Priča: Možda se ovako raste...

Na utisak o meču sa ekipom sa Baltika već danas će pasti prašina, pamtiće se samo prolaz, autoritativna igra Nenada Krstičića i pogodak Bena, a za završetak tog procesa biće joj potrebne još dve ili tri solidne evropske sezone.

Fudbal 19.07.2018 | 00:00
Priča: Možda se ovako raste...
Bilo je to pre deset godina, baš u periodu pre dvomeča sa Apoelom, nesuđenim rivalom u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Zvezda nije imala velike evropske uspehe, ali je i dalje držala do sebe i imala rutinu pobeđivanja u sudarima koja je morala da dobije. Posle tog zlokobnog revanša sa Kipranima sve se okrenulo naglavačke… Najtrofejniji srpski klub počeo je da završava međunarodne epizode u sezoni kupanja. Sve do pojave Vladana Milojevića i njegovih ratnika.

Redovi na početku teksta ne treba da služe kao opravdanje za mučenje protiv Spartaksa, ali Crvena zvezda je, kada se podvuče crta, uspešno završila posao protiv Letonaca. Mučila se jeste, obrukala se nije. Na utisak o meču sa ekipom sa Baltika već danas će pasti prašina, pamtiće se samo prolaz, autoritativna igra Nenada Krstičića i pogodak Bena. I pobeda od 2:0, kojom se Crvena zvezda približila rutini pobeđivanja protiv „malih“. A za završetak tog procesa biće joj potrebne još dve ili tri solidne evropske sezone.

Pored mnogo puta spominjanog popravljanja koeficijanta Zvezda je iskoristila ovogodišnju evropsku premijeru da kao klub i tim poraste… Malo, ali ipak poraste. Prvo pobede protiv ekipa kao što su Spartaks potrebne su da bi crveno-beli mic po mic vratili rutinu dobro završenog posla protiv objektivno slabijih rivala. A drugo i još bitnije, Vladan Milojević je po završetku duela na Marakani bio mnogo zadovoljniji nego pre sedam dana u Rigi.

Logično, osetio je da njegov tim laganim koracima napreduje i navijačima vraća scene iz prošogodišnje epizode, kada ih je oblivao hladan znoj protiv Florijane i Irtiša. A posle… To posle ovog leta trebalo bi, tačnije morali bismo, da vidimo, već za sedam dana kada u Ljutice Bogdana gostuje Suduva.

„Bili smo bolji nego pre sedam dana u Rigi. Igrali smo tečnije, pokazali smo strpljenje. Imamo igrače koji kroz takmičenje moraju da traže formu i popravljaju se“, rekao je Zvezdin strateg.

Miran kakav jeste Vladan Milojević bi pre ozabrao ovako izvojevan trijumf, nego neki nalik Ventspilsu (7:0), kada je generacija Roberta Prosinečkog ugušena u instant euforiji. Jer Ren je došao da otvori oči.

Očigledno Vladanu Milojeviću ne bi prijalo preskakanje razreda, i drago mu je što je Crvena zvezda i protiv ekipe kao što je Spartaks zadržala neke nizove koji su njegov trejd mark. Pazite sad ovo: na prethodnih pet evropskih mečeva kao domaćin Crvena zvezda je primila samo dva gola. Dešavalo se da ostavi rivala bez ozbiljnijeg pokušaja, ko što je to slučaj sa Spartaksom. Ta taktička zategnutost je nešto što Vladanu Milojeviću znači mnogo više, nego da su Letonci ispraćeni sa još nekim pogotkom u mreži.

Ti podaci i konstanta u defanzivi sigurno služe Vladanu Milojeviću da se napaja optimizmom i da veruje u ono što radi. Kao što veruje da će Zvezda ofanzivno prodisati. Mada je taj deo jako, jako složen. Posebno, što se očekuje da naredni rival Suduva prekopira Spartaksov stil i strogom defanzivom frustrira nosioce Zvezdine napadačke igre.

Tu su, donekle, Vladanu Milojeviću vezane ruke. Osim što može da podigne ekipu bar za 20 posto, Zvezdin trener sigurno veruje da će kao poklon za obaranje prve prepreke dobiti Ričmonda Boaćija, te da će se brzo oporaviti Nikola Stojiljković i njegov specijalac Slavoljub Srnić. To je samo jedan od preduslova da crveno-beli budu bolji nego što jesu. Ostali činioci boljitka predstavljaju „unutrašnji dijalog“ između VladanaMilojevića i ostatka ekipe.

Morao je bolje, mnogo bolje Lorenco Ebesilio, ali ako ništa drugo bilo je poteza kojima je samo nagovestio Zvezdinoj publici da će u budućnosti trilere protiv letonskog rešavati lakoćom pokreta pismenog igrača. Za Zvezdu je od vitalnog značaja da Ebesilio ostane jedan od glavnih aduta, i u vremenu letnje tranzicije i traženja forme rastereti Nemanju Radonjiću, momka kome je u ovom trenutku samopouzdanje iznad fizičke spreme. Uz napadača koji treba da dođe do petka (čitaj Boaćija) teoretski i na papiru to bi trebalo da bude ofanzivno sasvim drugačiji tim. Neto nalik prošlogodišnjem...Naravno, uz pretpostavku da će bekovi Rodić i Filip Stojković već za sedam dana biti na mnogo višem nivou.

Zvezda je i malo porasla jer je psihološki probila barijeru. Zna da je samo još jedan trijumf vodi do plej ofa za Ligu Evrope, gde bi trebalo da bude domaćin. Crveno-beli sad mogu da traže pobedu koja će imati dejstvo katapulta. Kao prošlogodišnja protiv praške Sparte…

Izvor: mozzartsport

Foto: MN press

Komentari / 0

Ostavite komentar