Zdravstvo vode velike neznalice

Timski ćemo se truditi da poboljšamo zdravstveni sistem, kroz zakonsku regulativu ali i na druge načine, rečeno je, između ostalog danas nakon sastanka predsjednika Strukovnih sindikata doktora medicine Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, nakon čega je potpisan i sporazum o saradnji.

Region 18.07.2018 | 20:23
Zdravstvo vode velike neznalice
Problematika u zdravstvenom sistemu sve tri države je vrlo slična, a naša je želja da sačuvamo struku, tj spriječimo odlazak ljekara u druge države, ali i da poboljšamo svoje kvalitete prema pacijentima, jedan je od zaključaka okruglog stola doktora medicine.

Potpisnici sporazuma o budućoj saradnji su se složili da je najveći problem to što ne postoji sindikalno pregovaranje, ali on nije i jedini.

“Postoji veliki mobing prema članovima i nosiocima Strukovnih sindikata ljekara u sve tri države. Veliki problemi je i neuplaćivanje doprinosa, rad na crno, nepoštovanje zakona koji već postoje... Sve u svemu, jedno flagrantno ignorisanje svih naših zajedničkih ideja, u sve tri zemlje, za poboljšanje zdravstvenog sistema”, naveo je Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

“Problematika i u Crnoj Gori je vrlo slična. Ono što, sa stanovišta građanina može biti interesantno, to je nedostatak ljekara. Sve su veće gužve u zdravstvenim ustanovama, sve je veće nezadovoljstvo korisnika usluga zbog toga, zatim tu je odlaganje pravovremene zdravstvene usluge, mišljenje o nekvalitetu pružene usluge, koju proizvodi to odlaganje i kašnjenje”, istakla je Milena Popović-Samardžić, predsjednik Sindikata doktora medicine Crne Gore.

“Osnovni problem je što se struka stavila u stranu, a nas pokušavaju da sklone. Veliko je neznanje koje vlada, mislim i u Ministarstvima zdravlja sve tri države. Na sceni je neoliberalizam”, zaključio je Rade Panić, predsjednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Sva tri sindikata su članovi Međunarodne konfederacije nezavisnih sindikata Evrope, gdje su obećali da će se potruditi da pomognu u rješavanju nagomilanih problema.

(BN televizija)

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Nemoj tako!

18.07.2018 18:33

Bogdanic je posteno nakon 15 godina dolaska na medicinski fakultet kupio diplomu, pa cak i specijalizaciju kasnije. Jedino mu oni, koji su mu prodali kardiolosku specijalizaciju nisu dali upustvo za upotrebu, tj. nisu mu rekli da je pretilost (debljina) prvi i osnovni riziko-faktor za kardiovaskularna oboljenja, pa mu se sada i pacijenti, a posebno ljekari - ismijavaju.

ODGOVORITE
Name

Re

18.07.2018 19:06

Tako je to. Losi djaci su uvijek svijetom vladali.

Name

loš

18.07.2018 20:19

U njegovom blago telećem izrazu lica,podlom pogledu i zlim očima koje još više kroz naočare dočaravju ljudsku zlobu i zavist,mislim na Bogdnaića, se vidi sva naša propastm,najori kada vladaju krj je blizu.

Name

službenik

19.07.2018 06:20

Tako je u svim državnim organima i JP, rukovode neznalice, ali znalci za lopoviju. Tako je u RUGIPP gde vlada zemljišno-softversak mafija, a na čelu su uvijek mafijaši i neznalice (Gligorić-2007-2013, Komljenović-2013-2017, Bosa-2017-...).

Name

Brčko

20.07.2018 17:25

U BČ u Domu zdravlja, lekar Lj. Đ, (ima oko 30g) toliko je opsednuta i zanesena sobom, sa kilom šminke na licu, naodograđenim trepavicama od 3cm, lakiranim noktima od 5cm, dok je pacijent na pregledu priča na mobilni, i uopšte ne konstatuje da je pacijent o ordinaciji, formalno samo popunjava uputnicu i karton i niti je interesuje pacijent, niti šta sa njim razgovara, niti želi da čuje da joj bilo šta kaže. Nju pacijent uopšte na zanima ona je tu da dobija platu, a tokom radnog vremena priča telefonom i surfuje po internetu, društvene mreže, chat itd.

