Napad na Vučića: Nema odgovornih

Tri godine od napada i pokušaja atentata na tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice, još niko nije odgovarao.

Bosna i Hercegovina 16.07.2018 | 12:48
Napad na Vučića: Nema odgovornih
Kao i mnogi slučajevi u BiH, i predmet “Vučić” završio je nerasvijetljen u nekoj “fioci” kod istražnih i pravosudnih organa BiH.

U zajedničkim institucijama, ali i bezbjednosnim i pravosudnim organima BiH više niko ne pominje to pitanje, a kamoli da se saopšti javnosti ko je i prema čijem nalogu pokušao da izvrši atentat na premijera susjedne zemlje koji je došao na komemoraciju u Potočare sa iskrenom namjerom da oda počast nevino stradalim žrtvama.

Još niko nije optužen, niko nije procesuiran, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbjednost skupa i ličnosti nije smijenjen niti podnio ostavku.

Inicijativa za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića je odbačena.

Vilić je 1. jula te 2015. godine posjetio Srebrenicu i razgovarao sa tadašnjim načelnikom opštine i predsjednikom Organizacionog odbora za održavanje komemoracije 11. jula u Potočarima Ćamilom Durakovićem o organizovanju i bezbjednosnim procjenama vezanim za taj skup.

Duraković je nakon tog sastanka izjavio novinarima da ga je kao predsjednika Organizacionog odbora direktor Vilić obavijestio da se stanje bezbjednosti stalno prati i da je dobro, da nema ništa što bi moglo izazvati pometnju i da ga to čini srećnim i zadovoljnim.

Vilić, poštujući pravila službe, tada nije dao izjavu novinarima, ali je potvrdio da je Duraković rekao sve što je važno i da se slaže sa njegovom izjavom.

Vilić je i dalje na mjestu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela od koje se očekivalo da prikupi dokaze i identifikuje napadače na Vučića.

Međutim, nameće se još jedno pitanje u vezi sa pripremom i organizovanjem komemoracije u Potočarima te 2015. godine.

Naime, neposredno pred održavanje komemoracije iznad grobnih mjesta u gornjem dijelu Memorijalnog centra izgrađena je betonska tribina i mnogi su se čudili, a članovi nekih bošnjačkih udruženja su izražavali proteste, pitajući što će tribine u groblju i konstatujući da to nije igralište.

Objašnjenje je dato da je tribina izgrađena za smještaj stranih državnika i diplomata iz neislamskog svijeta koji dolaze na komemoracije, a ne učestvuju u vjerskom obredu u objektu “musala”.

Nakon polaganja cvijeća na centralno spomen-obilježje na komemoraciji te 2015. godine nekoliko delegacija iz zapadnih zemlja krenulo je prema toj tribini, a kada se prema njoj uputio Vučić došlo je do napada kamenicama, busenjem i grumenovima zemlje sa iskopanih raka, upaljačima, flašama i drugim predmetima uz psovke, opštu galamu i povike “ubij četnika”.

Predmeti su letjeli sa svih strana iz okupljene mase.

Nakon te godine nemuslimanske delegacije poslije polaganja cvijeća napuštaju Memorijalni centar i niko sa tribine ne posmatra vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka.

Da li je 2015. godine ta tribina izgrađena slučajno i sa iskrenom namjerom ili je u pitanju bilo nešto drugo? Možda će jednog dana pravosuđe BiH dati odgovor!

Izvor: SrpskaInfo

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

NN

16.07.2018 10:52

Neko dobija otkaze i dobija prijave u Srbiji, zasto ?

ODGOVORITE
Name

Fik

16.07.2018 10:53

Sarajevo treba pitat za to oni znaju koje napao koje organizovo.

ODGOVORITE
Name

re

16.07.2018 14:21

Srbi su za sve krivi, muslimani za vrijeme rata ubijali svoje civile pa to pripisali Srbima, naravno uz odobrenje "demokratskog zapada". Po njihovim pisanjima pokojni Gadafi je sam sebe silovao!

Name

Za re

16.07.2018 15:45

Obraz treba imat obraz

Name

Nostradamus

17.07.2018 04:47

Treba pitati i onoga sto je Vucica nazvao politicki abortus. Sve se radi po dogovoru.

Name

jeftina prica

16.07.2018 10:55

...a sta je s onim suspendiranim pripadnicima Srbijanske SDB koji su "propjevali" o tom slucaju i suspendovani sa posla....cak se optuznice podigle protiv njih zbog "veleizdaje"....???? Sve je to u BG namjesteno...sad prodaju maglu kako je AV herojski prezivio atentat..... Bijedno....da bijednije ne moze biti

ODGOVORITE
Name

re

16.07.2018 11:20

Stoka nemoze biti nego Stoka sve oni planiraju unapred a onda se prave pametni....

