Bijeljina: Ko broji komarce?

Bijeljinsko preduzeće Eko zaštita ovih dana tretman odraslih formi komaraca provodi na kritičnim lokacijama u nekoliko mjesnih zajednica, odnosno tamo gdje je monitoringom utvrđena brojnost komaraca koja zahtijeva tretman.

Republika Srpska 20.07.2018 | 21:22
Bijeljina: Ko broji komarce?
Savjetnik za hemikalije u ovom preduzeću Bojana Petričević kaže da se ne radi o području cijelih mjesnih zajednica, već o onim dijelovima u kojima ima dosta šume i rastinja i objašnjava na koji način se vrši monitoring odnosno prebrojavanje jedinki.

„U večernjim časovima na kritična mjesta se postavljaju CDC klopke i ujutro se posebnim metodama izračunava prosječan broj komaraca na području gdje je monitoring obavljen“, kaže Petričevićeva.

Ona dodaje da postoji i druga metoda takozvanog “uboda na čas” kojom se bilježi broj komaraca koji sleti na nadlakticu u roku od pet minuta, a daljom analizom se dođe do prosječnog broja komaraca. Prema njenim riječima, u Eko zaštiti samo povremeno koriste ovu metodu, jer imaju dovoljan broj CDC klopki. 

Prema pravilima Svetske zdravstvene organizacije prag tolerancije na brojnost komaraca je do 60 uboda na čas, a sve preko toga zahtijeva aktivnosti na njihovom suzbijanju. U Eko zaštiti tretman odraslih formi komaraca planiraju i na području nekih gradski mjesnih zajednica.

“Te aktivnosti će biti provođene do kraja jula i početkom avgusta, a poslije toga prema operativnom planu aktivnosti biće nastavljeni larvicidni tretmani, kako bi kompletan posao bio kvalitetno urađen do kraja oktobra, odnosno do okončanja ugovora sa Skupštinom grada”, napominje Petričevićeva.

(InfoBijeljina)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Skeptik

20.07.2018 19:31

Komarci su se nenormalno namnožili i grizu! Treba ih pidhitno potrovati, kakvo brojanje i otezanje.

ODGOVORITE
Name

Zizi

21.07.2018 04:40

Sjednite na raskrsnicu pa brojte kao kad vozila prolaze.Lakse je gamad pobiti kad su u manjem broju.Izgleda da je bolje cuvati posao za slijedecu godinu.

ODGOVORITE
Name

Izmjestite Depiniju Komarci Su Super

21.07.2018 07:40

Meni je veci problem smrad deponije.Ljudi ovo nije normalno.

ODGOVORITE
Name

RT

21.07.2018 22:24

Problem mi je i smrad,a i cijena vode već 5 godina placam vodu 60 do 70 km mjesečno.Koliko jos godina da placamo.Koliko to kosta kanalizacija?

Name

Ledinci

21.07.2018 09:23

Ovo što radi Eko Zaštita nema veze sa zaprašivanjem. Ono što oni iz auta rade ne može otrovati ni jednog komarca. Ali zato dobro naplate.

ODGOVORITE