Priština ukinula dodatne carine

Priština je djelimično ukinulo zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon pritiska zemalja CEFTA-e i najavljenog, ministarskog sastanka koji je ovim povodom, danas održan u Beogradu. Povučene su prethodno donijete mjere dodatnih carina, za 30 odsto.

Region 25.07.2018 | 16:33
Priština ukinula dodatne carine
„Pozdravljam ovu odluku ali djelimično ukidanje mjera apsolutno nije dovoljno i očekujemo da narednih dana dođe do njihovog potpunog ukidanja.

Prištinske mjere su u suprotnosti sa pravilima CEFTA-e i nanijeta je šteta i CEFTA-i kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno ali i privrednicima koji zadnjih dana nisu mogli da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine“, izjavio je nakon sastanka ministar Šarović.

Na sastanku je zatraženo da se ukinu i druge ranije donijete mjere: dodatne akcize na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH te tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore.

Ministar Šarović naglasio je da je današnjim zaključcima sastanka „data šansa principima slobodne trgovine, ali i Prištini da izađe iz jedne vrste samoizolacije u koju se stavila uvođenjem ovih nepotrebnih i spornih mjera.

Sastanku u Beogradu su osim ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, prisustvovali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

DOXA

25.07.2018 14:59

Kako Pristina moze nesta da ukine pa valjda je to Srbija.....

ODGOVORITE
Name

Mrmak

25.07.2018 15:19

Jel to BiH ima trgovinske odnose sa Kosovom? Pa sta mozemo da uvezemo sa Kosova, nadam se ne hranu kontaminiranu radioaktivnim materijalima? Ali me za Bosnu niste ne bi cudilo, jer nasim politicarima, inace korisnim idiotima, skodi radioaktivno cezijum kao sljiva stara 3 godine!

ODGOVORITE
Name

sarajlija

25.07.2018 16:21

Šuti nego pogledaj svaki proizvod iz Srbije,na svakom piše - izvoznik za Kosovo...

Name

Re

25.07.2018 16:39

I Srbija ima trgovinske odnose sa Kosovom, odnosno, sa samom sobom:)

Name

Strasno!

25.07.2018 16:31

Ova nasa Vlada treba dati kompletnu ostavku! Da im je bar u glavi vazduh umjesto vakuuma!?

ODGOVORITE
Name

JaPaJa

25.07.2018 16:51

Bosna i Hercegovina gubi oko 200 miliona evra koje ne može da izvozi na Kosovo zbog viza.Tih 200 mil. je preuzela Srbija.

ODGOVORITE