Što je i pokazao imenovanjem samog sebe za šefa izbornog štaba, nema on više čovjeka uz sebe ni iz svoje partije, a kamoli drugog predsjednika da ga bodri preko Drine. A mogu i nešto da se kladim. Da iza svih ovih režimu naklonjenih komentara stoji Sanja Vulin (mladi SNSD-a, dama koja je rekla da siromaštvo nije glavni uzrok odlaska mladih iz RS, neki idu u Dubai i zbog klime), jer ovakva klepetanja o dobrom životu samo takvi šupljoglavci mogu da objavljuju. SviCe

ODGOVORITE
Name

Gotov je

13.08.2018 15:51

Dzaba ti Dodo, puk’o si skroz.

ODGOVORITE
Name

Ide Mile

13.08.2018 15:53

Neka ti je sa srecom Milence ode ti put Foce ili Zenice

ODGOVORITE
Name

Има ближе

13.08.2018 17:01

А шта фали Туњицама.

Name

Majaaa

13.08.2018 15:53

Logičan slijed događaja... Trebamo jake i pametne, stabilne i uspješne ljude, a ne one sa crne liste! Bravo za prof Ivanića...

ODGOVORITE
Name

Pametan

13.08.2018 15:54

Budala je ko misli da treci entitet nece ići na štetu RS, predsjednim Ivanić rezonuje pametno, Dodik ili ne zna sta radi ili je prodao RS.

ODGOVORITE
Name

Hana

13.08.2018 15:58

U oktobru je revolucija!

ODGOVORITE
Name

Za hanu

13.08.2018 20:44

U tvom mozgu mozda

Name

Realan

13.08.2018 16:00

Prohujalo s vihorom. RTRS kaze 44% а Аtv 36% nisu se dogovorili ni kako ce lagati,dosao je kraj Mili i njegovom rezimu !

ODGOVORITE
Name

mima

13.08.2018 18:25

A kažu li kolika im je gledanost?

Name

Vucic i patrijarh

13.08.2018 16:36

Vuciicu treba Baja,i on sve cini da ovaj pobjedi jer upravlja sa njim, a Baja slusa ko pas jer je donji ako ga Vucic pusti niz vodu. Vidjecete sada kad Lavrov dodje u BG, Baja ce se pojaviti tamo, ili ce pak Vucic pomoci da Lavrov dodje u BL. O patrijarhu ne treba da trosimo vise rijeci jer ga samo marke, euri i dolari interesuju

ODGOVORITE
Name

Maks

13.08.2018 18:44

Dodik je jedina opcija.

Name

reMaks

13.08.2018 20:43

Milokrad nikako nije opcija...sve je uništio čega se dohvatio. Zato podrška moje porodice i prijatelja ide za Ivanića i Govedaricu!

Name

BOBA

13.08.2018 18:09

OVAKO RAZMIŠLJAJU NORMALNI LJUDI.SVE OSTALO JE NE REALNO.MI MORAMO SHVATITI.KO SMO ,ŠTA SMO,I GDJE ŽIVIMO.KAD TO SHVATIMO BIĆE NAM MNOGO LAKŠE.POZDRAV ZA JANJIĆA,POPVA,I KUKIĆA.

ODGOVORITE
Name

Anna

13.08.2018 18:27

Ivanić pobjeđuje!

ODGOVORITE
Name

mima

13.08.2018 18:34

Zašto je Vučić za Ivanića? Zato što ga je Putin je pitao "Kad je Predsjednik Republike Srpske ovako lud kakav im je narod."

ODGOVORITE
Name

Danica

13.08.2018 18:39

Ako ništa drugo ,Ivanić umije da normalno komunicira.Dosta je cirkusa.

ODGOVORITE
Name

reDanica

13.08.2018 20:49

Ipak je Ivanić profesor i doktor nauka, a ne tamo neki mesar ili šta več.

Name

re

14.08.2018 13:32

On je gospodin čovjek, zna da razgovara i pristojno iznese svoje mišljenje, nikad nije izustio ništa neprimjerno javno!

Name

Sa strane

13.08.2018 18:47

Mislim da to Ivaniću ne treba da imponuje. On je isuviše ozbiljan čovek da bi trebalo da ga veseli to što je favorit narcisoidnom diletantu poput Vučića.

ODGOVORITE
Name

Maks

13.08.2018 18:48

Dodik je kralj.

ODGOVORITE
Name

Милош

13.08.2018 18:54

Гледајте мој народе од чега ћете ви живити, како ћете нешто ново научити, направити да сутра буддете бољи него данас, а то да ли ће бити Младен или Милорад, овај или онај, неће много утицати на вас лично. Када се ми сви поравимо, биће нам свима боље, имаћемо бољу државу, Човјеку је најтеже самог себе мјењати, а много лако друге критиковати. Хајде сутра да свако од нас покушаа да уради нешто корисно за нашу Решпублику Српску, за њено добро, а и да себе порави у оном у чему је лош. Тако ћемо мјењајући себе на боље, поправављати и државу

ODGOVORITE
Name

re

13.08.2018 19:06

Ivanić mi nije dao šesticu,Ja sam se učlanila u SNSD, skupila glasova koliko je trebalo, kupila faks i sad radim u Elektrokrajini.A ti gledaj od čega ćeš živjeti.

Name

Bravo

13.08.2018 23:40

Svak neka radi svoj posao kako najbolje zna i sve će biti samo bolje. Kako i šta radiš kad te niko ne gleda je ključ uspjeha ili neuspjeha porodice i države.

Name

BANJA LUKA

13.08.2018 20:02

E ovaj ce put Banja okrenuti ledja baji.To se vidi ocito u gradu!!!

ODGOVORITE
Name

TAKO JE

14.08.2018 15:29

!!! ako i pokradu glasove, ODMA NA ULICE.

Name

biljana

13.08.2018 22:03

Nadam se da je ovaj jadni narod progledao u shvatio manipulacije SNSd pred svake izbore.Ako i ovaj put pobijedi Dodik pjevajući po šatorima i ne treba nam biti bolje...sve se zaslužuje.....

ODGOVORITE
Name

Dj mixajlo

14.08.2018 05:44

Gotovo je Mile, Putuj srecno..do nekog narednog susreta...

ODGOVORITE
Name

Putnik

14.08.2018 12:08

Ako bog da kad padnu sa vlasti sve ih pohapsiti, sve im oduzeti jer sve pokrali, i sve one oko njih, tkz gazde za koje danas radimo za sitne pare, kaze firma koja gradi buducnost, da ali buducnost njihove djece koja imaju sve i idu na more, planine i kupaju se u bogastvu,sve to treba pohapsiti

Name

?

14.08.2018 13:21

Zar vucicev favorit nije onaj laktasenko? pa ne moze ni pisati bez njega, a ni ovaj drugi bez prvog!

ODGOVORITE
Name

Pitanje je sad

14.08.2018 16:10

Ima l' išta od susreta Putin - Dodik..?? Nigdje se ne pominje. Nešto se šuti. Ni habera. Hoće li ga biti ili možda neće..??

ODGOVORITE
Name

Neko

15.08.2018 06:09

Sta vi mislite koliko privilegija dodik i njegovi bilmezi imaju, grčevito se bore da to sačuvaju, splektare, nude da kupuju sdsove ljude, kao krpelji i gnjide kad ih pustiš na neki teren.Mislim da Ivanić pobjedjuje jer je dodik pretjero mnogo.

ODGOVORITE
Name

"Херцеговина"

15.08.2018 14:51

Иванић и Говедарица убједљиво побјеђују. Они имају подршку народа РС.

ODGOVORITE