Najveći uvoznici američkog oružja

Iran i Libija bili su među najvećim kupcima američkog naoružanja sve do dolaska na vlast Ruholaha Homeinija i Muamera el Gadafija, kada se ta praksa prekida, pokazuje statistika Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu.

Svijet 18.07.2018 | 11:35
Najveći uvoznici američkog oružja
Koristeći se tim podacima, naučnik Vil Giri sačinio je mapu koja pokazuje gdje su sve SAD prodavale oružje od 1950. godine do danas.

SAD su najveći izvoznici oružja na svijetu, a najveći kupci američkog oružja sada su evropske zemlje, Kanada, Japan i Turska.

Posebno je zanimljiv podatak da su šezdesetih godina prošlog vijeka najviše američkog oružja kupovale NJemačka i Iran, koji je tada bio američki saveznik.

Velike količine oružja prodavane su Iranu sve do 1979. godine, odnosno do islamske revolucije, pada šaha Reze Pahlavija i dolaska Homeinija na vlast.

Slična situacija je i kada je riječ o Libiji, u koju je stizala velika količina američkog naoružanja sve do dolaska Gadafija na vlast 1969. godine.

Portali za političku analitiku podsjećaju da SAD već dugo nastoje da promijene vlast u Teheranu, kojem dugogodišnje sankcije Vašingtona sada obnavlja predsjednik Donald Tramp, te da su američke službe učestvovale u svrgavanju Muamera el Gadafija.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zanimljivo

18.07.2018 10:15

Znaci dok kupujes njihovo oruzje nisi opasan i nisi diktator a kad prestanes onda si opasnost za svijet.

ODGOVORITE
Name

Buco

18.07.2018 11:33

Naravno da je tako,Japan moze da proizvodi osiromaseni Uranijum za potrebe Amerike i on je legalan a Sjeverna Koreja ne moze ni za svoje potrebe.Jenkiji idu na to da se niko ne moze braniti od njihove sile.

Name

Re

18.07.2018 17:23

javlja SRNA

Name

ZV

18.07.2018 16:32

To je jedan od razloga zašto je razbijena SFRJ, jer je bila veliki izvoznik naoružanja.

ODGOVORITE