EP: Kajtazova rušila državne rekorde u Glazgovu!

Plivačica Bosne i Hercegovine Amina Kajtaz zadovoljna je nastupom na Evropskom prvenstvu, gdje je obarala rekorde i plivala u polufinalu, dok je Emir Muratović istakao da je mogao da bude i bolji u Glazgovu.

Ostali sportovi 09.08.2018 | 11:45
EP: Kajtazova rušila državne rekorde u Glazgovu!
Kajtazova je u srijedu bila 29. u kvalifikacijama discipline 50 metara delfin (nastupile 43 plivačice) pošto je ovu dionicu isplivala za 27,56 sekundi, a prethodno je bila odlična na 100 metara delfin, gdje je dva puta obarala bh. rekorde i zauzela 16. mjesto u polufinalu (59,54), prenijele su "Nezavisne novine".

Ona je uz Ivanu Ninković jedina bh. plivačica koja je stigla do polufinala (plivači nisu nikada bili u polufinalu). Takođe, u kvalifikacijama je 200 metara delfin isplivala za 2:14,85 minuta i oborila 10 godina star rekord BiH.

"Zadovoljna sam. Napokon je BiH imala predstavnika u polufinalu EP, prvi put od 2012. kada je Ivana Ninković plivala polufinale u Debrecinu, tako da moram biti zadovoljna. Ipak, krivo mi je što sam za 18 stotinki promašila polufinale na 200 metara delfin. Ta trka je za mene najveće iznenađenje, jer u toj disciplini nisam ni očekivala da ću popraviti vrijeme", rekla je Kajtazova za banjalučki list i zahvalila treneru Lovrencu Franičeviću što joj je ukazao povjerenje i što je trenira.

Za najbolju bh. plivačicu slijedi desetak dana odmora, a onda nastavlja sa treninzima.

"Uskoro počinju pripreme, novih bezbroj sati u bazenu... ", dodala je Kajtazova.

Muratović je danas bio 45. od 66. plivača na 50 metara slobodno s vremenom 23,19 sekundi, dok je prethodno na 100 metara slobodno (50,95) bio 62. Bilo je ovo njegovo prvo EP.

"Nisam baš zadovoljan nastupom na Evropskom prvenstvu, nisam plivao svoja najbolja vremena. Mogao sam se bolje pripremiti, mogao sam neke stvari bolje odraditi, kao što je izlaz iz vode... Ali, EP je bilo dobro iskustvo", rekao je plivač banjalučkog Olimpa.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar