"Trougao smrti" na licu

Lekari upozoravaju na "trougao smrti na licu" - područje koje je vrlo osetljivo i na kom ne bi smeli da cedite bubuljice ili čupate dlačice. Radi se o području od središta između obrva pa do kraja usana, obuhvata gornju usnu, područje između usana i nosa, nos i deo čela koji se nalazi iznad korena nosa.

Zdravlje 23.07.2018 | 14:12
"Trougao smrti" na licu
Novo upozorenje usledilo je nakon slučaja žene koja je istiskivala ono za što je verovala da je bubuljica i time je samo zakomplikovala život. 

Zapravo je imala celulitis - bakterijsku infekciju koja se širi kožom i potkožnim tkivom, a može da zahvati limfne žlezde i da uđe u krvotok. Kada jednom uđe u krvotok, širi se telom, a kada nastane na licu lako može da dođe do mozga. 

Naime, Keti Rajt nije to bilo niti na kraj pameti dok je cedila mitiser da će joj u roku od sat vremena lice postati natečeno i bolno. Potražila je pomoć i ispostavilo se da je to teška infekcija koja može biti smrtonosna ako se lek ne primi na vreme, prenosi portal "Healthline.com". 

"Otišla sam u hitnu pomoć i rekli su mi da imam teški oblik celulitisa izazvanog stafilokokom koji štetu pravi duboko u ćelijskom tkivu. Budući da se nalazio na mom licu, postojao je veliki rizik da mi se proširi na mozak ili na oči, što bi rezultiralo slepoćom", ispričala je ova devojka. 

Uzrok infekcije u njenom slučaju je najverovatnije prljava šminka koja se nalazila na području "trougla smrti". 

"To područje je povezano mnogim kapilarima i krvnim sudovima", objasnio je dr Ameš A. Adalja, certifikovani stručnjak za zarazne bolesti u "Johns Hopkins" centru za zdravstvenu sigurnost u Pensilvaniji.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar