Na lijekove i mito 230 KM godišnje

Svaki građanin u Bosni i Hercegovini godišnje u prosjeku za zdravstvo izdvaja oko 230 maraka iz svog džepa.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Riječ je isključivo o izdacima koje dajemo za participaciju u javnom zdravstvu, privatnim ordinacijama, za lijekove, te privatnim stomatolozima i za kupovinu naočara. Ali, u ovaj iznos su uračunata i nezakonita plaćanja za zdravstvene usluge, odnosno podmićivanje zdravstvenih radnika.

Agencija za statistiku BiH je izračunala da je, po posljednjim podacima, u 2016. godini privatna potrošnja u zdravstvu iznosila više od 800 miliona konvertibilnih maraka, a u nju, dakle, nisu uračunati doprinosi za zdravstvo koje plaćaju zaposleni. Privatna potrošnja učestvuje sa gotovo 30 odsto u ukupnoj potrošnji u zdravstvu.

"Gotovo sva privatna potrošnja odnosi se na direktne izdatke domaćinstava, dok samo mali dio privatne potrošnje, svega jedna odsto, ide na dobrovoljno plaćanje zdravstvene zaštite. U direktne izdatke domaćinstva, odnosno plaćanje „iz džepa“ spadaju formalna i neformalna plaćanja", objašnjavaju u Agenciji za statistiku BiH koji su izračunali ove podatke na osnovu relevantnih izvještaja entitetskih zavoda i fondova.

Neformalna plaćanja

Međutim, koliko novca odlazi na nezakonita plaćanja niko se ne usuđuje ni da procijeni, ali svi se slažu da najveći dio odlazi na bolničke usluge.

"Nije moguće dati tačan iznos procjena, jer su sadržane u privatnim izdacima domaćinstava za liječenje i urađene su kombinovanim metodama procjene od strane Radne grupe za nacionalne zdravstvene račune BiH", kažu za Srpskainfo u Agenciji za statistiku BiH.

Dodaju da su neformalna plaćanja izračunata po procjenama obuhvaćenim u podacima nacionalnih zdravstvenih računa, i to na osnovu podataka iz Ankete o potrošnji domaćinstva i drugih podataka raspoloživih u nacionalnim računima za BiH.

Po istraživanjim NVO „Transparency international“, najzastupljenija korupcija u BiH je u oblasti zdravstva i obrazovanja, a ispitanici smatraju da je, što se tiče zdravstva, ona najzastupljenija u bolničkim uslugama.

"Ono što je karakteristika korupcije u zdravstvu jeste da su građani najmanje spremni da prijavljuju ovaj vid korupcije i da se u korupciji u zdravstvu rijetko javlja direktna iznuda mita, već medicinski radnici nastoje da građani sami zaključe da je mito neophodan. Prosječan iznos mita koji građani plaćaju za zdravstvene usluge je 500 KM", posljednje je istraživanje TI BiH.Rast izdataka

Portparol TI BiH Ivana Korajlić kaže da istraživanja pokazuju da se građani boje da će im zdravlje biti ugroženo zbog čega se neki odlučuju za mito.

"Tamo gdje zdravlje nije ugroženo, više će se ganjati principi", dodaje ona.

Ukupna potrošnja u zdravstvu Bosne i Hercegovine u prosjeku godišnje raste oko stotinu miliona maraka, a 2016. godine iznosila je gotovo 2,8 milijardi maraka. Javna potrošnja učestvuje sa oko 1,9 milijardi KM, a javno zdravstvo u BiH se finansira uglavnom iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Nadležni tvrde da se bilježi rast potrošnje u zdravstvu zbog uvođenja novih procedura liječenja, ali i zbog povećanja broja oboljelih od teških hroničnih oboljenja.

Međutim, svako od nas zna koliko novca ostavlja u apotekama i kod doktora. Činjenica je da su lijekovi u BiH među najskupljima u regionu, a znatno skuplji nego u Srbiji. Neki su i dvostruko skuplji.

Oko 150 novih usluga

U Fondu zdravstevnog osiguranja RS za Srpskainfo kažu da su u protekle tri godine uveli oko 150 novih zdravstvenih usluga, a da je samo u ovoj planirano da bude uvedeno još 40-ak. Najveći dio rashoda Fonda odnosi se na troškove zdravstvene zaštite osiguranika, na šta odlazi 88 odsto ukupnih rashoda, koji su lani iznosili 566,1 milion KM.

"Opredjeljenje Fonda je da ulaže u zdravstveni sistem uvodeći nove, savremene procedure liječenja i lijekova, pa su povećana izdvajanja za bolnice. Tako je prošle godine izdvojeno 256,2 miliona KM, a godinu prije oko četiri miliona KM manje. Ove godine bolnicama će biti izdvojeno 15 miliona KM više nego lani", kažu u Fondu.

(Srpskainfo)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

fali jedna nula

20.07.2018 15:49

Fali jedna nula, za one koji dopadnu saka doktorima

Bravo za komentar.

Ruza

20.07.2018 17:12

Malo je to ako imas posla sa kriminalcima i reketasima iz mafijaske UIO.To je nekoliko puta vise i jos u eurima.Ti su reketasi postali nocna mora svim uvoznicima.Javna je tajna i mnogi su upoznati sa tim kriminalomali nitko nista ne poduzima.Direktor Djakula stiti i ne poduzima nista cak i one koji su osudjeni ili se nagodili sa sudom..................

Dil

20.07.2018 18:41

Coa

20.07.2018 15:59

Najgore od svega što nam "krem" ovog umornog društva odlučuje o svemu i skrojili su nam ovakav život. Največi prevaranti, doktori, advokati, stomatolozi .... Isti oni koji su uredne neplatiše poreza i obaveza državi, odlučuju o svemu. Prijavljuju dvocifrene promete i uživaju u svim povlasticama koje mi, ostali, nemožemo ni da zamislimo. Sjede u lokalnim i rep. skupštinama, svršavaju po paćenicima kojima čupaju zadnju oznojenu marku iz ruku.

Konkurs za upis na Med.fax je bio javan ,pa što se nisi prijavio...

Dr..

20.07.2018 20:19

UH

20.07.2018 18:20

Jos dobro i prolazimo ko je ministar zdravlja u Srpskoj!

BOBA

21.07.2018 11:16

NE POSTOJI MEDICINSKA ETIKA,DOKTORI SU DEPRESIVNI, BOLESNI .DA LI PACIJENTI TREBAJU LIJEČITI DOKTORE ILI OBRNUTO.KAD IM ČOVIJEK UĐE IMA ŠTA DA VIDI ,ONI UOPŠTE NE SLUŠAJU PACIJENTE,SVAĐAJU SE IZMEĐU SEBE,PORUČUJU LJUDE PO ŠEST MJESECI A NE ZNAJU DA JE VIJEK TRAJANJA SMANJEN,JEDINO KOD CVIJANOVIĆKE JE PRODUŽEN.NOVAC IGRA ULOGU AKO IMATE NOVAC MOŽE ODMAH SUTRA.SVE JE DO NAS.NAROD JE NAJJAČA VOJSKA.KO PREŽIVI IMAĆE ŠTA DA PRIČA.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.