Name

Re

20.07.2018 17:28

А evo kako rade naši lekari u toj Nemačkoj koju toliki svi veličaju i nude narodu kao šansu, čuj svedočanstvo iz prve ruke nekog ko tamo radi godinama i završio specijalizaciju: Ako im nisi po volji u tih prvih 6 meseci daju otkaz I o tome odlucuju medicinske sestre, zamisli one kazu sefu da li mogu da rade sa tobom i sef mora da ih poslusa A posle 6 meseci ako im nisi po volji jednostavno te masakriraju, izoluju, sikaniraju da ces sam da ides negde drugde Ili si dobar cutis i trpis u sebi i radis ko konj i onda te malo ostave na miru Ja jos samo da perem pacijente E kad bi mogli i to bi me natovarili, mislim nemacke sestre Moram da ih molim da urade nesto A odgovor koji stalno cujes Nije to moj zadatak Pa ciji je majku mu staru Tako da ja radim i kao lekar i kao sestra i kao sekretarica Ma ne mogu vise da ih gledam Sve u svemu Otisla bih bilo gde da ne miram vise s Nemcima da radim Djubrad su i kao pacijenti i kao kolege

Name

Re: re

21.07.2018 07:56

Zavrsila medicinu, a ne zna staviti tacku na kraju recenice? Iskustva su razlicita. Nije svakome isto. Ne mozemo generalizovati ljude - svi su njemci isti, kad ni svi srbi, hrvati ili bosnjaci nisu isti. Istrpite pocetak, poslije mozete i da mijenjate posao.

Name

Re

21.07.2018 08:10

To je poslato sa mobilnog, i to je prava istina o radu srpskih lekara u Nemačkoj. Tačnije Zapadnoj Nemačkoj. A oni koji to nisu doživeli neka ništa ne pričaju. Ovde govorimo o konketnim iskustvoma. A oni koji maštaju o Nemačkoj, obećanoj zemlji, neka se osveste.

Name

Re

21.07.2018 09:38

Moje iskustvo je mnogo bolje. Ja sam otišla nakon 10 god rada u RS ( 3 u opštoj praksi, 4 god specijalizacije, 3 god specijalističke prakse) Meni su u RS svi podmetali nogu( čistačice, sestre, kolege) jer ja sam mlađi specijalista. Na godišnji sam išla kad se svi vrate, slobodne dane čak ni nakon dežurstva nisam mogla uvijek uzeti( po zakonu moraš biti slobodan)... U Njemačkoj je protokol rada drugačiji i zbilja jako puno administrativnog posla ali uslovi rada i profesionalnost saradnika je na visokom nivou. Teško mi je zamisliti da se vratim na staro.

Name

Re

21.07.2018 11:02

Prava istina je ovo što je prvo napisano o Nemačkoj. Nemci su navikli da im Srbi rade poslove koji oni neće, najteže, a ne da budu lekari. Srpske lekare ne mogu videti očima.

Name

Re:re

21.07.2018 11:26

Kao sto ni ovdje svi ljekari nemaju isti status i nije svakom lijepo na poslu i nije svako zadovoljan, tako isto nije zadovoljan ni u Njemackoj, Austriji, Norveskoj ili bilo gdje na svijetu. Jedno lose iskustvo ne znaci da svi prolaze lose. Zao mi je sto ste u takvoj poziciji, ali ponavljam, barem u Njemackoj nakon odredjenog vremena mozete potraziti drugi posao.

Name

Re

21.07.2018 12:16

Lupaš gluposti, mržnja Nemaca prema stranicma a pogovoro prema Srbima se u vazduhu oseća, pa ne vole doni da ih Srbi leče, oni u Srbima rezervisali posao na baušteli, sve što je najprljavije. Tek odnedavno počinju i Srbi da ih leče. Pacijenti se žale, jedva čekaju da našto nađu da podnesu kričnu prijavu, svi su nardogirani na lekovima.

Name

Re:re

21.07.2018 13:56

Dobro lupam. Sve ste upravu. Ako je meni lose znaci da je svima lose. Znam mnogo vise ljudi medicinske struke koji su zadovoljni nego onih koji nisu. Uostalom kome je losije u Njemackoj uvijek se moze vratiti ovdje u ove nase uslove rada i zivota gdje srbin srbinu podmece nogu, a ne njemac, hrvat ili skandinavac.

Name

Bolnica FOCA

18.07.2018 18:56

U Univerzitezskoj bolnici Foca Veljko Maric nije placao doprinise radnicima od januara 2009 godine a sada je to nastavio i njegov brat Radmil Maric. To je krivicno djelo i kad tad ce za to odgovarati.

ODGOVORITE
Name

Milan

18.07.2018 19:05

To je istina. Ja otisao da snimim magnet u Focu a meni kazu gdje ces tamo kad je to doslo iz podruma iz Bolnice Trapisti nista se na njemu ne vidi te ja brze bolje u Trebinje. Sta uradise Marici od onakve bolnice.

