Novac za zdravstvo u izbornoj kampanji

Kompletno zdravstvo u Republici Srpskoj je na aparatima za disanje, ali zdravstvene ustanove i te kako nađu način da finansiraju izborne kampanje stranaka na vlasti. Jedan od glavnih finansijera svakako je i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske koji je samo u prvih pet mjeseci ove godine vrijednost tendera „podebljao“ za oko 14,1 milion KM u odnosu na isti period prošle godine.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Godišnji plan javnih nabavki daje još jasniju sliku – ukupna izdvajanja su, u odnosu na prethodnu godinu, veća za oko 10 miliona KM.

Vrijednost javnih nabavki najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj od januara do maja prošle godine iznosila je 7.972.850 KM, dok se ove godine cifra penje do čak 22.050.800 KM.

Da UKC, ustanova zapala u veoma tešku finansijsku stuaciju, nije štediša pokazuju i planovi javnih nabavki u izbornim godinama. Iako 2014. godine ovaj dokument nije bio zakonska obaveza, naredne godine već je postojao plan da bude potrošeno više od 33,3 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Zanimljivo, 2016. izborne godine ovaj dokument poskupljuje nabavke za 13 miliona KM pa tenderi koštaju gotovo 46,4 miliona KM.

Neizborna 2017. godina ovu vrijednost smanjila je za oko 7,7 miliona KM, a zdravstveni centar na raspolaganju je imao 38,7 miliona KM, međutim, morala se pripremiti akcija za vrlo važnu 2018. godinu. Uprava vrlo bliska vlasti u Republici Srpskoj spremna je da sada izdvoji čak 48,5 miliona KM, što je za 9,7 miliona KM više u odnosu na godinu ranije.

Za dobro tendersko vladanje direktor UKC RS Vlado Đajić nagrađen je mjestom na listi vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata za poslaničko mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske na predstojećim oktobarskim izborima. Istovremeno, poslušnost se isplatila i njegovom zamjeniku Nenadu Stevandiću, lideru Ujedinjene Srpske, koji se našao na kompenzacionoj listi iste stranke za parlament BiH.

Ipak, uz preočigledne činjenice, UKC ima objašnjenje za javnost.

„Vrijednost nabavki za 2018. godinu veća je jer se iz godine u godinu povećava i broj zdravstvenih usluga koje pruža UKC Republike Srpske pa se povećavaju i potrebe pojedinih organizacionih jedinica za određenom robom/uslugom, a sve sa ciljem adekvatnog zbrinjavanja pacijenata. Za 2018. godinu vrijednost plana iznosi 64,3 miliona KM bez PDV-a, s tim da su uvrštene i nabavke koje provodi Fond zdravstva Republike Srpske kroz centralizovane nabavke za sve zdravstvene ustanove.

Prema preporukama revizije, bili smo dužni da ih uvrstimo u naš plan jer se finansiraju iz sredstava tekućeg poslovanja UKC Republike Srpske. Od tog iznosa planirano je da UKC Republike Srpske provede nabavke u iznosu od 41,4 miliona KM bez PDV-a“, stoji u pisanom objašnjenju za Žurnal.

Izborno djelovanje na terenu

Primjera za izborno djelovanje najveće zdravstvene ustanove u ovoj godini je mnogo. Da bi osigurali imovinu, 21. maja raspisuju tender težak 200.000 KM. Posebno je interesantna tenderska dokumentacija gdje se u „aneksu 12“ navodi tehnička specifikacija u vidu nekoliko tabela sa procjenjenom vrijednošću građevinskih objekata, opreme i zaliha.

„Kako je moguće da se na bazi ovih 'parametara' uopšte odluči o visini premije, odnosno vrijednosti ugovora? Još značajnije je da se radi o 'redovnom' ugovaranju čija je vrijednost u 2017. godini iznosila tek nešto više od 47.000 KM. Svakako može se postaviti pitanje zašto je procijenjena vrijednost ove godine veća za četiri puta. Da se radi o mogućem precjenjivanju vrijednosti govori i činjenica da je istog dana Vlada Republike Srpske raspisala tender za osiguranje imovine, kolektivno osiguranje radnika, obavezno i kasko osiguranje službenih vozila te je vrijednost navedene imovine skoro identična onoj koju je procijenio UKC RS.

Međutim, procijenjena vrijednost osiguranja cjelokupne Vladine imovine te vozni park procijenjeni su na svega 65.000 KM“, kaže za Žurnal Mervan Miraščija, koordinator Fonda otvoreno društvo BiH.

Objašnjenje iz UKC Republike Srpske, međutim, nije stiglo. Iako smo uredno naveli vrijednost i vrstu tendera, u Službi za javne nabavke UKC Republike Srpske nisu mogli da daju precizan odgovor, „jer provode više postupaka koji se odnose na različite vrste osiguranja“.

