Koliko je uradio poslanički klub?

U tri parlamenta u BiH postoje poslanički antikoruptivni klubovi. Međutim, njihov učinak liči na uzaludnu borbu sa vjetrenjačama jer su do sada jedva uspjeli da proguraju dva amandmana na zakone. Ta dva koraka su djelo Antikoruptivnog poslaničkog kluba Parlamenta Srpske, dok takve grupe u Parlamentarnoj skupštini BiH i federalnom Parlamentu još nisu uradile ništa.

Republika Srpska 22.07.2018 | 20:14
Koliko je uradio poslanički klub?
Iako Antikoruptivni klub u Parlamentu Srpske postoji godinu dana, vladajuća skupštinska većina prihvatila je samo dva njihova amandmana. Prvim je uvedena mogućnost da sudije i tužioci krivično odgovaraju u vršenju službene djelatnosti, dok je drugim amandmanom brisana mogućnost da odgovara svako ko komentariše sudske presude. I tu je sve stalo. U Antikoruptivnom klubu priznaju da je sve to nedovoljno, ali da je bar napravljen prvi korak.

Tražena je i izmjena Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku, ali izmjene nisu prošle. Za utjehu, novom Strategijom za borbu protiv korupcije u Srpskoj, vlast se obavezala da će ti zakoni ipak biti izmijenjeni. Zato je poražavajuće, tvrdi Šukalo, da u Republici Srpskoj postoji samo jedno procesuirano krivično djelo za korupciju sa pravosnažnom presudom.

Parlament Federacije BiH je tek prije mjesec dana, pred kraj mandata, formirao svoj antikoruptivni klub i teško je očekivati da će njihov rad imati rezultata. U taj klub ušli su i pojedini poslanici vlasti što bi moglo ubrzati određene promjene. Da bi Antikoruptivni klub Srpske imao još bolje rezultate, potrebno je da se u tu priču uključe i poslanici vladajućih stranaka, smatraju u Transparensiju.

Antikoruptivni klubovi u BiH mogli bi se ugledati na onaj u Srbiji koji je uspio da instalira softver u Narodnoj skupštini koji prati trošenje novca koji izađe iz Ministarstva finansija u iznosu većem od 1 000 eura. Do tada, ostaje obećanje svih klubova da će boljih rezultata biti nakon izbora jer je njhihova pretpostavka da će neki članovi ostati i u narednom sazivu.  



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kpd Foča

22.07.2018 19:58

Sinišu Goljanina provjerite,direktora kpd_a Foča.Čovjek uzima samo pare za sve što se dešava u istanovo!Napravio je kuću,jer je ukrao od "c" odeljenja što se pravilo kod nas. Onda je za svako zaposlenje uzeo 15 hiljada maraka!Uzima novac od zatvorenika,i to Foča zna.Ali džaba!

ODGOVORITE