Name

Rade I. Sarajevo

18.07.2018 19:12

Takvi direktori su samo za Focu.

Name

Jovan

18.07.2018 19:18

E moj Femicu, nista ti neces uraditi zato sto direktori ucjenjuju doktore da se iskljuce iz sindikata. cist primjer Foce gdje se kompletna porodica Maric isclanila iz sindikata, pa i zetovi i prijateljice porodice. Moras imati autoritet i dici ljekare kao u Tuzlanskom kantonu neka svi daju bjanko otkaz pa ces vidjeti sta ce biti. Neka ti da 30% ljekara otkaz ne moze vlada naci zamjenu za njih pa da vidis kako se rijesava problem. ovako nista neces uspjeti a ako cekas izbore od ovakvog naroda ces ponovo dobiti iste na vlasti. Nije problem vlast, ne valja narod a nazalost ne mozes ga promijeniti.

ODGOVORITE
Name

Milorad

18.07.2018 19:42

Sta bi sa strajka Femicu? Pucanj u prazno, kao i obicno. Dobar si samo na rijecima pa bi mogao lagano u politiku pa da zamjenis Bogdanica

ODGOVORITE
Name

ISTINA

19.07.2018 00:42

STUDENTI MEDICINE KONKRETNO DJECA LJEKARA UPIŠU MEDICINSKI FAKULTET U BEOGRADU , A ONDA SE PREPIŠU NA FAKULTET U KOSOVSKOJ MITROVICI GDJE JE DEKAN izvesni dr.MITIĆ KOJI JE 1999.DOSAO DA RADI U BOLNICU TREBINE.RADIO JE NEKOLIKO GODINA I ODLAZI ZA DEKANA POMENUTOG FAKULTETE U SJEVERNU MITROVICU.DJECA NJEGOVIH PRIJATELJ POZAMAŠAN BROJ STUDIRA KOD NJEGA GDJE SU OCJENE UPISANE ZA ČITAVU GODINU NA POCETKU AKADEMSKE GODINE.ZAVRSNU GODINU FAKULTETA PONOVO UPISUJU U BEOGRADU DA BI OPRALI DIPLOMU.TI MLADI LJEKARI DOBILI SU POSAO U TREBINJSJKOJ BOLNICI I DOMU ZDRAVLJA. KADA DOĐE PACIJENT DA MU SE PROPIŠE RECEPT REDOVNE TERAPIJE, ODMAH SE ZOVE MAMA ILI TATA DA KAŽU KAKO ĆE TO URADITI , A STOJI SVE U RAČUNARU SAMO DA SE ODŠTAMPA. TI ĆE LJEKARI DOBITI SPECIJALIZACIJU I ZAVRŠIĆE JE, ALI KUĆA SE PRAVI OD TEMELJA A NE OD KROVA. POVJERENJE JE IZGUBLJENO U ZDRAVSTVU, A SVE JE TO DONIJELO ODLAZAK LJEKARA U POLITIKU I RAZNE MALVERZACIJE SA JAVNIM NABAVKAMA.BITNO JE STAVITI FASADU NA BOLNICU, A KOJA JE MUKA UNUTRA NEKA JE NA ČAST.UMIREMO U NAJTEŽIM MUKAMA.

Name

Re

20.07.2018 17:19

Te akrobacija sa medicinskim fakulteitma su radili 90ih i na relaciji Kragujevac-Beograd, onda završnu godinu upisivali u BG, onosno neke završne ispite, ima takvih načelinika u RS koji se predstavljaju kao lekari, kupili su prvo srednju školpu a kupili su švajcarskim francima kupili ispite na medicinskom u Kragujevcu, a cijelo vrijeme se provdili po švajcarskoj, nadležni organi sve to znaju ali se ništa ne preduzima.

Name

cz

19.07.2018 04:27

Nije Femic kriv sto je fini ministar uspio da podijeli doktore...Obezbjedio je sistem u kojem je dao dobre uslove i plate u par kljucnih za njega bolnica ..pa i par ljudi u tim bolnicama.Mi u drugim zdravstvenim ustanova mozemo i da se kolektivno spalimo briga nekog za to....okupi se par sestara i doktora u holu u Banja Luci svi uslovi se ispune...ostali nebitni

ODGOVORITE
Name

BL

19.07.2018 06:30

Nije tačno da se ljekari i sestre u BL okupe i ispune im uslovi. Spec. ljekar u UKCBL ima manju platu u odnosu na druge bolnice u RS. O Fedarciji neću ni da spominjem. Moj naklon kolegama u Kantonu Tuzla i Sarajevo. Ljekari se izborili za dostojanstvene plate!

