Titula kod kuće: "Pjesma za Kantea, ne za Kurtou"!

Francuska je dočekala titulu šampiona sveta.  A u Parizu – milionče! Spadalo Pogba, pesma Kanteu, zakrčene ulice. . .  Povratak šampiona!

Fudbal 16.07.2018 | 23:10
Titula kod kuće: "Pjesma za Kantea, ne za Kurtou"!
Lekip je, kako i dolikuje svetski uglednom mediju, dešavanja sažeo u dve reči. Jednostavne, a dovoljne da saopšte sve:

„Povratak šampiona“.

Jasna aluzija na reprizu uspeha iz 1998. godine, ali i da je aktuelna generacija francuskih fudbalera zaslužila divljenje i van granica države, jer stvarno je igrala najbolje u Rusiji, odakle ju je dočekalo više od 1.000.000 ljudi. Slovima, milion.

Ulice Parizan bile su ovog ponedeljka popodne zatvorene za saobraćaj. Kretanje je dozvoljeno samo jednom vozilu. Otvorenom autobusu, na kome je pisalo „prvaci sveta“, a odakle su se Galski petlovi ponosno šepurili, noseći Zlatni globus. Iz aviona, na aerodromu „Šarl de Gol“ izneo ga je i visoko podigao kapiten Igo Loris, pevali su kao da su na žurci Pol Pogba, Antoan Grizman, Korentin Toliso, Floran Tovan, voteći se do Jelisejskih polja.



Može im se. Najbolji su. I niko im neće zameriti što su sebi dali oduška. Makar to bilo i na prijemu kod predsednika Emanuela Makrona. Svi u odelima, svi na trenutak „smrtno“ ozbiljni, svi pevaju Marseljezu, a onda, po svemu sudeći najveće spadalo u ovoj ekipi, Pol Pogba uzima mikrofon i kreće hit započet u Rusiji, koji prihvata i dotad „ledeni“ Didije Dešan, da pokažu i selektor i igrači koga najviše cene.

„Engolo Kante, mali je, dobar je, Lea Mesija ugasio je...“



Narod vrišti od sreće. Francuska danas nije radila. Slavila je. Ima šta. Sudeći prema tome kako se zaletela u Rusiji i kakav potencijal ima biće prilike za još neki defile nalik vojnoj paradi, u kome avioni lete iznad Pariza i simbolično prave zastavu Francuske na na nebu.



Da se zna ko vlada fudbalskim svetom.



Francuzi su doneli titulu šampiona sveta.

Osvajači Svetskog prvenstva doputovali su u Pariz, gde ih je masa navijača pratila već od aerodroma. Fudbaleri su u otvorenom autobusu pozdravljali okupljene i otišli pravo u Jelisejsku palatu, gde ih je dočekao predsednik Emanuel Makron.

Pobednička ekipa stigla je praćena avionima koji su raspršivali boje nacionalne zastave.

Ušavši u francusku predsedničku palatu, kapiten i golman Igo Loris, sa zlatnim trofejom u rukama, i trener Didije Dešan prvi su pozdravili predsednika Francuske  i njegovu suprugu Brižit na crvenom tepihu ispred Jelisejske palate.

"Hvala što ste nam doneli ovaj pehar. Hvala što ste nas učinili ponosnim, što ste uložili toliko truda. Hvala što ste bili jedinstveni. Hvala vašim porodicama koje su ovde, trenerima i timovima", rekao je predsednik Francuske u obraćanju članovima reprezentacije, uz poruku da se ne menjaju, jer "ova ekipa je lepa" i da "nikada ne zaborave odakle dolaze".

Okupljenim građanima ispred predsedničke palate obratio se igrač sredine terena Pol Pogba, uzviknuvši "Napred Plavi, napred", otpevao je i nekoliko pesama, pa mikrofon predao Benžamenu Mendiju.

Igrači i njihovo osoblje pevali su, između ostalog, i čuvenu psemu Glorije Gejnor "I will survive" (Preživeću).

Posebno zanimljiv trenutak bio je kada je reprezentativac Lukas Ernandez najavio da će ekipa pevati za belgijskog golmana Tiba Kurtou, ali ga je Olivije Žiru prekinuo i rekao mu "Stani, u Jeliseju smo".

Svi zajedno potom su zapevali već dobro poznatu pesmu o Ngolou Kanteu, omiljenom igraču igrača i navijača "trikolora".

Jasno je zašto Francuzi imaju poseban "pik" na Belgijanca Kurtou, jer je posle poraza u polufinalu optužio "trikolore" da igraju antifudbal.

Uz zvuke "Marseljeze", igrači francuske reprezentacije, svi u plavim odelima i belim košuljama, potpisivali su autograme mnogobrojnoj deci koja su došla da ih dočekaju, dok je Makron pravio "selfije" sa pobednicima.

Inače, na zvaničnom Tviter nalog francuske reprezentacije objavljeno je da će igrači celo veče provesti u Jelisejskoj palati.

Francuski tim je juče, u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, pobedio reprezentaciju Hrvatske rezultatom 4-2.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar