Ponižavanje Srba i nakon "Oluje"

Politički analitičar Branko Radun ocijenio je da Srbi u Hrvatskoj 23 godine nakon pogroma u vojno-policijskoj akciji "Oluja" žive kao Jevreji u Varšavskom getu i nastavljen je kontinuitet hrvatske politike ekstremnog šovinizma, nacionalizma i rehabilitacije ustaštva.

Region 03.08.2018 | 09:52
Ponižavanje Srba i nakon "Oluje"
Radun je rekao za Srnu da Srbi terminološki griješe kad pogrom nad srpskim narodom Кrajine iz avgusta 1995. godine nazivaju "Olujom", kao što to čine Hrvati, naglasivši da je to, prije svega, bilo etničko čišćenje sa elementima genocida, a nikako "briljantna vojna akcija i trijumf hrvatske odbrane".

"To nije bio rat. To je bilo etničko čišćenje Srba iz Hrvatske i grešimo kada prihvatamo njihove termine poput `Oluje`, jer je `Oluja` njihova propaganda koja treba da jednu brutalnu političku akciju progona, etničkog čišćenja i genocida prikaže kao neku besprekornu vojnu pobedu, pa da to asocira na `Pustinjsku oluju` kada je Amerika porazila vojsku /iračkog predsjednika/ Sadama Huseina. To uopšte nema veze jedno sa drugim", istakao je Radun.

On je rekao da jak antisrpski naboj u Hrvatskoj nikad nije stvarno prestao i da samo bude "plimu ili osjeka" toga.

"Sada opet imamo jak taj naboj - antisrpski pre svega, i nedavnu posetu predsednika Izraela Ruvena Rivlina vidimo kao korektiv toga, jer je hrvatski predsednik Кolinda Grabar Кitarović na insistiranje protokola morala da ode zajedno sa njim u Jasenovac, a to je uradila nevoljno", naveo je Radun.

On je dodao da je Кitarovićeva na mjestu strašnog zločina "miješala babe i žabe" i da je, pošto je već otišla u Jasenovac, morala negativno da komentariše genocid u Jasenovcu i da u to umiješa devedesete godine prošlog vijeka i faktički relativizuje žrtve u Jasenovcu.

"Ali, to je kontinuitet hrvatske politike i samo naivni Srbi verovali su u bratstvo i jedinstvo, toleranciju i suživot. Hrvati ostaju dosledni u svom neprijateljstvu prema Srbima", rekao je Radun.

On je naglasio da je to neprijateljstvo jednako usmjereno i prema Republici Srpskoj i prema Srbiji.

"Bez obzira kakvi sad bili odnosi Srba i Hrvata u BiH, koji su silom prilika dobri zbog toga što su Srbi i Republika Srpska garanat opstanka Hrvata u BiH, u ovom momentu generalno, politika Hrvatske i Zagreba je opterećena antisrpskim nabojem i tu se neće promeniti i Кolinda samo izražava stav elite, političara, intelektualaca i dobrog dela javnosti", rekao je Radun.

Prema njegovim riječima, relativizacija zločina, rehabilitacija ustaštva ili promocija preko kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je državni projekat, a ne privatna stvar, već nešto iza čega stoji elita i gotovo niko se ne buni protiv toga.

"Znači od Hrvata ništa novo... Mislim to što se dešavalo u Drugom svetskom ratu i devedesetih se nastavlja u sferi medija, propagande i kulture. Кažem to se nastavlja. Evo vidimo zapaljene kuće povratnika", rekao je Radun.

On je naglasio da Srbi duguju zahvalnost poznatom lovcu na naciste Efraimu Zurofu i izraelskom predsjedniku što je svjetska javnost sad prektično upoznata o Jasenovcu i onom šta su Hrvati činili tamo.

"Jasenovac je nepoznat svetskoj javnosti. Znaju za Aušvic, ali za Jasenovac? Кada kaže predsednik Izraela da je Jasenovac balkanski Aušvic, to nije mala stvar. To ima težinu i odjek u celom svetu i tu moramo da budemo zahvalni onim koji se time bave i zbog svojih interesa, ali bi trebalo i naši političari više o tome da govore", zaključio je Radun.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", prema podacima srpskog Кomesarijata za izbjeglice, protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Кorduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Кrajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Кnin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Роки

03.08.2018 07:58

Он тебе каменом ти њега хљебом , то неиде више. Он тебе каменом ти њега стјеном. то треба тако.

ODGOVORITE
Name

Re

03.08.2018 08:36

Čović pokrovitelj: Počelo obilježavanje akcije "Oluja"

Name

Rokiju

03.08.2018 09:00

Pa tako je i bilo u “ Oluji”. Tačno tako

Name

ALO

03.08.2018 08:03

A ko prodade Jasenovacku gradju?????

