Neće biti tužba protiv Hrvatske

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je danas da neće doći do tužbe protiv Hrvatske zbog početka izgradnje Pelješkog mosta.

Bosna i Hercegovina 01.08.2018 | 15:24
Neće biti tužba protiv Hrvatske
On je poručio da neće ići na preglasavanje i da će se, kako je kazao, držati principa.

''Ona se ne može desiti, ja nisam čovjek koji će ići na preglasavanje, držim se principa i mislim da se na principima može djelovati. Ako bi bilo saglasnosti između njih dvojica, onda da, ali da ja budem taj koji opredjeljuje, zaista ne. To sam od kolega očekivao kad je bilo pokušaj revizije. S Hrvatskom ima puno tema o kojima se može razgovarati'', poručio je on.

Ivanić je govorio i o odnosima u Predsjedništvu.

''Sa (Draganom) Čovićem sam u korektnim odnosima iako je vidljivo da on bolje odnose ima s gospodinom (Miloradom) Dodikom, ali u Predsjedništvu imamo korektne odnose, moram biti iskren da u Predsjedništvu u onome što smo mi radili nismo imali nikakvih sukoba'', naglasio je Ivanić za N1 televiziju.

O najavljenoj ''koaliciji u Predsjedništvu'' između Čovića i Dodika.

''Ne znam mogu li blokirati i šta mogu uraditi, uvjeren sam da se ta koalicija neće desiti u Predsjedništvu, uvjeren sam da ću ja biti ponovo izabran u Predsjedništvo, i mislim da bi to mogao biti ozbiljan pokazatelj da bih može biti stabila i da može imati jednu razumnu politiku jer ja sam se uvijek trudio da ne proizvodim sukobe, bio spreman na kompromise, ali žestoko odgovaram kad neko dirne vrijednosti do kojih je meni stalo. To morate pitati njih dvojicu šta ih vezuje, ne znam i ne zagovaram da se srpski političari trebaju uplitati u sukobe koji se na relaciji Hrvati - Bošnjaci'', poručio je član Predsjedništva.

Procijenio je da će trka za pozicije u Predsjedništvu biti neizvjesna.

"Ne znam, mislim da će to biti relativno tijesna bitka između Čovića i gospodina Komšića, uvjeren sam da gospodin Čović ima dominantnu podršku unutar hrvatskog naroda, ali građani Federacije imaju opciju da biraju. Biće tijesna trka kao što će biti trka između mene i gospodina Dodika'', potcrtao je on.

O početku gradnje Pelješkog mosta...

''Nijednom nismo imali nijednu ozbiljnu informaciju oko toga šta se tu događa, nikad nisam dobio nijedan dokument u Predsjedništvu, barem neformalno. Tu se toliko stvari miješa da je to prosto nevjerovatno'', dodao je on uz poruku da se i sada treba razgovarati.

(N1)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Samo ti

01.08.2018 13:27

Ne palamudri srece ti Zivio lemi

ODGOVORITE
Name

re

01.08.2018 13:43

Sateliti rade Za interese susednih zemalja a ne svoje,sramota I beda !!

Name

Konj

01.08.2018 13:55

Pa Lemi blokira Pelješki most, zarad hrvatskih interesa, kao sto je blokirao i aerodrom u BL, zarad svojih i interesa svog voćnjaka( kao zagađuje mu jabuke), a Gradiški most prema Hrvatskoj je vrata za EU cijeloj BiH.

Name

Re

01.08.2018 14:08

Bruka i sramota. Umjesto sami vrh da se bori da zastiti zemlju u kojoj zivi njegov narod, oni se takmice ko ce vise da je devastira u korist suseda i komsija. Narod ce takvim potezima biti sve siromasniji a oni sve bogatiji, jer niti ce se Rs otcjepiti niti ce je ko ukinuti kao sto nikad nece biti ni treceg entiteta. Kad tupani shvate da im je bolje da se bore za zemlju i narod u kojoj zive tad ce svima biti bolje.. ako ne bude kasno jer oni su prebogati i mogu ovako zauvijek..

Name

Preko vode do slobode!

01.08.2018 14:20

Tako je Ivanic-u, idemo na Peljesac na more preko mosta uskoro!

Name

Nek vam zivi lemi

01.08.2018 15:02

Pitaj lemija jel pokloni dio rs hrvatskoj kod B Kostanjice pa daje hrvatima izlaz u M vode E kad dodze Drina na red e tu ce Bosnjo da zavrnne ko sto vi nama zavrcete sto god hocemo da sacuvamo od zemljice Bosne ceracemo se.

Name

Bajo

01.08.2018 17:52

Ivanicu jeli ovo radi hrvatskih glasova ?Bedo !

Name

ROMANIJA

01.08.2018 21:55

Ovo je problem kod nas srba, nikad nismo naucili lekciju o hrvatima, a sve svoje gluposti smo krvavo platili, zasto nasi politicari idu onako kako hrvati zele?? Pitam se to godinama, koje su zlocine pocinili to je strasno kroz istoriju, a lekciju nismo naucili, ovo ulizivanje hrvatima ce nam glave doci kad tad, zivi bili pa vidjeli. Mi umjesto da s bosnjacima gradimo dobre odnose samo zaostravamo, niko nece da kaze, da veliki broj srba radi u Sarajevu, Tuzli, Gorazdu, Sanskim mostu, Visokom..... Koliko srba radi gdje su hrvati? Nijedan! Na planinama oko Romanije i na samoj Romaniji veliki broj sarajlija dolazi vikendom i ostavlja novac, Trebevic, Jahorina, Ravna planina.... I kaze Ivanic da nista ne zna o Peljeskom mostu?! Ivanicu sutra ce hrvati traziti dio RS uz Savu, a zapadni krajiske opstine su vec uzeli, a cinjenica je da je nas srba sve manje zbog lose politike koja se vodi. Zao mi je nase mladosti , vojnicko groblje Mali Zejtinlik i mnoga druga, za sta zivote dadose, a evo sta dobismo. Za nas je smrt lizanje s hrvatima, to braco srbi dobro zapamtite, a vrijeme ce tek pokazati . Ivanic me strasno razocarao i kao covjeka i kao srbina. Da je neko iz SDS-a sigurno bi drugacije bilo, SDS je jedina srpska nada i Vukota, al da budemo pametniji ako mislimo sebi dobro.

