Nema ugovora o gradnji autoputa

Izgradanja auto-puta Banjaluka – Prijedor za sada služi kao sigurna dionica za politička nadmudrivanja. Srpska se obavezala da će kineskom partneru tokom koncesionog perioda koji traje 30 godina, godišnje biti isplaćivano 30 miliona evra. Taj novac bi trebalo da budu prikupljen od naplate putarina.

Republika Srpska 18.07.2018 | 19:49
Nema ugovora o gradnji autoputa
SDS insistira na tome da vlast objelodani detalje ugovora između Vlade i kineske kompanije. Osim toga, ispostavili su još dva zahtjeva.

’’Na osnovu kojih je istraživanja Ministarstvo i ’’Autoputevi RS’’ došli do podatka da će godišnje putarine iznosti 60 miliona? Da li se radila studija izvodljivosti tj. kolika će šteta biti po ŽRS? Postoji realna opasnost da će doći do preusmjeravanja saobraćaja prevoza rude tim izgrađenim autoputem’’ – kaže poslanik SDS u NS RS Davor Šešić.

Resorni ministar odgovara da detalje ugovora ne mogu da objelodane, jer ugovor sa kineskom kompanijom ne postoji. Neđo Trninić kaže da postoji samo radni materijal koji je u završnoj fazi, a ugovor će biti tek u septembru
ukoliko saglasnost daju Pravobranilaštvo, Vlada, Komisija za koncesije i druge nadlžene institucije. Trninić tvrdi da neće biti štete po ŽRS.

’’Ja bih volio da vidim ta israživanja na osnovu čega su donijeli taj zaključak. Ta mogućnost postoji i sada. Postoji komunikacija putna između Rudnika Ljubija do Željezare. Drumski saobraćaj je i sada na raspolaganju.
To je predizborni komentar. Željeznica je jeftinija za tu vrtu robe, ne mislim da će doći do takvog preusmjerenja’’ – odgovara ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

U SDS-u su izračunali i da je RS pod ovim uslovima dizala kredit u nekoj banci od 600 miliona maraka i dala garanciju od milijardu i 800 maraka dobila bi kamatnu stopu od 9,5 odsto. Na sceni je kažu takmičenje koja će
dionica autoputa u RS biti najskuplja u regionu.

’’Ako uzmemo postojeće dionice autoputeva i vidimo da je godišnje prikupljanje tih putarina od 7 do 10 milina maraka dolazimo do podatka da će Vlada svake godine morati da izdvoji dodatnih 50 miliona KM kinekoj kompaniji što je na period od 30 godina – milijardu i po maraka’’ – kaže Šešić.

To negiraju u resornom Ministarstvu.

’’Nisu tačni ti podaci, ta kineska kompanija koja je poslala ponudu, ona je poslala to na osnovu svoji istraživanja i smatra da im je to sigurno opravdano. Kroz koncesiju ako bude potrebno bilo razlike vraćati, ja ne znam koliko je to u ovom momentu, pokazaće rijeme. Kineska kompanija je teška i ne bi išli u tu priču da nisu ocjenili da je to ispravno’’ – rekao je za BN eleviziju Trninć.

U SDS-u su naveli poređenje sa Crnom Gorom gdje je kažu za isti iznos novca (milijardu i po maraka) izgrađen autoput Boljare – Bar od 169 kilometara u odnosu na 49 kilometara autoputa Banja Luka – Prijedor.

(BN televizija)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Rus

18.07.2018 17:50

Bice ugovor sta ste odmah zinuli jbt

ODGOVORITE
Name

Re

18.07.2018 19:26

Biće, ali kakav???

Name

Putar

18.07.2018 19:42

Bice aaaaa, treba se dogovoriti aaaa, Treba se podizvodjac nametnuti aaaaa, pa tek onda aaaaa.

Name

željko

19.07.2018 12:01

Autoput Bar boljare se tek gradi i to prva dionica od 40-tak kilometara.Trenutno je završena na nekih 30 kilometara.Cijena te dionice je milijarddu EURA a gdje je ostalih 140 kilometara tog puta.Zato neka novinar sasluša pa provjeri šta su rekli pa napiše.Ovo naravno ako se želi biti objektivan.

Name

Tale

18.07.2018 18:56

Normalno bi bilo,tri mjeseca, pred izbore,da se ne sklapaju nikavi ugovori.Tada nebi vladajuća strana mogla manipulirati narod.Ovako vladajući političari, samo još više varaju i kradu .

ODGOVORITE
Name

Bole

18.07.2018 19:14

Ispravno je ulaganje, ali za KIneze. Nema na svijetu isplativije koncesije, ali za koncesionara.

ODGOVORITE
Name

Re Bole

19.07.2018 05:52

A Integral otvara kamenolom na Kozari...Čorokalo ga već ima...Marjanović priprema teren...opet isti ljudi će klepiti milione, i podijeliti sa političarima koji ih štite. Prodali dušu Sotoni i zgaziše svoj narod.

Name

Murija

18.07.2018 22:22

Bice to kvalitetan put kao kineske sandale.pa gde kineze da najdu idioti!!!

ODGOVORITE
Name

Igipop

19.07.2018 06:41

Malo ste pretjerali savkamatom. Najgora kamata je cca 7%. Sa kolateralom koji se spominje kamata moze biti max 5%

ODGOVORITE