Name

KUku meni

19.07.2018 07:23

Bogdanic treba da leti , davno je trebao da leti ali kad je to srodna duša i prijatelj Karana onda se nema tu šta reci . Sad samo mogu da lete zajedno ! Kriminalci Uništavaju sve pred sobom

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

19.07.2018 07:37

Kad vidite ko su direktori bolnica sve je i vise nego jasno. Samo im procesljajte imov.karte. Sta su sve "uradili" za mandata. Nista. Mozda kupili neku kucu ili ovi skromniji stan.

ODGOVORITE
Name

Nela

19.07.2018 08:49

Zato nam je zdravstvo na koljenima. Svaki direktor koji bude 4 godine u zdravstvu ostane "dobar" koji milion a zamislite Veliku Marića koji je bio 25 godina direktor koliko je ostao "dobar. " ( zgrada dijalize - kredit bolnice, energetska efikasnost a radnici bolnice izvodili radove). Sve to ima dokumentovano, samo proces da se otvori a biće brzo. Ovakvi su uništili zdravstvo Republike Srpske.

Name

Banjaluka

20.07.2018 05:29

Ovaj kod nas direktor stize stanove i dzipove i prijateljicama da kupi. Dijeli im mobilne ko mtel.

Name

Zvornik

20.07.2018 07:38

To ti je darezljivost, i nas doduse bivsi direktor je od tenderskih para kupovao bijesna kola..mazde,beemveji,ali samo za sebe posto mu zbog velike ljepote zene ne smiju prici.a iz dezerterstva je u zvornik dosao u raspalom jugu.malo se uvlacio u cmar lokalnim snsd-ovcima i ode jugo u staro gvozdje

Name

doktor

19.07.2018 09:24

Ma ko ne zna,i te kako znaju ali za svoj cep,a i doktori su zesci poltroni vlasti,na zalost vise puta smo se uvjerili u to,imate svjezih i starijih primjera koliko zelite.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

19.07.2018 15:17

Zdravstvo vode samo neznalice, a takvi su im i zaposlenici. Juce sam vozila moju mamu specijalisti na vaskularno. Na putu do tamo njoj je iznenada pozlilo zbog tlaka koji je u tom momentu bio 230/150 uz izuzetno jaku aritmiju srca. Vratim je porodicnom ljekaru koji je upucuje hitno u bolnicu. Moja mama usput svraca na vaskularno da ih obavijesti o svom zdravstvenom stanju i da mora hitno u bolnicu na urgentni odjel. Vaskularni ljekar je napada i pita zasto se narucila na dva mjesta isti dan, ali navodno ce je primiti , ako dodje do 12.00 inace mora se ponovo naruciti za 3 mjeseca. U bolnici paprikovac u prijemnoj vrata ordinacije sirom otvorena, gdje pacijent nema nikakve privatnosti, gdje svaki prolaznik moze cuti zasto je taj pacijent dosao. Sestre i doktorice se ponasaju kao cobanice. Deru se kako na pacijente (koji nisu iz dosade dosli u urgentni centar), tako i na pratnju odnosno familiju koja je sa pacijentima. Nije ovdje stvar samo o mojoj mami, koja obicno nikad ne ceka, vec odmah bude primljena. Stvar je i o drugim pacijentima , a i osoblju tog odjela. Gdje svako ko dodje u bijelom mantilu uvede nekoga svoga. Gdje je prozvana zena koja je bila na redu i napola se skinula , a onda je Ambulantna sluzba dovezla tesko bolesnu bakicu. To se podrazumijeva da je ona trebala imati prednost, a zena napola skinuta izvedena u hodnik. Nakon sto je obavljen pregled tesko bolesne bakice, ne prozivaju zenu koja onako raskopcana sjedi u hodniku, vec uvode opet preko veze "BAKU" jedne zaposlenice bolnice, koja ovaj put nije u mantilu, ali oko vrata ima neku identifikacijsku karticu. Uzimajuci preko reda knjizice, osoblje te ordinacije je napravilo takvu zbrku sa knjizicama i vise se nisu ni one same mogle snaci. ( ovo je rekla jedna od sestara). Mi vec cekamo nekoliko sati. Guzva se napravila, ali kako su vrata stalno otvorena tako se fino vidi kako se 2 sestre zabavljaju svojim mobilnim telefonima umjesto pacijentima. Da bi na kraju jedna sestra izasla u hodnik da nas obavijesti da im je " PAO SISTEM NA RACUNARU" . Nakon toga sto nas je obavijestila, jedino rijesenje je traziti pomoc u nekoj drugoj ustanovi, moja mama je zamolila sestru da joj vrati knjizicu i uputnicu i kaze sestri da ce zbog njihove zbrke zakasniti i na vaskularno. Sestra joj uzima uputnicu za vaskularno i tjera moju mamu da se potpise tamo gdje je doticna sestra napisala da pacijent samovoljno odlazi iz urgentnog centra. I drzi maminu uputnicu iza svojih ledja. Ucjenjuje je " potpisi , inace neces dobiti svoju uputnicu". Osobno sam zdravstveni radnik, ali sam bez koverte, kafe i cokolade kao svaki posten gradjanin odvela svoju majku doktoru. Sad neka se zapitaju ovi sto vode zdravstvo kakvo im je osoblje. Neka stanu u cekaonicu i cuju i vide, kako im se osoblje ponasa

