Oklagijama na celulit

Terapija drvenim spravicama koje podsećaju na oklagije za razvlačenje testa, potiče iz Kolumbije.

Zdravlje 21.07.2018 | 12:38
Oklagijama na celulit
BORBA protiv naslaga na koži koja podseća na "pomorandžinu koru" postala je bespoštedna, pa su u ovom milenijumu i neka sredstva za domaćinstvo dobila sasvim novu namenu. Oklagije, recimo.

Maderoterapija, odnosno terapija drvenim spravicama koje podsećaju na oklagije za razvlačenje testa, potiče iz Kolumbije. Već godinama je hit u svetu, a popularna je i među ženama u Srbiji. Najčešće joj pribegavamo početkom leta, kada nam predstoji skidanje u kupaće kostime, mada bi je trebalo, sledeći onu da se "prase ne goji pred Božić", raditi već krajem zime ili s prvim prolećnim danima.

- Da se razumemo, nije reč o pravim oklagijama, već o drvenim valjkastim strukturama koje na njih podsećaju. Uz pomoć njih razbija se celulit, podstiče detoksikacija organizma, poboljšava protok limfe i krvotok, ubrzava metabolizam - kaže Vesna Vasiljević, koja ima dugogodišnje iskustvo u bavljenju maderoterapijom. - Prvo 15-minutnom ručnom masažom stimulišem ustajao limfni sistem, jer se tako pospešuje pokretanje a potom i izbacivanje toksina iz njega, a onda prelazim da radim sa oklagijama, da pritiskam džepove masnih ćelija koje zapravo i formiraju celulit. Najpre nanesem kvalitetnu anticelulit kremu, kako bi terapija bila delotvornija, ali i prijatnija. Pritisak oklagija nije bolan. Ponekoj ženi, u zavisnosti od praga bola, bude samo neprijatno, ali posle prvih nekoliko tretmana, kada se najtvrdokorniji celulit razbije, nelagoda prolazi.

Postoje šire u uže oklagije, ravne ili sa izbočinama (na primer u obliku kockica koje važe za "ubicu" krupnog celulita "nastanjenog" uglavnog na butinama i zadnjici)... Koriste se tačno utvrđenim redosledom i svaka ima jasno određenu namenu, ma kako vam čudno na prvi pogled delovala.

- Tretira se gotovo celo telo, osim koščatog prednjeg dela od kolena nadole, i to pokretima u pravcu protoka limfe. Sa masažom se kreće obično 4. ili 5. dana posle menstrualnog ciklusa, jer je tada hormonski status najbolji i najefikasnije se pospešuje izbacivanje toksina - ističe Valjiljevićeva. - Najbolje je uraditi 10 tretmana i to dan za danom. Neko kaže da između njih može da se napravi pauza od 48 sati, ali ja sam, ipak, za kontinuitet, jer se tada brže vidi rezultat. Potom bi još jednom u toku godine trebalo uraditi seriju od 10-12 tretmana. To, naravno, zavisi od žene do žene, odnosno od stadijuma celulita. 

Naša sagovornica, međutim, naglašava da je anticelulit masaža oklagijama uzaludan posao ukoliko nije propraćena odgovarajućom ishranom, fizičkom aktivnošću i redovnim unošenjem preporučene količine tečnosti u organizam.

Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Deba

21.07.2018 11:18

Ovim se Dinka sredjuje i uteze, savrsena je!!!

ODGOVORITE