Šta kad vas opeče meduza

Opekotine nastaju zbog alergijske reakcije na žarnice koje se nalaze na pipcima ove morske životinje.

Zdravlje 08.08.2018 | 12:58
Šta kad vas opeče meduza
OPEKOTINA od meduze na koži može da izazove kratkotrajnu neprijatnost, ali i ozbiljne alergijske reakcije. Kada meduza nije otrovna, opekotine možete i sami da tretirate, ali širenje crvenila i prateći simptomi mogu da budu znak da je potrebna lekarska intervencija.

Opekotine nastaju zbog alergijske reakcije na žarnice koje se nalaze na pipcima ove morske životinje. Veličina nije nikakav znak, jer i najmanja meduza može da napravi probleme. Pojavljuju se kružni pečati koji, ukoliko postanu veći od površine raširenog dlana, mogu da izazovu dugotrajne reakcije.

- Potrebno je skloniti se od sunca i isprati opekotinu vodom sa slavine, nikako morskom vodom. Zatim staviti hladnu oblogu ili led umotan u krpu, kako bi se smirila upala - kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac.

Ranu nikako ne treba trljati. Kreme i masti koje sadrže antihistaminik i analgetik mogu da pomognu u ublažavanju tegoba. Osim toga, medikamenti koji se koriste za smirivanje alergije nakon ujeda insekata mogu da budu korisni i u ovom slučaju, kaže dr Dimitrijević:

- Terapija, koja se u apotekama uzima bez recepta, može da bude korisna. Ukoliko to ne pomogne u roku od nekoliko sati, postoji mogućnost da je meduza otrovna, što može da se potvrdi samo detaljnim lekarskim analizama.

Budući da su deca i osetljive osobe najpodložnije burnim reakcijama, preporuka je da se svakako, nakon kontakta sa meduzama, obavi lekarski pregled.

novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar