Krivična prijava protiv Amfilohija

Crnogorski pokret predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Region 07.08.2018 | 17:38
Krivična prijava protiv Amfilohija
Prijava je podneta, zbog, kako navode, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, javlja RTCG.

U krivičnoj prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije u intervjuu dnevnim novinama "Vijesti" kazao da onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima, te da je Crnogorsku crkvu nazavo sektom koja se rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi.

"Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca - prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovde Crnogorsku crkvu", kazao je, između ostalog, Amfilohije.

U Crnogorskom pokretu (CP) smatraju da je tom izjavom počinio krivično delo povrede ugleda naroda, i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim delom izazivanja nacionalne i verske mržnje.

"Jer je povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svetskoga rata, namerno narušio ugled Crnogorske pravoslavne crkve i nacionalnoga imena Crnogorac. To je učinio tako da njihov pomen asocira na zlo, zločin, i zločinačke organizacije koje su u toku Drugoga svetskoga rata vršile uništenje celih naroda, s ciljem da bi Crnogorce i Crnogorsku pravoslavnu crkvu kompromitovao u zemlji i vani", navode iz CP.

Istovremeno, kako se navodi, nekrštene građane je izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nisu kršteni, da bi raspirio versku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija.

"Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, seje strah i paniku, i nemušto poziva na progon Crnogoraca, Crnogorske pravoslavne crkve, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore", ističu iz CP.

Ocenjuju da je mitropolit Amfilohije na direktni način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne veroispovesti koji pripadaju dvema crkvama, Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i između njih kao hrišćana i građana islamske veroispovesti i ateista.

(rs.sputniknews.com)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Autohtona crkva

07.08.2018 15:49

Mitropolit Amfilohije samo brani pravoslavlje u okvirima Crne Gore, jer ako se duhovno rastakne na maloj državi, neće imati budućnosti. On nije državnik, ni političar, da njegova riječ može izazvati mržnju u drugim nacijama, jer nema takvu moć. Dakle, njegova je moralna, pa duhovna obaveza, kao čovjeka i sveštenika, da štiti autohtonost srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima, koja je sastavni dio crnogorskog bića vijekovima. Ukoliko je CP na putu istine, ne treba se bojati riječi, pogotovo ako im je vjerujući narod vjeran. Ukoliko je tako jaka sinergija tijela i duha, ne može je poljuljati ništa, pogotovo ne riječi jednog starog sveštenika. ..

ODGOVORITE
Name

Mure

07.08.2018 16:57

Nemas ti pojma

Name

re

07.08.2018 20:41

Sta je zu cudno, on rece sto srbi misle: ubij sve sto ne Misli kao ja

Name

Kneževo

08.08.2018 11:40

Istina i samo istina, i samog Gospoda Hrista su razapeli zbog toga. Ako Nisam kriv, što me udari, On upita pilata. Amfilofije je dužan da brani Sveto Pravoslavlje . To je radio i Njegoš , Kralj Nikola, Sveti Petar Cetinjski...Živjeli su u težim vremenima, ali su dobro razumjeli onu Hristovu "Ko se odrekne Mene pred ljudima i Ja ću se njega pred Ocem Svojim.

Name

izraelac

11.08.2018 13:11

nije njegovo uopšte da priča o ičemu sem o hrišćanstvu ljubavi božijoj i samoodricanju.. ti pijma nemaš sta pričaš jer ni tvoje nije da ga braniš kad vrijeđa sve nas koji nismo hrišćani a hrišćanstvo je od nas hebreja poteklo.. i to si zaboravio

Name

Dobro Je Rekao

07.08.2018 16:44

Zivio nas Mitropolit na mnoga ljeta

ODGOVORITE
Name

Neka

07.08.2018 22:45

Nama naseg mitropolita ,crnogorska crkva je sekta..

Name

Mišo

07.08.2018 16:50

Da uništi ugled nekoga ko taj isti ugled i nema(CPC) je nemoguće. Crnogorsku crkvu ne uzimaju za ozbiljno ni okorjeli Crnogorci. To je sprdačina od crkve i na nivou je sekte. Takođe, ni Amfilohija mnogi ne doživljavaju za ozbiljno jer očigledno je da je čovjek u velikom problemu sa svojom glavom..... Spasi nas i Amfilohija i Crnogorske crkve, pun nam je organ i jednih i drugih......

ODGOVORITE
Name

Rade

07.08.2018 17:01

Amfilohije je bastion srpstva i pravoslavlja. Treba vladici pomoci jer ga montenegrini ili ti USTASE separatisti žestoko napadaju. Taj nesoj se mora istrijebiti.

Name

Sa

07.08.2018 17:11

Samo hapsi i zatvori. Naprijed Crna Goro

ODGOVORITE
Name

Sa strane

07.08.2018 18:35

Ko tebi drma kavez?

Name

Kneževo

08.08.2018 11:44

Pa i Pilat je Hrista zatvorio i razapeo.

Name

PRAVDA

07.08.2018 18:17

SVAKA CAST ANGILOHIJU I NJEGOVOJ BORBI ZA BOZIJU PRAVDU.

ODGOVORITE
Name

ana sch

07.08.2018 18:19

NEDAMO TE ZEMLJO NEMANJICA ,,,OCE UVIJEK UZ VAS,,VELIKI SI TI COVJEK I ZNAS STA JE SVETO I O CEMU PRICAS,,,METREOPOLITU VELIKO JE I ISKRENO SRCE VASE,,,GADAJU KAMENJEM SA SVIJU STRANA,,BEZBOZNICI KOJI ZELE DA UNISTE ISKRENU I PRAVU VJERU,, USTANI SVETI VASILIJE I ODALAMI IH PREKO USTA STO TI VJERU I CRNU GORU RASPESE ,,, CRNOGORCI NE DIRAJ TE SVETOG SAVU NASE SVETO IME I NE UCITE LAZNO UCENIKE KO JE BIO SVETI SAVA SRAM VAS BILO.. CEMU SE VI NADATE..? NE TREBA NAMA AMFILOHIJE METREOPOLIT DA KAZE MI TO SVE ZNAMO NE OSUDUJTE COVJEKA NA PRAVDI BOGA KOJI GOVORI ISTINU TOLIKO JE KRATKA LAZNA RIJEC VASA ,,KADA STIGNE DO SVIH SVETIH I PRESVETE MAJKE VLADICICE BOGORODICE UTIHNUCETE I ONDA CE VAM BITI KASNO,,,

ODGOVORITE
Name

Младен

07.08.2018 21:14

Нисте ви црногорци, тај род је скоро изумро.Црногорци су некада били елитни Срби,а сад је правог Црногорца и срамота кад га тим именом зовну. Ви сте монтенегрини нека нова сорта, обољела раса чијој болести лијека нема.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

07.08.2018 22:47

Vjeruj u ljubav pope,a ne vrijedjaj nikoga i ne zeli drugom nesto ruzno,jer se to moze tebi vratiti.

ODGOVORITE
Name

miknik

08.08.2018 18:00

pope ??? Blago tvojoj pameti kad jednog mitropolita nazivas pope. Nemas ti veze sa zivotom, a kamo li nesto da komentarises !