Putin i Tramp: Hladno i napeto

Predsednik SAD Donald Tramp i ruski kolega Vladimir Putin su se sastali u Helsikiju, pojavili pred medijima, a potom otišli na razgovor iza zatvorenih vrata.

Svijet 16.07.2018 | 15:30
Putin i Tramp: Hladno i napeto
Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je dva sata i deset minuta, prenosi Rojters.

Sastanak je umesto planiranih 40 minuta trajao malo više od dva sata, a počeo je sa 55 minuta kasnije zbog kašnjenja ruskog predsednika.

Kako ocenjuju svetski mediji, prvi bilateralni susret dvojice lidera je izgledao “tenzično“, da je rukovanje trajalo oko tri sekunde, te da gotovo nije ni bilo osmeha. 

Putin je stigao u Helsinki sa zakašnjenjem od oko pola sata, a kada je stigao u palatu, ka njemu je krenuo Tramp, koji je u Finskoj od nedelje uveče. 

Sastanak je održan u žutoj predsedničkoj palati u Helsinkiju.

U prvoj prokolarnoj izjavi Putin je dobio prednost i istakao je da mu je zadovoljstvo što je sreo Trampa, dok je američki predsednik čestitao kolegi na organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu i predstavi koju je prikazala ruska selekcija.

“Gledao sam malo... Sve je bilo divno urađeno. Imaćemo o mnogo čemu da razgovaramo, od trgovine, do Kine i našeg zajedničkog prijatelja predsednika Sija. Imamo sjajne mogućnosti zajedno, ali godinama nismo bili saglasni. Slaganje je dobra stvar, svet hoće da vidi to“, rekao je Tramp.

“Tet-a-tet“ sastanak Putina i Trampa se događa bez prisustva bilo kog drugog zvaničnika jedne ili druge države, pored njih u prostoriji su samo prevodioci.

Američki mediji su naveli da je predsednik SAD izričito zahtevao da razgovoru ne prisustvuje niko više.

Dvojica svetskih lidera razgovaraju, oči u oči, u finskoj Predsedničkoj palati, zdanju iz 19. veka, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj.

Od situacije na Bliskom istoku, pre svega Sirija, ulozi Irana, zatim Ukrajini, gde istok zemlje kontrolišu proruske snage, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko mešanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nukelarni sporazumi…

Inače, samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017.

I mada neki posmatrači vide prednosti mogućeg približavanja SAD i Rusije, drugi su i dalje pesimisti jer smatraju da normalizacija odnosa najviše zavisi od rašenja tri primarna pitanja: istraga specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u američke izbore, nastavak sankcija Rusiji i pripajanje Krima Rusiji 2014 godine.

I pre nego što je počeo da razgovara s Putinom, Tramp je na svom Tviter nalogu napisao da odnosi SAF i Rusije nikada nisu bili gori.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Đorđe

16.07.2018 16:10

Koja dva lika odlučuju o sudbini svijeta. Tramp je "munjen" i ima fašištičke ispade. Putin je prilično veliki diktator. Ako ne postoji neka svevišnja sila, teško ovom svijetu. Ali ja vjerujem u kosmičku pravdu, Bog misli na zemlju...

ODGOVORITE