Sardinija, božanstveno ostrvo

Putovanje preko smaragdnog mora, karakterističnih uvala i plaža snežnobelog peska. . . ovo je Sardinija, ostrvo koje obara svoje posetioce prirodnim kontrastima, svetlima i bojama regije koje su miks tradicije uz divlju i netaknutu prirodu.

Putovanja 06.08.2018 | 16:15
Sardinija, božanstveno ostrvo
Sardinija je blagoslovena čudesnom mešavinom nasleđa, koje su oblikovali Kartaginjani, Rimljani, Đenovljani, Aragonci, Italijani i mnogi drugi. Nalazi se usred Sredozemnog mora, uglavnom je brdovita, bez visokih vrhova, sa slikovitim i šarmantnim prirodnim okruženjem. 

U stvari, deluje kao da prisustvo čoveka uopšte nije uticalo na njenu teritoriju - bujne šume sa čak milenijumski starim stablima, male pustinje i močvare naseljene jelenima, divljim konjima i retkim pticama opstale su uprkos tome što je Sardinija popularno turističko odredište. 

More oko ovog ostrva je smaragdne boje pa je Costa Smeralda (Smaragdna obala) sa Porto Cervom poput dragulja koji ujedinjuje istoriju i kulturu drevnih tradicija sa bogatim i živopisnim noćnim životom.

 


Porto Cervo (Porto Ćervo) je dobio ime po svojoj očaravajućoj uvali koja liči na rogove jelena dok se Stara Luka smatra najbolje opremljenom turističkom lukom u Sredozemnom moru. Porto Rotondo je takođe poznata lokacija i gleda na široki zaliv Cugnana i puna je vila i čarobnih trgova.
Oni koji vole planine mogu istražiti područje Gennargentu, ogromno planinsko područije na Sardiniji sa svojstvenim pejzažom, dokazujući da je najlepši slikar svih vremena – priroda. Ovaj region ima bogatu floru i faunu pa na Sardiniji možete videti muflone, zlatnog orla, jelene i još nekoliko životinjskih vrsta kojima preti izumiranje. 


Među svojim čudima Sardinija nudi posetiocima nuragičke komplekse raspoređene na celoj teritoriji. Ovi spomenici - nurage su jedinstveni u svetu, a nastali su u periodu između 16. i 15. veka pre nove ere, a kako su nastali je i dalje misterija. Nuragične konstrukcije izgrađene su korišćenjem velikih blokova kamena razvijenih oko centralne kule u obliku konusa koja je simbol snage i moći. Ovo su arheološka nalazišta gde je moguće shvatiti arhaični šarm drevnih rituala i domaćeg života. Od ovih mnogih građevina, kompleks Barumini u Kaljariju se nalazi pod zaštitom UNESCO baštine. 

Kaljari je glavni grad Sardinije, sa istorijskim jezgrom, velikom lukom i 8 km dugom plažom. Da biste obišli Kaljari neophodno je bar nekoliko dana. 

Od poznatih letovališta u okolini se nalaze Villasimius koji ima jednu od najlepših plaža u Evropi, zatim Pula, Chia, Calasetta, Arbatax. U ovom delu Sardinije nema velikog izbora hotelskog smeštaja kao na severu, najviše hotela ima u samom Kaljariju. 

Algero, prestonica severa Sardinije, osnovan je u 12. veku. Pored brojnih spomenika kulture i savremenih mesta za šoping i izlaske, možete odmarati na nekoj od njegovih prelepih i uređenih plaža.


 Castelsardo je slikovit istorijski grad na severnoj obali Sardinije, udaljen 65 kilometara od Algera. Na samom vrhu starog grada uzdiže se zamak sa fantastičnim pogledom na more i uvale. Na dnu grada je široka i prelepa plaža. Castelsardo je pravi izbor za pauzu ili odmor u periodu obilaska zapadne i istočne Sardinije. 

Porto Ćervo je centar svih dešavanja Smaragdne obale i jedna je od najluksuznijih turističkih destinacija u svetu. Grad je izgradio princ Karim Aga Kan krajem 50-tih godina prošlog veka. 

Ovde je susret sa slavnim glumcima, pevačima i holivudskim režiserima deo svakodnevnice. Lepota Sardinije leži u tome što ona za svakog ima po nešto. Ukoliko ste željni raskoši i luksuza, za vas je idealan Porto Ćervo ili Olbia. Ukoliko pak tragate za mirnim skrovištem i bekstvom od basnoslovno skupih jahti i renomiranih restorana onda je za vas dobar izbor Golfo Aranči koji se nalazi na severoistočnoj obali Sardinije, a nudi kako vrhunski smeštaj, tako i povoljnije alternative i prelepe plantaže smokvi. 


Međutim ukoliko volite kupanje i sunčanje, za vas je idealan Viljasimius gradić i poluostrvo, udaljen 55 kilometara istočno od Kaljarija. Kažu da su najlepše plaže sveta upravo na tom malom poluostrvu. 

Postoji jedno zlatno pravilo - ukoliko želite da obiđete Sardiniju - izbegavajte avgust! Gotovo cela Italija sjati se ovde. Cene skaču, a boga mi i temperature. 

I dok se premišljate da li da spakujete kofere i otputujete na Sardiniju, pomislite samo na sva dobra vina koja se proizvode na ostrvu, pecorino sir, domaći beskvasni hleb, masline i mnogobrojne deserte koji čekaju samo na vas, piše "LuxLife".

Komentari / 0

Ostavite komentar