Putin: Odnosi u teškom stanju

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je u Helsinkiju, nakon razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, da su odnosi Rusije i SAD "u teškom stanju", ali se nada da se dve strane sada bolje razumeju. Tramp ističe da odnosi dveju zemalja nikada nisu bili gori, ali da se posle današnjih razgovora "sve promenilo".

Svijet 16.07.2018 | 18:15
Putin: Odnosi u teškom stanju
Konferencija dvojice predsednika održana je posle razgovora i radnog ručka američke i ruske delegacije u Helsinkiju, prenosi finska državna televizija JLE.



Vladimir Putin je istakao da se sa Trampom tokom razgovora nije saglasio oko svih stvari i dodao da su razgovarali i o Siriji.

"Zadovoljni smo razgovorima. Jasno, ostali su neki izazovi. Nadam se da sada bolje razumemo jedni druge", rekao je ruski predsednik.

Jedna od tema bilo je i mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, ukazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije mešala i da se nikada neće ni mešati.

Prema rečima ruskog predsednika, novi problemi povezani su sa terorizmom i svetskom finansijskom situacijom.

"Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje", rekao je Putin, podsećajući da je Hladni rat odavno završen.

Kako se navodi, osim Putina i Trampa na konferenciji su prisutni svi članovi delegacija dve zemlje, kao i Trampova supruga Melanija.

Tramp: Moraju se pronaći načini za saradnju 



Američki predsednik Donald Tramp rekao je na konferenciji da konstruktivan dijalog sa Rusijom otvara nov put ka miru.

Tramp je rekao da je današnji sastanak početak jednog dugog procesa, uz snažni dijalog sa Rusijom.

"Naš odnos nikad nije bio gori nego sada", rekao je Tramp, navodeći da se sada, posle četvorosatnih razgovora u Helsinkiju, sve promenilo.

Ocenio je da je današnji dan bio veoma konstruktivan i da je sa Putinom dogovoreno da se razgovori nastave u budućnosti.

"Putin je dobar rival i to je kompliment", rekao je Tramp, ističući da daje prednost diplomatiji i angažmanu, a ne konfliktu i neprijateljstvu.

Istakao je da se moraju pronaći načini za saradnju kako bi se delili zajednički problemi.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da su se promenili i da su za aktuelni status bilateralnih odnosa odgovorne obe zemlje.

Naveo je i da je sa Putinom razgovarao o navodnom mešanju u američke izbore.

Prema njegovim rečima, američka istraga o ruskom mešanju je "katastrofa" za SAD, prenosi Rojters.

"Lako sam pobedio Hilari Klinton", rekao je Tramp i dodao da nije bilo dosluha.

Veruje i da su Putin i Rusija žele da okončaju problem koji se tiče zabrane nuklearnog oružja.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

oro goro

16.07.2018 18:07

Čudim se kako nema Baje pa da bude trilateralni sastanak, Baja bi tu izgladio situaciju, on je veliki državnik i diplomata, Baja ima palatu, vozni park od 43 automobila, ima 250 ljudi kao posluga, ima zrakomlat-a 2-3 kom....ima čovjek saso mange

ODGOVORITE
Name

Grrr

16.07.2018 18:48

Naš Mile iz opravdanih razloga nije mogao da ućestvuje na sastanku , ali je zato danas, kako je prenijela njegova rezervna televizija - ATV, javno pohvalio dvojicu vodećih svjetskih lidera.

Name

haha

16.07.2018 20:10

KAO DA PUTIN NE ZNA KO JE ON! Pa čita ga ko BUKVAR!

Name

Ququ

16.07.2018 21:39

Nije mogao. Eno ga na ćirilici. Sve je objasnio oko Trampa. I još mnogo toga. Lupa li lupa..

Name

Strategija ONE

17.07.2018 04:48

Svaki dalji napredak USA u Rusije zavisi od toga kome ce Bajo ustupiti dio strateski vezne teritorije. Izradjen je metod pritiska na Rusiju - ako ne bude slusala nema izvoza jabuka iz RS-a. Itd., itd.