Lažni kilometri otkrijte prevaru

BiH je godinama postala odlagalište loših automobila iz uvoza. Najveći problemi sa kojima se kupci suočavaju su dotrajala limarija, tehnička neispravnost auta i vraćena kilometraža. Stručnjaci poručuju da to nije nov problem, te da BiH kupce polovnih automobila mora da zaštiti zakonom.

Republika Srpska 17.07.2018 | 22:49
Lažni kilometri otkrijte prevaru
Zvanični Brisel je usvojio mjere kojima štiti kupce polovnih automobila. Posebna pažnja posvećena je vraćanju kilometraže. Uslijedila je i naredba za sve države članice i one koje to pretenduju da budu.

Od država u okruženju, Hrvatska i Slovenija su ispunile naređenje i zakonom zaštitile svoje državljane. Srbija je sprema da to uradi, a BiH nije ni u planu.

“To traje godinama. Ne može se reći da se to dešava samo u novije vrijeme. Toga je bilo i prije rata. Dobro je da je i taj problem došao na red. Domaći kupac je u mnogome prevaren. S jedne strane infrastruktura u EU je mnogo bolja nego u BiH. Servisna evidencija je redovnija, a i odgovornost vlasnika vozila”, kaže za BN televiziju sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević.

U EU vraćanje kilometraže je zastupljeno od 5 do 12 odsto, dok se u prekograničnoj trgovini kreće od 30 do 50 odsto.

“Nije dovoljno da ova materija bude pokrivena samo Zakonom o obligacionim odnosima, već je je potrebno to ugraditi i u Krivični zakon, jer se to smatra prevarom”, navodi Kovačević.

Stručnjaci tvrde da kupac mora da obrati pažnja ko je prodavac i šta nudi. Mnogi se već prilagođavaju evropskim standardima, pa uz automobil ide garancija o pređenim kilometrima.

“Vozila dobavljamo uglavnom iz Francuske. Mali dio je iz Italije i Belgije. Sva vozila su sa lizinga i sa orginalnom kilometražom. Dajemo pismenu garanciju na kilometražu trajnu, dok za motor i mjenjač ide garancija od šest mjeseci, kao i na porjeklo vozila. Bilo gdje dozvoljavamo provjere bilo kakve vrste. Kupci mogu sebe da osiguraju, mimo toga što mu dajemo pismenu garanciju”, kaže Nenad Petričević sa Auto placa “Spid” iz Bijeljine.

Prevaru nije teško ustanoviti, posebno kod novih automobila koji imaju ugrađene kompjutere.

“Stanje kilometraže mogu da provjere ovlašteni servisi. Oni mogu da utvrde da li je kilometraža stvarna ili nije. Na tehničnom pregledu se samo zavede trenutno stanje. Bez obzira da li je vozilo iz uvoza ili nije kilometraže se bilježe i na zahtjev vlasnika vozila može da se izda karton sa podacima o kilometraži za prethodne godine”, objašnjava Branislav Božić, kontrolor na Tehničkom pregledu “Kole” iz Bijeljine.

Za razliku od BiH, u nekim zemljama EU za mahinacije sa pređenim kilometrima predviđena je čak i kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Misko

17.07.2018 21:57

U SAD je predvidjena kazna zatvorom do 3 godine. Vracanje kilometraze se smatra ugrozavanjem bezbjednosti.

ODGOVORITE
Name

Xx

18.07.2018 03:42

Sta pricate dzabe u sloveniji svi vracaju kilometre cak i auto kuce

ODGOVORITE
Name

@x

18.07.2018 07:20

U Sloveniji vraćaju kilometre samo Srbi i Hrvati, Slovenci nisu toliko jadni i pokvareni. Najgore prolaze nepismeni seljaci koji kupuju uvozne traktore, oni ga baš puše. Nema traktora na prodaju u Bosni i Srbiji da je napravio više od 7.000 sati, taman da je 1965 godište, niti jedan nema servisnu knjigu. Njemački oglasi puni traktora 2010+ godište sa po 10-12 hiljada sati, svaki sa servisnom knjigom i evidencijom zamjene i najmanjeg šarafa.