Video: Kukolj obara zemljaka iz Češke za bronzu!

Čovek, koji je prošle godine doneo prvo zlato Srbiji na velikoj sceni, izdigao se posle poraza od Gruzijca u polufinalu i stigao do nove medalje posle iscrpljujuće borbe sa Klamertom. Osvojio je i važne bodove na putu ka Tokiju 2020. godine.

Ostali sportovi 12.08.2018 | 18:15
Video: Kukolj obara zemljaka iz Češke za bronzu!
Evropski džudo šampion u srednjoj kategoriji i prvi džudista koji je Srbiji doneo zlatnu medalju sa nekog velikog takmičenja, Aleksandar Kukolj, osvojio je danas 15. prestižnu medalju od kada je 2009. kao tinejdžer debitovao na velikoj sceni!

On je na Gran priju u Budimpešti, na kom se takmičilo 346 džudista i 232 džudistkinje iz 86 zemalja sveta, stigao do bronze u kategoriji do 90 kilograma što mu je, pored medalje, donelo i dragocene bodove na putu ka Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju.

Kukolj (26), šampion Evrope i Varšave 2017. godine, podigao se posle poraza iponom u polufinalnom duelu sa Ušangijem Margianijem iz Gruzije (1:0, kraj na 1:21) i u borbi za treće mesto savladao zemljaka, Davida Klamerta iz Češke (1:0 vaza-ari, 1:1 vaza-ari, kraj 2:1 vaza-ari/ipon na 3:28).

Kako zemljaka?

Kukolj, rodom iz Zvornika, rođen je 1991. godine u Pragu, ali dugo već živi i trenira u Beogradu u Džudo klubu Rakovica.

Kukolj i još jedan naš uspešni džudista u kategoriji do 90 kilograma, Aleksandar Majdov, bili su vodeći na rang-listi Internacionalne džudo federacije uoči Gran prija u Budimpešti sa 4.783, odnosno 4.401 poenom sakupljenim u prethodne dve godine (boduje se prvih šest pozicija), dok je treće mesto pripadalo gruzijskom takmičaru Beli Gvinijašviliju sa 4.327.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada je kategorija do 90 kilograma u pitanju, učestvovaće najbolje plasirani japanski takmičar, kao i 18 najboljih na rang listi objavljenoj 25. maja 2020. godine.

Srbiju je na Gran priju predstavljala i Milica Nikolić u kategoriji do 48 kilograma, koja je zauzela peto mesto i, takođe, osvojila bodove na putu ka Igrama u Tokiju.

Žoao Martinjo iz Portugalije, Milan Randl iz Slovačke, kao i Ivan Felipe Silva Morales iz Kube imena su rivala koje je kao prvi nosilac u svojoj četvrtini žreba Kukolj izbacivao na putu ka polufinalu, gde ga je 13. u generalnom plasmanu IJF, Margijani, savladao iponom - potezom koji automatski završava borbu u džudou.

Kukolj je u borbi za bronzu poveo protiv Klamerta waza-ari obaranjem, drugom po vrednosti iza ipona, 24-godišnji Čeh koji je do šanse da osvoji medalju stigao kroz repesaž uzvratio je istom merom posle dva minuta i 11 sekundi borbe, nakon čega je svetski "broj 1" izveo presudno bacanje na 3:28 od početka meča.

Iscrpljeni, rivali su čestitali jedan drugom.

Pogledajte borbu.



4 šida u finalu

Zlato je osvojio mađarski džudista Kristijan Tot, koji je u pasivnom i negledljivom finalu do presudnog poena stigao vaza-arijem na 2:53 do kraja. I pre i posle toga sudija je opominjao i kažnjavao takmičare zbog neaktivne borbe (šido, svako je dobio po dva). Tot je Mađarskoj doneo drugo zlato, uz dva srebra, tako da je domaćin završio kao drugi na listi osvojenih medalja iza neprikosnovenog Japana (osam zlata, četiri srebra). Rusija je treća sa po jednom zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar