Generacija Ludaka: Kako će izgledati Francuska 2020. godine?

A kako 2022? Ko se oprašta, ko je u naponu snage, ko ćeka poziv? Galski petlovi su najozbiljni kandidati za još dva velika naslova prvaka sa velikih turnira, zbog godina i široke baze.

Fudbal 18.07.2018 | 23:30
Generacija Ludaka: Kako će izgledati Francuska 2020. godine?
Zovu ga Ludak, a mogli bi i Prorok.

Francuska ima najbolje mlade igrače na svetu. Njih će pokupovati najmoćniji klubovi planete.

Marselo Bijelsa, leta 2014. godine.

Argentinski trenerski čudotvorac je pre četiri godine seo na klupu Marselja i sa nje video budućnost. Reči izgovorene na promociji na Velodromu nemaju prizvuk dodvoravanja državi u kojoj je radio, niti kopču sa emocijama, već čisto fudbalsku poentu. U godinu u kojoj su Galski petlovi učešće na Mundijalu okonačali četvrtfinalnim porazom od Nemačke, Bijelsa je izgovorio dve rečenice koje su dobile potvrdu protkom vremena. Em su Mančester junajted, Barselona, Atletiko Madrid, Juventus i Pari Sen Žermen doveli okosnicu reprezentacije, em se ona pre tri dana popela na krov sveta.

Nije caka samo u tome što je Didije Dešan podigao Zlatni globus u Moskvi, nego što na raspolaganju ima tim koji bi bez većih potresa trebalo da bude u najužem krugu kandidata za osvajanje Prvenstva Evrope 2020. i odbranu titule na Mundijalu u Katru dve godine kasnije. Razlog je jednostavan, prosek godina aktuelne generacije je 25,4 – najmlađi posle Englezi kad su na svom tlu 1966. porazili Nemce -  što znači da će ona ući u igračku zrelost na naredna dva velika takmičenja. Iz sadašnje ekipe povlačenje iz reprezentacije nagovestio je jedino rezervni štoper Adel Rami (33), a još samo četvorica igrača koji su bili deo ekspedicije u Rusiji nalaze se u „klubu 30“: golman Igo Loris (31), rezervni čuvar mreže StivMandanda (33), vezista Blez Matuidi (31) i napadač Olivije Žiru (31). Ako se zna da su golmani kao vino, jasno je da će kapiten Loris biti predvodnik ovog tima i na naredna dva velika turnira, dok vreme ostalih polako prolazi. Jednostavno, dolaze mlađi. Verovatno i bolji.

Što se tiče odbrane, dovoljno je saznanje da osim pomenutog Ramija niko nema više od 25 leta (Pavar, Kimpembe i Ernandez po 22, Umtiti i Mendi po 24, a Varan i Sidibe po 25), u veznom redu svi su u rasponu od 25 do 30 (Toliso 23, Pogba 25, Kante 27 i Enzonzi 29), pa još mlađi Lemar (22), Tovan je na granici (25), a u napadu se tek očekuje da procvetaju ili dominiraju, pošto je Grizmanu 25, Fekiru 24, Dembeleu 21, a Kilijan Mbape bi sa tek 19 trebalo da obeleži jednu epohu svetskog fudbala.

Na današnje godine im valja dodati dve i(li) četiri i onda se tek dobija slika tima koji će u naponu snage da juriša na još dva trofeja. Moguće pojačan fudbalerima koji sad nisu ni bili na spisku, kakvi su, na primer, Aleksandar Lakazet, Antoni Marsijal, Adrijen Rabio, Kingsli Koman, Visam Ben Jeder, EmerikLaport...

Ne bi trebalo, bar za EP, zaboraviti ni Lorana Košćenlog (propustio Mundijal zbog povrede Ahilove tetive), koji će za dve godine imati 34 i može iskustvom da pomogne u odbrani, te novog Barselininog štopera Kelemon Lenglea (23), pa pojačanje Borusije iz Dortmunda Abdua Dialoa (22), centralnog defanzivca RB Ljapciga Dajota Upamekana, skupo plaćenog Isu Diopa koga je doveo Vest Hem...

Dosta Francuzi očekuju i od desnog beka Nordija Mukielea (RB Lajpcig), na istoj poziciji igra i Kelvin Amijan iz Tuluza (20), pa onda Menhengladbahov vezista Mikael Kuzins (18), Renov ofanzivac Rafik Gajtan(18) ili mladi napadač Monaka Viljem Gubels (16), da ne pominjemo Žan Kevina Ogustana iz RB Lajpciga (21). Lista talenata je podugačka.

Uostalom, zapamtite neka od ovih imena...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar