10.000 dolara za američke lobiste?

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je početkom avgusta da je tokom posjete SAD-u ostvarila nove kontakte u okviru Bijele kuće i okruženja američkog predsjednika Donalda Trampa.

Republika Srpska 07.08.2018 | 08:55
10.000 dolara za američke lobiste?
Američkim medijima nije trebalo dugo da otkriju brojne detalje ove posjete te planove lobista u SAD-u koje će plaćati SNSD na čelu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Naime, lobisti Jason Osborne i Mike Rubino, koji su pomagali Trampu tokom njegove kampanje za predsjedničke izbore u SAD-u, otkrili su iznose koji će im biti uplaćeni iz Republike Srpske.

„Postoji usmeni dogovor da će Dodikova partija SNSD plaćati 10.000 dolara mjesečno u naredna tri mjeseca“, rekao je Osborne za američke medije.

Novac će biti uplaćivan kompaniji Twin Rocks Global koju su Osborne i Rubino osnovali prošlog mjeseca.

U opisu ove kompanije navedeno je da će pružati „strateško usmjeravanje i savjetovanje u vezi sa državnim poslovima i odnosima s javnošću u SAD-u“.

Američki mediji navode da je Dodik još uvijek pod sankcijama SAD-a, ali da to nije spriječilo njegovu partiju da pokuša lobirati kod Republikanaca u SAD-u, upravo putem Osborna i Rubina. Takođe, podsjećaju da Dodik ne krije secesionističke ambicije.



Osborne navodi da je u toku svog dosadašnjeg angažmana uspio zakazati određene sastanke u SAD-u za Cvijanović i to sa senatorom Rogerom Wickerom, kao i sa republikanskim kongresmenom Danom Rohrabacherom.

Rohrabacher je poznat po tome što podržava etničke grupe koje žele da osnuju nezavisnu državu, a često ga zovu i „najdražim Putinovim kongresmenom“, zbog njegovih prijateljskih stavova prema Rusiji. Svojevremeno je i FBI upozorio Rohrabachera da ga ruski špijuni smatraju potencijalnim „važnim faktorom“.

„Tokom susreta sa američkim zvaničnicima Cvijanović je umanjila ruski uticaj u SNSD-u i ponovila je više puta da njena partija želi bolje odnose sa SAD-om. Ona je htjela da uspostavi linije komunikacije koje do sada nisu postojale i da ispriča svoju stranu priču“, rekao je Osborne.

On je ustvrdio da je Cvijanović više puta ponovila kako Srbi u BiH ne žele nezavisnost.

„Ponovila je kako oni samo žele da osiguraju svoju autonomiju unutar Bosne i Hercegovine“, naveo je Osborne.

Ovaj lobista tvrdi da nije lično razgovarao sa Dodikom.

„Ali sam dobio garancije od SNSD-a da lobiranje naše firme neće imati nikakve veze sa promoviranjem ruskih interesa“, kazao je Osborne.

Opšti izbori u BiH biće održani u oktobru, a Osborne se osvrnuo na mogućnosti da će on pomagati SNSD-u tokom kampanje. Nije negirao takve mogućnosti.

„Nisam potpisao da ću savjetovati Srbe u BiH tokom kampanje, ali svaki put kada radite sa klijentom, očekujete da će se saradnja nastaviti“, zaključio je Osborne.

Izvor: Fokus.ba

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

DEGOTHIA

07.08.2018 07:08

ZNAČI PRIJE IZBORA VJEČNI PREDSJEDNIK LAKTAŠENKO NEĆE SMJETI IĆI U PUTINOV HODNIK NA "SLIKANJE" SA PUTINOM JER ĆE OVI ODMAH RASKINUTI UGOVOR... AHAHA KOJA POLITIKA IZGUBLJENOG SECIKESE PINOKIJA. I KOLINDA JE ZA NJEGA INSTITUCIJA...

ODGOVORITE
Name

Mi Sami

07.08.2018 07:23

Ovi svjetski hostapleri i zive od ovih otpisanih lidercica koji su pokrali milione a nemaju slobodu.Sadam,Gadafi,Slobo....svi su oni placali i davali pare da ih Ameri ne diraju ali dzaba.Potez ocajnika,ili sto bi Zeljka rekla...'uspostavila je kontakt s ljudima koji znaju neke ljude a ti ljudi znaju neke ljude...'.Gotov si Milorade,dzaba se koprcas.

Name

Krle

07.08.2018 07:23

Svaka cast ua komentar, zamisli jos da se Mile preziva Grabar,gdje bi mu kraj bio...

Name

Re Krle

07.08.2018 08:09

Nije on Grabar al zato ima Zeljku.

Name

Dali

07.08.2018 08:15

Bacaju opet pare. Fino mu je rekao vidoviti Dali da je nagazio, koliko da mu energija kreneu pozetivnom smjeru. I molio bi bez onih prijekih i iskrivljenih pogleda, podmetaljki i uhoda jer dijete preplasi, a kob raste. Osmjeh vrata otvara i 250 000 Evra.