Name

DA

16.07.2018 14:58

Da, to je "Drzavna tajna" Srbije.

Name

Роки

16.07.2018 11:01

Па јуче је био са бабом , како то Баја није средио.

ODGOVORITE
Name

re roki

16.07.2018 13:34

Zna mektic glupane sto on ne rijesi

Name

SRBIN

16.07.2018 11:02

Napad na Vucica je organizovala srbijanska tajna sluzba jer su snimljeni prilikom tzv napada.To i ptice na grani znaju.

ODGOVORITE
Name

re srbin

16.07.2018 13:35

Kojisi ti glupan

Name

Fik

16.07.2018 11:15

Dosao covjek odat pocast zrtvama na dzanazu izvinit se pokorit.Tako ga docekat covjek musliman to dozivljava ka nesto strasno jel to na dzenazi uradit je nesto naj gore.Ko razumje to je dokaz slika mrznje koja dolazi iz Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

decko

16.07.2018 11:17

Balkan ce izjesti sam sebe svojom mrznjom! Da je ostala barem konfederalna Jugoslavija kao sto je danas zajednica europskih drzava, mozda bi nekome nesto i znacili, ovako nas raznesose po putu svijetski vukovi!

ODGOVORITE
Name

exit

16.07.2018 11:17

Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem. Kao neposredan povod naveli su nelegalni boravak pripadnika tog odjeljenja na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida 2015. godine u Potočarima. Izvor Srbijanski mediji. Svemoguci Vucic je u stanju sve da uradi kako bi bio novi Karadjordje.Nek se mani intriga i zavjera i uz medjusobno postovanje rjesavati probleme.Zapetljao se ko pile u kucinu.Danas u vrijeme kad se nista ne moze sakriti on bi da proda ovu pricu.Nezakonskim i nelegalnim radnjama tereti agente BIA-e.Osloboditi te ljude svake odgovornosti.

ODGOVORITE
Name

Лија

16.07.2018 11:24

Никада се овај догађај неће наћи пред правосудним институцијама, јер се од самог догађаја на свим странама заузео прећутан политички став да се ''не таласа'', јер би се на тај начин нарушила већина на нивоу беиха. Ево још једном по козна који пут, поменућу, да је све почело дан уочи комеморације, када је високи официр из Дирекције за координацију полицијских тијела, чина самостални инспектор, бошњак, члан штаба обезбјеђења скупа, задужен за дио гдје је била свечана ложа, без нарочитог повода и необјашњиво, пуцао из службеног пиштоља у правцу ВИП ложе, како би испробао пробојност заштите, како је сам изјавио. Овај догађај је окарактерисан као изазивање опште опасности, и истрагу је наложило Тужилаштво Републике Српске. Након напада на господина Вучића и завршетком вашара на којем се продавало печење, ћевапи, кинески текстил, алкохолна и безалкохолна пића, у ДКТП је дошла екипа инспектора из МУП-а РС, како би по налогу тужилаштва испитала ''пуцача'', али то нису обавили јер нису добили одобрење од директора дирекције. Након више сатне изложености бламажи и понижењу, инспектори су напустили дирекцију без обављеног посла. По логици и како је то Законом о полицијским службеницима БиХ регулисано, ''пуцач'' је требао бити предмет истраге одјењења за професионалне стандарде, али ни то није урађено. Свима је и до тада било јасно да ''пуцач'' ужива политичку заштиту његових ментора из СДА. Да неко не дозвољава да се цијели случај око Поточара ријеши, јасно је било и послије, првобитне еуфорије министара безбједности, да се директор дирекције смијени, која је нагло спласнула и директор дирекције је престао бити тема министрових иступа у медијима. Тзв. ''српска компонента'' у дирекцији је све вријеме ћутала, гледајући своја посла, и пазећи да, ако би не дао Бог нешто погрешно изјавили, да не изгубе личне и материјалне привилегије које су уживали( неограничено кориштење сл. возила у приватне сврхе, одласци у радно вријеме на рад по факултетима итд). Има овога још, али нема довољно мјеста........