Name

Bole

01.08.2018 13:37

Ne smijete Hrvatimima ni prnuti pod prozor.

ODGOVORITE
Name

Dokle?

01.08.2018 14:27

A oni nama smiju? Bezobrazluk!

Name

Bajina Luka

01.08.2018 15:20

Srbima ne treba neprijatelj.Oni sami sebi kopaju grob .Oni kopaju Bošnjacima rupu u kojoj sami upadaju. A Ivanic, Vucic, Dodik, Željka .... im u tome pomažu bagerom . Ali ko ce Srbinu otvorit oci ? Slave svoju propast a nisu svjesni toga? „Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom. Bio sam i ostao Srbin ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda po profesiji. Takvi su izdali i osramotili srpski narod.“

Name

aha

01.08.2018 13:47

Pa sta je problem ako imaš princip predati tužbu pa ko izgubi ima pravo da se ljuti. Sud neka odluci ko je kriv. To bi bilo ispravno.

ODGOVORITE
Name

Ima li pameti i snage u BiH?

01.08.2018 14:36

Šta Hrvati rade sa Slovenijom? Eto uz svo otvoreno more koje im je poklonjeno ispod nas nisu srećni, nisu zadovoljni! Ajde neka oni nama daju ono more ispod Bosne u Hercegovini kod Ivanice! Naši političari kao bijednici se ponašaju nemaju stav, nemaju karaktera, nemaju ništa! Samo nas kinje i ponižavajući nam djecu da se klanjaju pred "većim"! Nemaju stav ni za Davida mučki ubijenog, bijednici jedni! Horde zlikovaca rade i dalje na poslovima na kojima im nije mjesto!

Name

Konjo

01.08.2018 14:00

Naravno da be treba ni biti! Ko će sa kruzerom ući u fucking Neum ?! Most će biti visok 55m, a Queen MARY 72m, najveći kruzer na svijetu nikada neće imati interes da proviri u tu zabit! Muslići se malo gube i opstruišu razvoj i RS i BiH, jer oni , izgleda teže Iranu i Turkey...

ODGOVORITE
Name

samo razgranicenje nista vise

01.08.2018 14:53

E konjo konjino ovde nije u pitanju most nego svojatanju izlaza u medzu narodne vode samo da se zna kuda brodice iz Neuma mogu van da ih Tomsonovci nemaju pravo zaustavljati a most neka grade po propisu.

Name

Duro

01.08.2018 15:30

Kuda brodice mogu iz Neuma - pa zna se kroz hrvatsko more! Svi koji tu "šilje zob" i pišu sve i svašta neka prvo malo "ture nos" u relevantne podatke pa će skužiti da RH pravi most koji spaja njen kopneni teritorij preko njenog morskog teritorija a BiH može samo tražiti da ima pristup otvorenom moru - međunarodnim vodama i tu nema niakve veze razgraničenje tj. tzv. graniični spor a da se bošnjaci podsjete: ako neće da važi dogvoro Tuđman i Izetbegović - ok, nema problema na sud ali tada im sigurno neće pripasti ona dva škoja i biti će "plakanja" ...

Name

bane

01.08.2018 22:41

silni su srbi izginuli za to more nije to hrvatsko more

Name

Princip

01.08.2018 14:07

Tvoj je princip da ćeš se uvijek složiti sa bilo kime ko negira postojanje BiH, države koja te plaća. Nemoj sam ti o principima...

ODGOVORITE
Name

Lik iz Doboja

01.08.2018 14:19

Čekajte još samo malo, nećete vi Hrvatsku da tužite a ta ista Hrvatska otima movinu bh građana u Hrvatskoj. Sva odmarališta su oteli. Sa hrvatima nema zajedničke, to su najdvoličnija nacija na svjetu.

ODGOVORITE
Name

Garant

01.08.2018 14:23

Vise je Covic uradio od Ivanica da se odbaci revizija presude BiH protiv Srbije jer su stranci vidjeli da su dva od tri naroda u BiH protiv revizije.

ODGOVORITE
Name

maky

01.08.2018 15:09

Hrvati im trebaju uzeti i ono malo mora.More treba dati sredjenoj drzavi Republici Srpskoj a ne izmisljenoj teritoriji.

ODGOVORITE
Name

Fj

02.08.2018 03:54

PODRSKA MLADENU IVANICU

ODGOVORITE
Name

More

02.08.2018 13:54

Pristup medjunarodnim vodama drzava BiH mora imati morskim koridorom,iznad tog koridora koji nije vise hrvatski,Hrvatska ne moze graditi most,a da prije toga ne dobije saglasnost drzave BiH.Trebalo bi prvo utvrditi kopnenu i morsku granicu kod Neuma,racunajuci I morski koridor do medjunarodnih voda,da se vidi sta pripada BiH,ovako Hrvatska se ponasa kao da je more iznad kojeg gradi most njeno i da BiH nema pravo na otvoreno more.Na Sudu Hrvatska glat gubi.

ODGOVORITE