Name

Re Krle

07.08.2018 08:20

Ne preziva se Grabar al bi mu prilicilo GROBAR.

Name

gavran

07.08.2018 08:27

Nemora Mile nigde ici,ali bice,ubjedljivo predsjednik po zelji naroda,a na zalost vas sake antisrbista.

Name

075

07.08.2018 08:41

@DEGOTHIA Milorade, od najhrabrijeg naroda napravio si najveće kukavice, svaka ti čast jer je "srpski trpiti i ćutati"!

Name

Re gavran

07.08.2018 09:35

A cega ce biti prešjednik ahahah

Name

Veliki Rudonja

07.08.2018 13:23

Je sulne nase pare morao iskesirati da se slika sa Putinom.. a sad bi da se slika sa Tranpom.

Name

Proleter

07.08.2018 18:46

Naše pare u nepovrat. Niko nikada nije sjedio i na američkoj i na ruskoj stolici, pogotovo ne osoba sa crne liste. Tačno se stidim porijekla, kad vidim ko nam je vlast.

Name

Nikola

07.08.2018 07:18

E moj Mile,gdje si god pljuvao,sada ćes morati da ližeš i još našim parama da plačaš!? Stidiš li se Boga,ako se ne stidiš naroda!?

ODGOVORITE
Name

Milos

07.08.2018 09:48

Osim toga predsjednik ,a ni oni kojiga savjetuju ocito ne shvata kako funkcionise americka demokratija.To nije pijaca na kojoj mozes da se cjenjkas.Sve zavisi od Morine Kormak koJa predstavlja SAD u b i H,a nju je predsjednik i njegovi dosad toliko puta izvrijedjao i radio protiv interesa SAD.Jedini nacin da se skine sa crne liste je da se pocne normalno ponasati.

Name

Gagreb

07.08.2018 09:49

Re za Gavran Izdao ti bog pamet,cuj anti srba.Jel ti mislis da je veliki srbin ako ima 150kila ko Milorad i ako guli i pljacka sopstveni narod ,e moj gavrane crni gavrane,crnji si no sto mislis.

Name

mj za Millos

08.08.2018 06:23

Me se ponasa sadvim normalno on je predsjednik i u svojoj je drzavi a gdja Kormakova je ovdje gost i trba da se ponasa u skladu sa diplomatskim kodeksom.Otidji ti u SAD-e i ponasaj se tamo kao ona ovdje izletit ces za dvije sekunde.

Name

Gospodooo

07.08.2018 07:41

Vidimo se poslije izbora...samo vi mlatite praznu slamu ...Predsjednik i Premijerka rade rade rade...a to ce donijeti rezultat na izborima ....pa se vidimooo

ODGOVORITE
Name

Aaaaa

07.08.2018 07:57

Au koja lova koji lobisti pa albancima su pomogli mozda ce i zeljki i dodigu pomoci da pobijede da bar pare ne idu uzalud ooooooo sezame otvori se a jad misle odgovarati za zloupotrebu polozaja i institucija ko urusi sve to ko pokrade sve do koske ko natod opljacka pa ta pitanja cekaju i posle izbora mora se odgovarati mora zakon zaziviti nece valjda ostati u 16 vijeku narod sto ga lopovi gurnuse u robovlasnicko drustvoooova Novalic i Fazlic su posebna prica dace bog da i oni izidju na vidjeloo

Name

Turboskara

07.08.2018 07:50

Doče njemu i Rusi i Ameri glave ni jedni ni drugi nevole ovakve ljige i poltrone.Al da nezaboravimo ko je bio dašak vjetra na balkanu.

ODGOVORITE
Name

Zr

07.08.2018 07:55

Oni od SAD-a traze da im dozvoli kradju na izborima. Opozicija mora sprijeciti kradju jer u suprotnom gotovi su.!

ODGOVORITE
Name

Cuca cuca

07.08.2018 08:22

Cije pare harcite po svijetu predsjednice i premijerko, moje, mog djeteta, tvog djeteta. Rasipnici, megalomani odkud vam pravo, koga ste pitali. Svoje samo mozete davati, ali ne necete jos dugo misliti da je sve vase i da sve mozete. Kraj je navratima, samo jos da vas pometemo

Name

kole

07.08.2018 08:26

To ne nista..za to nemoze ni telefone nazvati..Siptari su dali "crno iza nokta",ali su uspjeli.Kod nas,kad bi dao marku,polude.

ODGOVORITE
Name

ŠTO ĆE IM LOBISTI

07.08.2018 09:16

A ŠTO ĆE IM UOPŠTE LOBISTI? PA ZAR NISU UBJEĐENI U SVOJU "VLAST" I BEZ LOBISTA? OVA ČINJENICA JOŠ VIŠE UVJERAVA OVAJ GLADNI NAROD DA NEĆE VIŠE NJIH U VLADVINI - POTROŠIŠE NARONI NOVAC DOK KAŽEŠ KEKS!!!!

Name

KO SU DODKOVI LOBISTI I ŠTA RADE?