ODGOVORITE
Name

Senad

16.07.2018 12:21

Nikad ta istraga neće biti odrađena jer bi istina bila bolna za AV. Eto baš njega su napali a toliko je političara iz Srbije dolazilo iz Srbije. I baš su ga "napali" baš na mjestu gdje je mogao proći kroz masu i doći do svog auta koje je jedino bilo parkirano gore na brdu ili je možda čekalo da ga "napadnu" pa da heroj "jedva izvuče živu glavu". Ne mogu da vjerujem da neko može bilo šta vjeruje Vučiću. On daleko najveći lažov i diktator na Balkanu. Milošević i Dodik nisu mu ni do članaka.

ODGOVORITE
Name

re senad

16.07.2018 13:07

Šta očekivati od nekoga ko ima samo svoju istinu i ta njegova istina je samo istina i ništa više. Ako ti je lakše senade, evo ja ću te podržati u tvojoj ''istini'' jer sam na snimku događaja vidio kako Aleksandar Vučić uzima kamen i sam sebe pokušava udariti u glavu, a u tome ga sprečavaju dva hrabra policajca iz DKPT. Najvjerovatnije je ''istina'' i samo tvoja istina da su te godine a i ove, iz Srbije ubačene grupe koje su, radi skrnavljenja mjesta i događaja, pekli jagnjetinu, prodavali na tezgama alkoholna i bezaloholna pića, kineski tekstil, gaće i čarapa, kuvani kukuruz i sve ostalo što donosi novac.To nisu mogli raditi muslimani, jer su u dubokoj žalosti. Jadno da jadnije ne može biti....

Name

Kiki

16.07.2018 14:35

Ja sam za to da se sve nabrojano i dalje prodaje i to bez obzira ko to prodaje da li srbin il bosnjak. Bio sam ja na pokopima ljudi gdje se kasnije jede i pije rakija a onda se malo i zapjeva..pa sta onda??? Sto se tice ovog glumca ..Vucica, zahvaljujuci njegovoj proslosti i svim izjavama koje je davao ..koliko je kakao trebao bi malo vise dobiti a ne praznu pet flasu u glavu. Za nekog je on gospodin a za nekog smrad.

Name

re kiki

16.07.2018 15:54

Očito ti je poznavanje običaja slaba strana pa ovako bezočno lažeš. Ako si bio na, na nekim ''pokopima'' gdje se pjevalo, možda je to običaj u selu gdje si rođen ili gdje živiš. A to što se nakon ukopa pokojnika, kod pravoslavaca, za pokoj duše umrlog, popije časica rakije i uzme nešto od spremljene hrane, je pravoslavni običaj i nije za napijanje i najedanje, kako ti misliš tom glavom punom mržnje i očaja u kojem se nalaziš.

Name

Kiki

16.07.2018 17:52

Nije to mrznja nego istina...po koja casica rakije i onda jos po koja..svi smo sigurno to dozivjeli. Ne znam sta je tebi tu sporno??

Name

re kiki

17.07.2018 08:19

Navedi tačno gdje se to desilo ili prestani lagati.

Name

BL Antifa

16.07.2018 13:05

Napad! Na koga? Smiješno! Folirant džiberski!

ODGOVORITE
Name

Dario

16.07.2018 14:08

Napad je iscenirao sam Vucic sa onim centrima koji ga drze na vlasti.

ODGOVORITE
Name

u..dario Se U Glavu

16.07.2018 14:39

Hiper pametan je taj udareni dario

Name

Dario

17.07.2018 07:33

Javi se da ti pokazem sta pamet znaci,znas da si glup a onda bi tek svatio da si glup ko noc.

Name

Rus

16.07.2018 14:16

Katastrofa

ODGOVORITE
Name

juka

16.07.2018 16:16

Pitajete specijalce srbije koju su dosli krisom u civilikama

ODGOVORITE
Name

JOVAN

16.07.2018 16:26

ODGOVORNI SU ONI STO SE ZATASKAVA SUDzENJE U SRBIJI

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

16.07.2018 18:47

Posto AV glumi supermena u mnogim scenama pa i ovdje je to montirano..Inace da mu je stalo do svog rejtinga nikad nebi progovorio ni sa kim iz BiH dok se to ne riješi..Providan AV kao njegove naocale

ODGOVORITE
Name

logično

16.07.2018 21:46

Nema odgovornih jer su poslati iz Srbije.... incident je izplaniran od obavještajaca iz Srbije... tačka

ODGOVORITE
Name

Don

17.07.2018 05:52

Znao je Vučko da mu se tu ništa neće dogoditi, sve je bilo unaprijed dogovoreno. Organizatori su i prije tog događaja bili poznati fašističkoj "crnoj ruci".

ODGOVORITE