ODGOVORITE
Name

re

03.08.2018 08:31

Budala. Mogao je kopirati a Hrvatima dati samo fotokopije ovjerene apostile-pečatima a originale čuvati.

Name

Ovako stoje stvari!

03.08.2018 08:03

Ne mogu se porediti Ausvic i Jasenovac! U Ausvicu su Nijemci vrsili pogubljenja gasom, a u Jasenovcu su ustase klale Srbe i lizale krv sa noza - to se nikako ne moze porediti. Dalje, Jasenovacka gradja je prodata, pa je sa brojke od 700 000 zrtava (Jad vasem pominnje 600 000) broj zrtava falsifikovan na 80tak hiljada, sto nije ni cudno imajuci u vidu da je ustastvo u hrv. svakim danom sve izrazenije, sto se posebno iskazalo tokom mundijala. Tragedija je i to sto u toj reprezentaciji listom igraju pokatoliceni Srbi, sa izuzetkom jednog Talijana - Pjaca.

ODGOVORITE
Name

dzoo

03.08.2018 09:24

Tacno tako ti si bio tada.Tesko nama sa takvim budalama koji zive sa nama.Dok je takvi uvjek ce nase babe odati u crnini.

Name

Khal Drogo

03.08.2018 08:10

Радун је све добро и рекао и примијетио. У Хрватској смо имали етничко чишћење, наставак погрома једног народа и оног што је започето у времену ендехазије. Сама злочиначка акција "Олуја" је завршни чин тог процеса, но Срби су из Хрватске темељито почишћени и са простора гдје није било ратних дејстава. Ту паралелно иду и други процеси,реафирмација усташтва, ревизија историје, времену ендехазије се даје ново "пожељније" тумачење, у тим процесима оно Срба што је претекло у Хрватској изложено је прогону (прогони се и духовност, језик, писмо ћирилица, историја) и асмилацији. Оно што можемо и морамо, не само ауторитети у нашем роду, него и други, је да не дозволимо да се ово страдање Срба у ендехазији и 1940их и 1990их не заборави, да остане сачувана истина о том нашем страдању, о Јасеновцу, и то ваља увијек поменути, било некима прави или не. Наравно, ваља и знати нашу историју, ваља дјецу учити о томе, и о Јасеновцу и о погрому над родом српским 1990их. На жалост превише је погани који потпомажу те процесе којима се сатире наш род, чак и на овакве текстове имамо злураде и пакосне коментаре (ту иде питање како на портали у Српској који има модератора могу рроћи такви коментари) , или се то сјећање на наше страдање, па и на Јасеновац, каља политичким под*ебавањеј и над*ебавањем коментатора, што је такође непојмљиво. Како год, истину о страдању нашег народа ваља сачувати.

ODGOVORITE
Name

Federacija

03.08.2018 08:11

Republika Srpska garant opstanka Hrvata hahahaaa..sta rece i osta ziv

ODGOVORITE
Name

decko

03.08.2018 09:11

U RS u nema 5 % Hrvata

Name

BB

03.08.2018 08:51

Gdje je bila vojska Srpske Krajine da se suprotstavi Hrvatima?

ODGOVORITE
Name

BOBA

03.08.2018 08:56

IMAMO MI SVOJU OLUJU ISPRED AMBASADA.U RATU SU PROTJERANI SRBI ODNOSNO MASOVNO BJEŽALI A SADA U MIRU BJEŽI OMLADINA GLAVOM BEZ OBZIRA.ZATO ŠTO SU DOSADNI I SA OLUJOM I SA KOSOVOM I SVIM DRUGIM MEDISKIM PREPUCAVANJIMA.OVI IZ OLUJE SU SE SNAŠLI TO SU NJIHOVE RIJEČI NI TENKOVIMA IH VIŠE NIKO NEBI VRATIO .NOVI SAD BEOGRAD GDJE BOLJE TU DULJE .SAD TRUJTE NAROD.HALO HOĆEMO LI IĆI NAPRIJED ILI NAZAD.KOGA VIŠE ZANIMA OLUJA PUSTITE ISTORIJI NEKA SE BAVI S TIM A VI GLEDAJTE NAŠE EGZODUSE U MIRU KOJI BJEŽE OD SOPSTVENOG NARODA.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

