Mocartova muzika pomaže djeci oboljeloj od epilepsije?

Deca uzrasta od dve do 18 godina koja su slušala Mocartovu muziku, pokazala su značajan pad epileptične aktivnosti u mozgu, tvrdi novo istraživanje.

Zdravlje 07.08.2018 | 09:22
Mocartova muzika pomaže djeci oboljeloj od epilepsije?
Nije jasno kako sonate čuvenog kompozitora mogu da imaju takav učinak, a jedna od teorija je da jedinstveni ritam i melodija utiču na električnu aktivnost.

Nije bilo promene kad su slušali neku drugu muziku

Lekari Kraljevske dečje bolnice u Edinburgu, koji su sproveli ovo istraživanje, kažu da bi to mogla da bude terapija za decu koja boluju od epilepsije, naročito za onu koja ne reaguju na dostupne tretmane.

U studiji je učestvovalo 45 dece i slušalo pet minuta Sonatu za dva klavira u D duru, a lekari su beležili moždanu aktivnost.

Rezultati su pokazali značajno smanjenje frekvencije izbijanja električnih impulsa kod dece dok slušaju Mocartovu muziku, a ni do kakve promene nije dolazilo kad je svirala neka druga muzika.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Skeptik

07.08.2018 07:33

Za razliku kod Tompsonove "muzike" koja upravo stvara epilepsiju i razne duševne i psihičke poremećaje.

ODGOVORITE
Name

Aa

07.08.2018 07:45

Na zalost mali broj ljudi je cuo za solfeggio frekvencije, izmedju ostalog u toj ljestvci nalazi se ton od 528 hz.... O tome je cak i Tesla govorio

Name

Gradjanin

08.08.2018 15:13

Kad se u Sarajevu na klinikama radila Muzikoterapija. Prije 40 godina i vise. Sada od toga nema ni traga. Nemamo vise ni tableta.

ODGOVORITE