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2018 05:02

Ne samo zdravstvo, svaki segment društva u kojem se zaposlenim plate obezbjeđuju iz budžeta je u takvom stanju. Pomoći nema, negativna selekcija kadrova koju je na snagu uveo snsd-e sa svojim koalicionim partnerima daje rezultate... Prvo i osnosvno sta moramo uraditi je izaci na izbore u oktobru i kazniti odgovorne!

Name

Pitanje za razmisljanje

19.07.2018 16:08

Femicu,oce li proslavljeni direktor bolnice -mrtvacnice zvornik milokrad nadrljevic i tebe da pozove da radis u klinici koju pravi tik uz bolnicu i u koju je ulozio pare pokradene iz bolnice?

ODGOVORITE
Name

ma nemoguce da su neznalice

19.07.2018 18:18

Pa bitno je da prof. zeljko KARAN nije član doktora medicine RS I NE POSJEDUJE LICENCU ZA RAD a radi u državnoj instituciji TE ISTE RS!!!!!! Pa nisu svi neznalice eto TAJ RADI I BEZ LICENCE I BEZ ZNANJA!

ODGOVORITE
Name

ha ha

19.07.2018 23:13

Nisam bogat ali kad mi nešto fali u državnom domu zdravlja odem kod privatnika da bi bilo komplet...

ODGOVORITE
Name

petar veliki

20.07.2018 08:19

Nije to samo slučaj sa medicinom , svuda je tako.

ODGOVORITE
Name

Neznanje

20.07.2018 15:36

Neznanje je u modi. U skladu opstim trendom koga prati Vlada RS. Sto manje znas vise vrijedis. Pa pogledajte Lukaca, Cvijanovicku, Dodika.. njihov rijecnik govori sve!

Name

BOBA

20.07.2018 09:15

DOKTORI SU BOLESNI.PACIJENT JE ZA NJIH PREDMET A NE ŽIVO BIĆE.NITI IH SLUŠAJU NITI IH GLEDAJU,ŠALJU IH KO STOKU OD JEDNOG DO DRUGOG, NEMAJU MEDICINSKE ETIKE ,NE ZNAJU SE PONAŠATI MI BI NJIH IZGLEDA TREBALI LIJEČITI.KAD IH VIDIM KAŽEM DALEKO IM KUĆA OD MOJE.NARODU NEKA JE SA SREĆOM.

ODGOVORITE
Name

Re Re Re

21.07.2018 16:58

Hvala svima na komentarima, i pozitivnim i negativnim.Vjerujem da nasim dr- ima nije lako u Njemackoj i da Švabo ne voli Srbe.Ja to , nekako, sto kazete osjecam u vazduhu.Isla bih u tu Njemacku i ne bih.Zaista, mnogi koji su tamo radili kazu da mi ne znamo ko je Švabo.Ja sam Švabe gledala i u nasim i u filmovima drugih zemalja( o fašistima). A i ovi nasi su teska .....( ima i dobrih dosta).

ODGOVORITE
Name

tom džons

21.07.2018 18:57

Čitajući ove tekstove nameće mi se jedna konstatacija. Većina ovog naroda nije bolje političare i doktore ni za služila. One dobre su protjerali a oni koji su ostali svi su im loši. Ni jednog dobrog čovjeka nisu opisali niti prepoznali.

Name

cz

22.07.2018 17:50

Najveca mi je provala to sto pricaju za direktora Bolnice Kasindo da nema diplomu medic.fakulteta.....kazu provjerava se vec 3 godine...kao to je komplikovana provjera...svasta u Bozijoj basti

ODGOVORITE