EP - Šteta: Onaj Čaba iz polufinala uzeo bi bronzu!

Silađi bez medalje, Barna nadmašio Čavićev rekord! Srpski plivač Čaba Siladji osvojio je peto mesto u disciplini 50 metara prsno na Evropskom šampionatu u Glazgovu.  Naš plivač završio je kao peti u finalnoj trci na 50 metara prsno, sa osetno slabijim vremenom u odnosu na polufinale.

Ostali sportovi 08.08.2018 | 18:40
EP - Šteta: Onaj Čaba iz polufinala uzeo bi bronzu!
Silađi je ostvario rezultat 27,20 i bronzana medalja mu je izmakla za 14 stotinki, odnosno trebalo je samo da ponovi rezultat iz polufinala, kada je oborio nacionalni rekord - 26,99.

Zlato je očekivao osvojio Britanac Adam Piti (26,09), srebro je pripalo Italijanu Fabiju Skocoliju (26,79), a bronza Slovencu Džonu Piteru Stevensu (27,06).

Britanac Piti je treći put u nizu osvojio evropsko zlato, posle Berlina i Londona.

Drugi srpski plivač Andrej Barna nije uspeo da se plasira u finale discipline 50 metara slobodnim stilom.

Ipak, on je postavio novi nacionalni rekord u vremenu od 22,27 sekundi, ali to je bilo tek sedmo vreme u drugoj polufinalnoj grupi, a ukupno 15.

Barna je ovim rezultatom oborio rekord Milorada Čavića od pre deset godina.

Čaba Silađi je peti u Evropi!

Iako smo navikli da se radujemo i brojimo samo medalje koje naši sportisti osvoje na velikim takmičenjima, uspeh koji je naš 28-godišnji plivač ostvario danas na Evropskom prvenstvu u Glazgovu ne samo da je vredan pomena...

...već i svakog poštovanja!

Međutim, rezultati govore i da bi vreme ostvareno u polufinalu (26,99), našem nacionalnom rekorderu donelo bronzanu medalju.

Plivajući u stazi broj tri finalne trke na 50 metara prsnim stilom, naš olimpijac završio je kao peti u vremenu 27,20 i zabeležio jedan od boljih rezultata tokom karijere započete 1997. treninzima na bazenu Gimnazije u Bečeju gde je uporedo trenirao i vaterpolo.

Zlato je, prema očekivanjima, osvojio neprikosnoveni Adam Piti u vremenu 26,09!

Aktuelni svetski rekorder u ovoj disciplini (25,95, Budimpešta 2017), 23-godišnji olimpijac iz Stafordšira, "ostavio je" srebrnog Italijana Fabija Skocolija za sedam desetinki (26,79), a bronzanog Slovenca Džona Petera Stivensa skoro za pun sekund u samo jednoj dužini olimpijskog bazena.

Stivens se na postolje popeo vremenom 27,06, što je sedam desetinki lošiji rezultat od Silađijevog u utorak pre podne (26,99).

Barna oborio Čavićev rekord i – ispao! Srbija ima novi nacionalni rekord na 50 metara slobodnim stilom, međutim to vreme nije bilo dovoljno za plasman u finale na Evropskom prvenstvu.

Najbolje vreme u istoriji srpskog plivanja na 50 metara slobodnim stilom nije bilo dovoljno za plasman u finale Evropskog prvenstva u Glazgovu.

To je zabrinjavajuće.

Ali, u isto vreme, novi nacionalni rekorder u najbržoj olimpijskoj disciplini ostvario je veliki napredak u odnosu na debi na evropskim prvenstvima u Londonu 2016. i nagovestio da ono pravo tek dolazi.

To je ohrabrujuće.

Malo nakon što je Čaba Silađi propustio priliku da osvoji bronzu u finalu na 50 metara prsno, mlada nada našeg plivanja Andrej Barna poništio deset godina star rekord Milorada Čavića na 50 metara slobodno (22,29, Misuri 2008) i dužinu olimpijskog bazena preplivao za dve stotinke brže - 22,27.

To je, ma kako čudno zvučalo, bilo dovoljno za sedmo mesto u njegovoj polufinalnoj grupi, a 15. poziciju ukupno.

Finalna trka na 50 metara slobodnim stilom održaće se u četvrtak od 16.50.

Barna, 20-godišnji Subotičanin koji se već neko vreme školuje u SAD gde i trenira, napravio je ozbiljan napredak u odnosu na debi na evropskim prvenstvima, kada je u Londonu 2016. isplivao 23,02 i završio kao 35. u ovoj disciplini.

Utoliko - bravo, Andrej!

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar