Novi kredit od 40 miliona KM

„Autoputevi Republike Srpske“ nisu odustali od kredita teškog 40 miliona KM, iako je Srpska dobila 54 miliona KM od akciza i putarina koji su mjesecima bili blokirani. Za milionski iznos ovo javno preduzeće zadužiće se kod konzorcijuma koji čine Unicredit banka, Nova banka, Komercijalna banka i NLB banka Banjaluka, saznaje portal Capital.

Republika Srpska 18.07.2018 | 16:28
Novi kredit od 40 miliona KM
Na tender „Autoputeva“ stigla je samo ponuda pomenute grupe ponuđača, a ovo javno preduzeće je juče donijelo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

U odluci je navedeno da preduzeće kredit uzima na godinu dana te da će troškovi kamate i obrade kredita iznositi 1,35 miliona KM bez PDV-a.

U „Autoputevima“ su nakon raspisivanja tendera za CAPITAL rekli da su proceduru nabavke kredita pokrenuli zbog toga što je blokiran novac od akciza i izrazili uvjerenje da im kredit neće ni biti potreban te da će se članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH dogovoriti o raspodjeli novca prikupljenog po osnovu akciza.

Iako su se njihova očekivanja ispunila i UO UIO postigao dogovor o podjeli novca, u „Autoputevima“, ipak, nisu odustali od kredita.



Direktor ovog javnog preduzeća Dušan Topić danas je za CAPITAL rekao da od kredita nisu odustali jer novac od akciza još nije legao na njihov račun. Međutim, čak i ukoliko novac uskoro bude na njihovom računu, nije siguran da će odustati od kredita.

"Možemo odustati od kredita, ali mi to još nismo uradili jer još uvijek nismo dobili novac od akciza. Vjerujemo da ćemo taj novac dobiti, ali ćemo sačekati , jer u kakvom svijetu živimo može se u zadnjem momentu nešto zakomplikovati“, kazao je Topić.

Ukoliko novac legne narednih dana, Topić kaže da još uvijek nisu donijeli konačnu odluku o tome hoće li uzeti i kredit.

„Postupak nabavke još nije u potpunosti okončan. Ukoliko novac od akciza ne legne do okončanja nabavke, sigurno ćemo uzeti kredit, a ako taj novac u međuvremenu legne na naš račun, još jednom ćemo razmotriti odluku o kreditu“, kazao je Topić.

Tender za ovaj kredit „Autoputevi RS“ raspisali su krajem maja, a u tenderskoj dokumentaciji je navedeno da je namijenjen za obezbjeđenje novca potrebnog za završetak izgradnje autoputa od Banjaluke do Doboja.

Uprava za indirektno oporezivanje juče je saopštila da je nakon petomjesečne blokade računa podijelila novac entitetima i da je RS dobila 54 miliona KM.

(Capital.ba)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

decko

18.07.2018 14:39

onaj ko ima auto toci gorivo za 15 KM (jer za 10 KM te nece na benzinskoj ni pogledati) da bih se vozao po svojoj "selendri", i vecina vozaca nikad nije ni vidjela autoput u bih (rs ili fbih). davno smo bankrotirali, samo nema politicara koji je dovoljno iskren da to kaze naglas! neka su vam sa srecom milioni, ne morate nista graditi, praviti cemo opet konjska kola, jos malo

ODGOVORITE
Name

ekonomista

18.07.2018 15:05

Decko ima pravo, RS je financijski iscurila k'o trula sljiva na suncu. Sada je kasno i za pravljenje pekmeza i mermelade.

Name

z

18.07.2018 15:08

Biće vraćeno sve iz onih 8,6 milijardi FBI. To baš služi da se krediti otplate ali poslije izbora. Do izbora će se zaduživati, aposlije vraćati šta su pokrali. Bićemo u plusu!

Name

re

18.07.2018 16:39

Pa i ovo su para vecim dijelom od Federacije. Haha haha

Name

ma sta mi naprica??

18.07.2018 14:45

A sta ako podignete kredit, pa odmah netom iza toge legne zarobljeni novac- da li ce biti upotrebljen zavzatvaranje kredita? Ili i jare i pare? Nesto mi smrdi na to, po starom obicaju, samo zaduzi i pokradi, PA DOKLE VISE????

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2018 06:33

Važno će biti da opozicija istraži tokove novca ...ako pobijede na izborima. Vidićemo šta će oni uraditi.

Name

Mirko

18.07.2018 14:53

Ma bravo. Gulite nam kozu sa ledja sa akcizama i pored toga nam jos i praunuke zaduzujete i prije nego sto su se rodili.... Pa ima li ovo igdje na svijetu, da narod sutke posmatra kako ga vlada SVAKODNEVNO buba u zdrav mozak??? Ne mogu da vjerujem da je sav narod BiH u ovoj mjeri GLUP.

ODGOVORITE
Name

Nowo

18.07.2018 14:53

Koliko mi je poznato, premijer federacije BiH će pokušati zaustaviti dogovorenu raspodjelu, nadamo se da će u tome uspjeti.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

18.07.2018 15:14

E na ovaj nacin je i Kosovo dovedeno do priznanja..jer se niko nije zaista borio da ga ocuva na papiru,NA VRIJEME,kad vec na terenu nismo imali dovoljno stanovnika...SVE OVO SMRDI NA TO DA SE U PAKETU I PRIZNA KOSOVO I UGASI RS,...ZATO SU OVI SADASNJI NAVALILI KREDITE DIZATI

ODGOVORITE
Name

S

18.07.2018 15:49

Radi Mile a radi i Pavke! Porodicni biznis!

ODGOVORITE
Name

In

18.07.2018 16:00

Nastavlja se pljacka naroda. Nista novo od snsd, dns isp.

Name

ZA

18.07.2018 16:39

LOPOV DO LOPOVA.GRADITE TE PUTEVE KAO,, SKADAR NA BOJANI,,A KOME ĆE VAM PUSTI VAM OSTALI KAO ŠTO OSTADE I MILINA DRŽAVA.SVE VAM PUSTO I JADU BILO ŠTA LOPOVI RADITE

Name

Dodo

18.07.2018 16:32

hahahahahhahahahahha dok je ovaca, bice i vune

ODGOVORITE
Name

Mile

19.07.2018 03:11

Majk vam božiju mi radimo te auto puteve dabi brže omladina odlazila na posao u Sloveniju i dalje na zapad.

ODGOVORITE