Kampanja u zdravstvu počela je mjesecima ranije pa je 19. februara UKC raspisao tender za nabavku potrošnog materijala i dijelova za uređaje proizvođača „Drager“. Konkurentskim zahtjevom obratio se određenim ponuđačima i ponudio 58.500 KM sa uračunatim PDV-om, a onda se sa primjedbom javio jedan od ponuđača s kojim je ranije već sklopljen ugovor.

„Tenderska dokumentacije je mijenjana jer je jedan od ponuđača na Portalu javnih nabavki obavijestio UKC da je dio tražene robe već nabavljen u njegovoj firmi“, kažu u Transparency internationalu BiH.

Kako je UKC u milionskim dugovima, navodi se novom monitornigu TI BiH, ponuđač je morao da pristane na odgođeno, beskamatno i bezavansno plaćanje.

Ugovori sa „Prointerom“ i „Lanacom“

Poslovi i u izbornoj godini moraju da se sklapaju i sa firmama koje su bliske vrhu vlasti pa se u nekim primjerima pominju one koje odavno vladaju tenderima.

Za nabavku potrošnog materijala i uređaja za proširenje pasivne mrežne opreme UKC je raspisao javnu nabavku u vrijednosti od 93.600 KM sa PDV-om. Dokumentacijom je propisano čak šest različitih sertifikata, a onda pristiže samo jedna ponuda. Banjalučki „Prointer ITSS“, iza kojeg nezvanično stoji Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika, dobija posao za 93.532 KM, što je samo 68 KM manje od procijenjene vrijednosti.

Uprava najveće zdravstvene ustanove ćuti na upite nevladinih organizacija, a kada je zatražen zapisnik sa otvaranja ponuda, što je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, niko ne dostavlja dokument uz šturo obrazloženje da je to nemoguće „zbog zaštite treće strane“, odnosno „Prointera“.

Slična situacija desila se i sa „Lanacom“ na čijem je čelu davnašnji član SNSD Nebojša Ninić. Tender je koštao 140.400 KM, a Ninićevi IT stručnjaci, u jedinoj prostigloj ponudi, pristaju na 140.385 KM.

Kako se kreditom od 55 miliona KM finansiraju izbori?

Dobro upućen izvor Žurnala navodi da je posebno interesantno to što je UKC RS u izbornoj godini podigao kredit od 55 miliona KM. Dobrim dijelom, tvrdi, biće finansirana kampanja vladajućih.

„UKC RS, odgovorno tvrdim, u ovom momentu duguje 320 miliona KM. Kredit od 55 miliona KM samo je kap u moru. Biće izmiren dio obaveza prema podobnim dobavljačima, odnosno isplaćena dugovanja uz procenat. Taj procenat biće direktno upumpan u kampanju. To će biti iznos između pet i sedam miliona KM“, zaključuje naš izvor.

Na pitanja naše redakcije koji su dobavljači na prioritetnoj listi i kako će biti raspoređen milionski iznos, kojim su garancijom Vlade potencijalno zaduženi građani RS, u UKC RS ne žele da otkriju mnogo.

„Dospjela dugovanja prema dobavljačima su značajno manja nego što su bila na početku godine, za oko 30 miliona KM. Kredit je raspoređen tako što su isplaćena dugovanja prema komercijalnim bankama, a ostali dio je uplaćen dobavljačima, pri čemu se vodilo računa da svi dobiju proporcionalan iznos u odnosu na naše obaveze prema njima”, navode u UKC.

Uz pohvalu da od marta 2017. godine uredno servisiraju obaveze prema Poreskoj upravi RS, uprava u teške dugove potonule zdravstvene ustanove ističe da ovoj instituciji duguje ukupno 104.340.996 KM i ta dugovanja se odnose na period od 2012. do 2017. godine.

Ljekari, kojih je u najvećoj zdravstvenoj ustanovi sve manje, ne žele pred novinare, ali su ogorčeni situacijom u UKC. Njihovo ogorčenje dodatno raspiruje i činjenica da se izborna kampanja provodi po hodnicima klinika gdje se za oktobarske glasove nude nova zaposlenja, ali i besplatni vikendi u Beču i Ljubljani.

U Strukovnom sindikatu doktora medicine Republike Srpske ističu da je UKC Republike Srpske odavno tužna priča ovdašnjeg zdravstvenog sistema.

„Sve se vidi, sve se zna i niko ništa ne preduzima. Zdravstvo propada, a oni koji su zaduženi da vode računa o njemu govore kako je situacija sasvim normalna. Ljekari odlaze. Više nema ni milion stanovnika u državi, a ni 2.000 doktora. Neka nam je Bog u pomoći“, zaključio je predsjednik ovog sindikata Miodrag Femić.