07.08.2018 08:36

U najširem smislu lobisti su plaćeni aktivisti koji zastupaju određenu osobu ili interesnu skupinu, i koji ili žele nešto promijeniti ili žele zadržati status quo u određenoj javnoj politici na lokalnoj, državnoj ili federalnom nivou. Dva su načina na koji lobisti u SAD-u mogu uticati na policy proces. Prvi je način putem novca: s jedne strane, direktnim donacijama određenom političaru ili, s druge, fund raisingom – prikupljanjem novčanih sredstava za izbor ili re-izbor političara. Drugi način je izgradnja mreže kontakata u određenom policy sektoru, a koji se mogu kasnije “koristiti” za rješavanje određenog problema. OVDE BI PITAO CVIJANOVIĆKU A KAKVOG TIPA SU NJIHVI LOBISTI? To iz razloga da postavim i sledeće pitanje: koliko njihovi lobisti zarađuju u SAD-u? Prosječna lobistička plata u SAD-u je 46 000 dolara. Visina plate ovisi o: obrazovnim postignućima, iskustvu, poslodavcu kod kojeg je lobist zaposlen, saveznoj državi u kojoj radi i državnom nivou na kome lobira. Koji su neki od vodećih profesionalaca u struci? Thomas Hale Boggs Jr., poznatiji kao “Tommy Boggs”, jedan je od najpoznatijih lobista u Washingtonu. Njegova firma – Patton Boggs – ostvaruje dobit od 70 miliona dolara godišnje, a ima preko 350 registrovanih klijenata za koje lobira, održavanje status quo, uz zadovoljavanje quid pro quo principa. KAD OVO PRETHODNO SAGLEDAMO LOBISTI SU VEOMA SKUPI - MISLIM DA I U VEZI LOBISTA NAS LAŽU UVELIKO I DODIK I BAJNA PREMIJERKA - ONI KOŠTAJU OVAJ NAROD VIŠE OD 10.000 dolara, TO IDE IZ NARODNIH PARA. SRAMOTA POVISILI SU PLATE NARODU ........PA MISLE DA ĆE TAKO OPET U FOTELJE PREMIJERA I PREDSJEDNIKA.....

ODGOVORITE
Name

Realitic

07.08.2018 08:42

Mislim da su tu malo cifre umanjene. 10000 dolara mjesecno da se uplacuje je mala suma. Prije bi bila izmedju 100.000 i 1.000.000 dolara.

ODGOVORITE
Name

Wodolija

07.08.2018 11:38

Za 10 000 dolara niko se ne bi ni fotografisao sa Biserkom. U tim sferama su sasvim druge sume. Ispod cetvrtinu miliona dolara se uopšte i ne počinju razgovori. Jedino je moguće da se formalno napravi ugovor, kao npr. Sto se kupuje banka za 1km. Narod ce ta budalaština koštati milione

Name

Re Realitic

07.08.2018 12:12

Naravno da se tu muti oko para. Sta je 10 hiljada dolara, ako se zna da inzinjeri skoro toliko u Americi zaradjuju. Prije da je 100 hiljada ili milion. Ali i to ce se zaznati jednoga dana i bit ce kao i do sada, ujeo vuk magarca.

Name

mj.

07.08.2018 14:05

Gospodo ne citate detaljno tekst.Mile je rekao da ce SNSD-e tri mjeseca ulacivati po 10 000 mjesecno, a nije rekao kolika je konacna cifra za lobiranje i ko ostalo placa.Ja licno mislim donacije raznih udruzenja i crka iz Amerike.

Name

bl

07.08.2018 09:21

I will vote for SDS

ODGOVORITE
Name

Re Re Krle

07.08.2018 09:22

To mu je zanimanje. Odavno već. Grobar srpske budućnosti na ovim prostorima. A tako im i treba. Birali pa izabrali.

ODGOVORITE
Name

Empirija, istorija

07.08.2018 09:27

Da bi lobisti uspjeli mora se ima realan i objektivno ostvariv cilj. Nešto što je teško, ali i moguće. A ako je ostvarenje memoguće, lobista će preduzeti šta se može, a ako ne može slegnuti ramenima, sori, pare naravno uzeti. Ugovor ga štiti. Skidanje sankcija ovom liku nije u izgledu. I svi to znaju. To je samo igrokaz za domaću upotrebu, za tupave glasače.

ODGOVORITE
Name

Tupil

07.08.2018 09:46

Xax dje li vam je onaj stari lobista Kesic....sto vam izlobira crnu listu za lidera.

ODGOVORITE
Name

Wodolija

07.08.2018 11:43

Dodikov novac u inostranstvu koji je kriminalom i lopovlukom stečen je blokiran sve dok je on na crnoj listi. Zato on očajnički pokušava već sada da šta ostvari jer je svjestan da u oktobru za njega kasno je . Znaci da on sada tačno zna da su izbori već izgubljeni.

ODGOVORITE
Name

Re Wodilija

07.08.2018 13:27

Tako je. On odavno placa lobiste, samo se to u javnosti brzo zaboravi. Panika! Panika!