Grabar-Kitarović naljutila Komšića

Rasprave o Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti te odnosima unutar zemlje ne prestaju. Iz Zagreba stiže poruka da Bosna i Hercegovina ne treba biti tretirana na poseban način, dok Brisel kaže kako se rješenje mora tražiti unutar zemlje.

Region 28.07.2018 | 19:27
Grabar-Kitarović naljutila Komšića
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra kako je Bosna i Hercegovina "poseban slučaj" koji se tako mora i tretirati. Grabar-Kitarović posebno zabrinjavaju izmjene Izbornog zakona.

"To sam rekla kolegama i u Briselu i u NATO-u, da svi pomalo dižu ruke od Bosne i Hercegovine. A, Bosna i Hercegovina je upravo taj poseban slučaj, "sui generis", koji treba gledati posebno i koji treba uključiti u procese evropskih integracija pa čak i bez obzira na stepen ispunjavanja reformi. Nije došlo do promjena izbornog zakonodavstva nažalost. Nadam se da prije izbora neće doći do nekih brzinskih promjena Izbornog zakona, koji neće biti u interesima sva tri naroda", poručuje hrvatska predsjednica.

Na tvrdnje Grabar-Kitarović o tome da su od BiH svi digli ruke reagovao je predsjednik DF-a Željko Komšić koji poručuje da će se BiH braniti od napada.

"Možda je Grabar-Kitarović upravu. Možda smo zaista prepušteni sami sebi, ali mora znati da ćemo braniti od njihovih ruku. Građani Bosne i Hercegovine dobro znaju kako to izgleda kad 'prijateljska' Hrvatska spusti ruke na njihova pleća", ističe Komšić.

SDP-ov pregovarač o Izbornom zakonu Damir Mašić smatra kako je ovo drska izjava koja ne ide u prilog dobrosusjedskim odnosima.

"Zakon o izbornim jedinicama u Federaciji je u skladu sa svim regulama od Ustava Federacije, od preporuka Venecijanske komisije, i svega onog što spada u pozitivne propise kako Bosne i Hercegovine tako i međunarodnih konvencija i protokola koje smo mi kao država potpisali. To što se politički nešto ne sviđa HDZ-u u BiH, HDZ-u Hrvatske, HDZ-u čija je članica gospođa Kolinda Grabar-Kitarović to je njihov problem na koji mi ne treba da reagujemo", smatra Mašić.

Bosna i Hercegovina na putu prema EU će morati promijeniti svoju strukturu, posebno tripartitnu podjelu, poručuje komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn.

"U Bosni i Hercegovini mi moramo, da tako kažemo, da promijenimo društveno tkivo, što također znači da se mora promijeniti tripartitna podjela društva i moramo vidjeti kako to može biti učinjeno. Još uvijek nemamo rješenja na stolu, ali sam siguran da su oni svjesni da moraju naći rješenje i mi im moramo u tome pomoći", zaključuje Hahn.

Evropski put BiH je zaustavljen, kandidatski status nije ni na vidiku, a stvarno stanje integracija je veoma teško.

"To stvarno stanje znači najmanje tri godine kašnjenja od obećanog roka za dobivanje statusa kandidata. U to vrijeme, u te tri izgubljene godine, preko 100 hiljada ljudi je napustilo ovu zemlju. De facto imamo najodgovornije ljude u Evropi koji ovih dana dolazeći ovdje mogu samo konstatirati, nažalost, da se, kako to oni kažu, narodi sve više udaljuju međusobno, a ne da idemo zajedno graditi odnose i tu evropsku budućnost", kaže Martin Raguž, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Oni koji su pratili samit u Sofiji mogli su još gore stvari da čuju oko ovoga. Odnosno da ne čuju ništa, a to je gore, da ne čuju da nema Bosne i Hercegovine nigdje na tom putu. I, Savjet ministara ne dođe da nam priča o tome, odnosno predsjedavajući", dodaje Nebojša Radmanović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina bi u narednih mjesec dana trebala odgovoriti na dodatna pitanja koja su došla na Upitnik, a da li će se i kada moći raspravljati o dodatnom napretku možda se bude znalo nakon izbora. 

Izvor: N1

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Rus

28.07.2018 17:32

NDH

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

28.07.2018 18:05

U pravu je Komsic....i Hrvatska, ali i Srbija, a i Turska samo izvlace korist zbog odnosa u BiH.....BiH je takva kakva je, suludo bi joj bilo mjenjati ustavno uredjenje, ali prostora za napredak unutar BiH i njenih entiteta Republike Srpske i Federacije BiH sigurno ima, bez stete po bilo koji narod.

Name

Re Banja

28.07.2018 21:36

Otkud Banja na Sedreniku. Jel ovo Zeljica sto Nerkeza priglasi Hrvatkom. Smijesna krehatura drzhava.

Name

Pd

28.07.2018 17:43

Pa šta je žena pogrešno rekla? Ovi napadaju kao osovi!

ODGOVORITE
Name

...

28.07.2018 18:56

Zehid Komšić

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2018 19:53

Izvini ali taj Komsic je najpametniji političar u BiH.Nisam ni ja za njega ali to je ipak istina.

Name

Molim

28.07.2018 20:46

Kakvu vi Bosnu spominjete. Cim je on izdao hrvate mogu zanisliti sta bi srbima uradio!!!

ODGOVORITE
Name

re Molim

28.07.2018 21:09

Ti velku pomoc imas iz rusije i srbije vidjelo se to dobro krajem rata 95 u krajini i posavini

Name

xx

28.07.2018 22:17

Komsic je dijete iz "srpsko-hrvatskog braka"...

Name

To

28.07.2018 21:15

Zeljane srbine...

ODGOVORITE
Name

Kompromis

29.07.2018 16:22

Mislim da bi bilo uputno pozvati Dodika da smiri ove tenzije, da predloži najbolje rješenje za braću Hrvate, da budu zadovoljni, da se više ne svadjaju. On je Čovićev veliki drug, možda zna neke tajne recepte bolje od ovog Komšića, a koji je za njih izdajnik. Rado će se on odazvati, ne sumnjam u zadovoljavajući dogovor.

ODGOVORITE