Zdravstvo u Srpskoj odavno je na veoma niskim granama. Ne kriju to ni direktori zdravstvenih ustanova u RS, ali su za sopstvene fotelje i dalje spremni da im lome kičmu, sve to preko leđa pacijenata, ali i medicinskog osoblja. Kada je konačno slome, ostaje pitanje ko će glasati!

(zurnal.info)

KOMENTARI19
POŠALJITE PORUKU

Celinac

17.07.2018 22:24

Vlado je kralj, u Celincu doboka 6000 glasova samo

Prebroj se ponovo

Recelinac

17.07.2018 22:45

!

17.07.2018 22:26

Užas!!

Pa

17.07.2018 23:02

Kada ce Bogdanic konacno u zatvor?

Samo poslije precednika i premijerke..

Bogdanić

17.07.2018 23:26

... i skrbica

O cemu vi

18.07.2018 06:34

dr

17.07.2018 23:32

Dr Djajic vrhunski strucnjak i veliki covjek, ucinit ce samo najbolje za zdravstvene radnike i pacijente na ukc, nikada nece raditi na stetu klinickog centra.Sretno u daljem radu i puna podrska

Pa zašto ne traži od vlade da oteraju Stevandića sa mjesta zamenika direktora Kliničkog centra

re dr

18.07.2018 07:41

Realno i njemu je stevandic prepreka u procesu donosenja odluka, medjutim to je politicki dogovor

dr

18.07.2018 12:03

Paprikovac

17.07.2018 23:49

Ovaj Djajic&Stevandic dvojac je opasan. Ponasaju se kao da su bogom dani. Kradu od sirotinje, sve su deblji i sa vecim podbradcima a u bolnici rasulo. Bolesni ljudi ne znaju dal su posli ili dosli osoblje gleda samo da živu glavu izvuce.

Sve je istina. Neprevaziđena banda.

ups

18.07.2018 08:21

Paprikovac 2

17.07.2018 23:54

Zaboravili ste da navedete treci po redu tender za Juzno krilo. Markovic invest ponovo. 11 miliona novih. Ispade to najskuplja zgrada na svijetu za ukupno 75 miliona KM!!!!

Zdravstveni radnik-Bolnica Kasindol

18.07.2018 00:02

Ma djaba im sve.Nama plate kasne koeficijenti na donjoj granici.Mi bez plata glasati necemo.Nas direktor kaze ni ovih 30km "povisice"od avgusta da nam nece isplatiti jer kako kaze moze sta god hoce.A nama ce plata za avgust doci na red za isplatu tek u decembru s toga od glasova zdravstvenih radnika nema nista.Samo D.Z U I.Sarajevu dobice uvecanu avgustovsku platu prije izbora i to mogu zahvaliti bivsem direktoru po kome sada pljuju a nabili su ga nogom u penziju ko zadnje pasce,a covjek im valjao pravo naj redovnije im plate u drzavi zahvaljuci njemu.A cujem sada su pravo zadovoljni sa novim direktorom-ima.

Istina dok je dr Zoran bio direktor u D,z Istocno Sarajevo vecini radnika su povecani koeficijenti,izaslo se u suret svakome.Cak se isplacivao novac za bozic radnicima i zenama za 8 mart.Takvog direktora nije bilo na svijetu.Placao je radnike kao nikada niko u Republici Srpskoj.Dr Zoran je svima pomagao i izlazio u susret.Jedini direktor koji je posteno placao svoje radnike i bio prema njima korektan te kroz tu korektnost pokazao postovanje prema bijelom mantilu i struci.

dr

18.07.2018 08:27

Ulog

18.07.2018 00:13

U kalnoviku doktor Elez proslu godinu naprvio minus 90 000. Inace snsd poslusnik

Kalinovik je totalna mrtvara u svakom pogledu....izumiruce mjesto bez mladjih ljudi,..kraj

re

19.07.2018 12:30

Роки

18.07.2018 06:59

Не знам шта да мислим , док свјет напредује у здравственим услугама мене носталгија уби за здравство 80-их година. Брух сам орерисао као млад па се сјећам од свих екстра услуга и свако јутро бокал лјепог чаја са лимуном код сваког пацијента. А код нас лежао на Паприковцу па ЦТ ми урадили након милоште од 100 Еура и то нема слика пошто нестало филма,као они то прегледају на монитору а можда не ради ни апарат него ме онако увлачили у апарат. Катастрофа.

Odavno se ne koriste filmovi za snimanje dijagnostike u UKC, razlog tome je što su filmovi bili preskupi za nabavku, po par miliona KM godišnje, a sam snimak na filmu je katastrofa u odnosu na CD... Pre nego bilo šta napišete, raspitajte se malo...

Svasta se prica...

18.07.2018 09:56

Mile

19.07.2018 14:16

Djajic je poletarac za Veljka Marica. Radnici bolnice se mu lijepiti plakate i postavljati platforme na trgu za izbore. Mulac je prvi covjek bolnice a ne njegov brat. Na sta si spala univerzitetska bolnico.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.