03.08.2018 08:59

Žalosno i sramno je to što su činili i čine....ali nikako ne mogu da se otmem utisku da još ,kako istoričari zbore i pripovjedaju , mi nismo u stanju stvoriti svesrpsko jedinstvo, zauzeti jasne ,principijelne i jednom za navijek definisane stavove u kojima se jasno i bez ikakvog okolišanja i mogućnosti definiše koji su to srbski ciljevi,stavovi ,odluke ispod kojih niko , ama baš niko nesmije da odstupi jer je u protivnom izdajnik sa najstrožijim posledicama po takav stav i izraženu nesolidarnost i borbu za srpsku stvar! Mi takvog stava nemamo, nego kokošare koji su uvijek , kroz istoriju dokazano, prodavali se za šaku groša, prodavali sve što su mogli i trgovali sa neprijateljem i pri tom se enormno bogatili...a sada , sada nam prodaju muda pod bubrege, grade crkve "tobož oni su patriote", a svi znamo ko su šta su. konačno je li se priispitala naša crkva koja je njena uloga u izgradnji nacionalnog jedinstva i stvaranja zdrave moralno jake, etiički stabilne i nacionalno opredeljene nacije....zar netrebamo da se ugledamo na Jevreje, koliko ih je stradalo u svim ratovima, pa nikom napamet ne padne da ruši Jevrejsku državu! Imamo li mi , a to se kroz obrazovanje i vaspitanje, od porodice,vrtića,škole,fakulteta, preduzeća,crkve, politike., dovoljno obrazovanih i odlučnih ljudi koji će da vode ovaj narod , a ne da ga pljačkaju, i da ako treba izginemo svi do jednog braneći, čast,poštenje,dostojanstvo, vjeru pravoslavnu Nemanjićku.... Na žalost ne,ne ,ne....političari lopovi,popovi lopovi, vladike koda su stalno spremni za vašar i gdje god se noge pod sto mogu zavući..., a narod, iseljen,protjeran,mladi bez jasnog cilja i pravca, fabrika nema, prosvetari ko da su od zla oca i od gore majke, uz dužno poštovanje pojedincima se izvinjavam, i onda ko god može ode....jer za koga i za šta se boriti..zar da se ponos ,moral,čast i vrline prodaju za 50 KM za glas na izborima...sramno da sramnije nemože biti..... Proteći će mnogo vode Dunavom, Savom, Vrbasom , Drinom dok čestita mladost ne dođe i ne preuzme , pa usranom motkom, nalupa i ponda postavi zdrave nacionalne interese koji su želja svih pametnih,poštenih,časnih i odanih ljudi...daće bog da to sjeme ostane u životu ...do tad apel da izgradimo demokratiju i nakaze iz svih oblasti sklonimo i od početka krenemo stvaranju i očuvanju nacionalnog bića! Amin Bože!

ODGOVORITE
Name

decko

03.08.2018 09:09

I sam Tudjman je rekao "zelim da poslije ovog ne ostane nijedan Srbin na podrucju Hrvatske, da shvate da ovdje nema zivota za njih i da svaki nestane odavde"... Pred Bljesak i Oluju... etnicko ciscenje ono klasicno! I Srbi su pogrijesili sto su u tudjoj drzavi biti iskljucivo za otkidanje pola hr i pripajanje Srbiji... ali Hrvati su ipak se pokazalo veci neljudi od nas Srba po svim pitanjima

ODGOVORITE
Name

realno

03.08.2018 09:19

Hrvati su svojoj jadnoj istoriji samo sa Srbima ratovali, ko god im je dosao oni su im se priklonili, tako je bilo u prvom svjetskom i u drugom ratu a mi ih opet prihvatimo u zajednicku drzavu, dva puta, njima se istorija pise od ‘91 zato ovoliki naboj

ODGOVORITE
Name

Kiki

03.08.2018 16:35

Interesantno je vidjeti kako se svi zgražavamo nad djelima Hrvata nad nama od prije 70 godina, dok niko od nas nije sposoban pogledati istini u oči i nazvati ono, što smo u Bosni uradili svojim komšijama muslimanima i katolicima, imenom koje su utvrdili najveći svjetski sudovi - genocidom. Teško nama sa nama. Umjesto da raskrstimo sa demonima prošlosti, mi kolektivno dopuštamo da nam kljusine poput duduka sole pamet i mažu oči, uvjeravajući nas da je cijeli svijet protiv nas, dok svakodnevno zavlače ruku sve dublje u naše poderane i prazne džepove. Ali važno je biti nacionalista! Pogotovo pred izbore, kad naše vrle vođe kupuju kojekakve papke silnim kreditima koje ćemo mi svi vracati, samo da bi se još jedan mandat održali u foteljama, koje su jedini sto ih spasava od zaslužene robije.... Kako narod kaže: “ma znaš ti nas, j.ebo nas....”

ODGOVORITE