Još samo jedan korak je ispred Đokovića!

Najbolji srpski teniser ikada Novak Djoković danas igra u finalu protiv Južnoafrikanca Kevina Andersona za četvrti trofej na Vimbldonu.  Kevine, da ne menjamo: Nole od 3 za 13. grend slem! Novaka Đokovića i Kevina Andersona ne povezuju samo maratonski mečevi u polufinalu Vimbldona - srpski as je osvajao titulu na četiri od pet turnira kada bi pobeđivao Južnoafrikanca. Dva puta u Londonu! Kako će biti sad?

Tenis 15.07.2018 | 13:30
Još samo jedan korak je ispred Đokovića!
Đoković traži 13. Gren slem titulu, na koju čeka više od dve godine, a Anderson tek prvu u svom drugom finalu računajući samo najvrednije turnire.

Obojica su do finala došli iscrpljujućim i dugim mečevima, Anderson je posle šest i po sati savladao Amerikanca Džona Iznera 3-2, istim rezultatom kao što je Đoković slavio nad Špancem Rafaelom Nadalom ali u dva dana.

"Nadam se da ćemo pre svega moći da igramo obojica. Bio je "tobogan" i za njega u poslednjih nekoliko mečeva, ali ovo je neverovatno dostignuće za mene posle svega što sam doživeo i okrećem se ka tom finalu", istakao je Đoković posle pobede nad Nadalom.

Biće to njihov sedmi međusobni duel, a Djoković je mnogo uspešniji jer je trijumfovao u poslednjih pet, medju kojima su dva na Vimbldonu 2011. i 2015. godine.

Novak protiv Kevina u finalu posle finala! Novak Đoković i Kevin Anderson sastaju se u velikom finalu trećeg Grend slema sezone Vimbldona.

Možda pomalo u senci finala Svetskog prvenstva, barem onoj svetskoj, a ne srpskoj, ostaje finale Vimbldona između, bez pogovora, dvojica najboljih tenisera ovog turnira.

Da li je 52. po redu "Rafole" bio finale pre finala? Verovatno jeste, po prikazanoj igri, po veličini tenisera, po tenziji meča, a najviše po tome što najveći ljubitelji tenisa ovakav spektakl nisu godinama videli.

Ipak, Kevina Andersona ne smemo zanemariti, a jos manje otpisati, jer tenis koji on igra prethodne dve nedelje je daleko, daleko od nekog "servera".

Južnoafrikanac je najklompetniji visoki igrač na svetu, i to je činjenica. Dobar forhend je nešto što maltene svi visoki igrači imaju, ali njegov bekhend, kretanje i defanziva su nešto o čemu Izner, Karlović i Raonić mogu da sanjaju, a on to i dokazuje – na poslednja četiri Slema ovo mu je drugo finale.

Nikad nije osvojio jedan od četiri najveća turnira. Prošle godine je bio najbliži tom uspehu izgubivši od Rafe Nadal u finalu US Opena, a cela srpska javnost nada se da će podjednako uspešan biti i danas.

A Novak? Novak igrao kao nekad, kolko god taj izraz već sad bio izlizan, tako je. Ne, nije to onaj Novak iz 2011. godine, kada je igrao najbolji tenis koji je svet ikada video, ali blizu je. Najbitnije je da je vraćen pobednički mentalitet, da je samopouzdanje u udarce tu i da je fizička sprema na nivou. Nekako se sve to najviše promenilo i vratilo kada su njegov tim opet pojačali Fil-Grič i Vajda... čudno.

Đoković ima 12 Grend slem titula, Anderson nema nijednu. Srbin ima 68 ATP titula, Anderson četiri. Međusobni susreti su 5-1 u korist Đokovića. Trava je verovatno podloga na kojoj Kevin ima najveće šanse, ali u dva meča na travi Nole je slavio oba puta, doduše 2015. posle velikog preokreta od 0:2 do 3:2.

Novak jeste kasnije završio meč, koji je igrao preko pet sati, ali je Anderson malo pre toga odigrao još duži meč, a da ne pričamo o mentalnom pražnjenju na nivou koji on nikada nije doživeo, i protiv Iznera, a tek posle izbacivanja jednog Rodžera Federera.

Ali avaj, to je finale, nema tu mnogo logike.

Kevin je konačno probio tu mentalnu barijeru koja a prati kroz celu karijeru. Opravdano, okategorisan je kao jedan od najvećih 'luzera' u tenisu, jer je svaki put kada je bio nadomak velikog uspeha nekako sve to "bacao u vodu" i pognute glave izlazio sa terena.

Međutim, nikad nije totalno pao, uvek se vraćao, pokušavao i pokušavao da probije taj nevidljivi zid i izborio se – finale US Opena, sada i Vimbldona, prva pobeda u karijeri u četvrtfinalnim mečevima Mastersa protiv Lajovića u Madridu. Kevin Anderson je u finalu, koje je i zaslužio, i ne treba ga otpisivati.

Možda jeste meč Nadala i Đokovića bio finale pre finala, i sigurno da Kevin nije bolji teniser od Rafe, ali tu je gde je, i Novaku sigurno neće biti lako, čak iako bude igrao tenis kao juče.

Sve u svemu, ako Anderson bude servirao na svom prepoznatljivom nivou, Novak će morati da riternira na svom. Očekuje se isti stil igre kao i protiv Federera, a to su nešto kraći poeni i diktiranje ritma od strane Južnoafrikanca, koji zna da, ako to prepusti Srbinu, u razmenama neće imati mnogo šansi.

Pitanje je koliko će Novaku biti potrebno da krene da čita servis protivnika, a to će biti jedan od ključnih faktora za ishod ovog meča. Đokovićev forhend i servis funkcionišu već duže vreme, bekhend se polako, ali sigurno, 'budi', kretanje je na zavidnom nivou i koliko god Andersona ne treba podcenjivati, sve sem Noletovog trijumfa, kojim god rezultatom, biće iznenađenje.

Najbolji ritern u istoriji tenisa protiv jednog od najboljih servisa, ali daleko da će današnji duel biti toliko prost i jedino ostaje da se 'zavalite' i uživate jer – Novak od 15.00 juri 13. po redu.

Igrali su maestralno u polufinalu Novak Đoković i Kevin Anderson, ali zaista se malo ko nada spektakularnom meču u nedelju kada zakorače na Centralni teren Vimbldona!

Dvojica tenisera pošteno su se namučila protiv Džona Iznera odnosno Rafaela Nadala i slavili su posle maratonskih mečeva; Južnoafrikancu je bilo potrebno 6 sati i 36 minuta, a srpskom asu 5 sati i 21 minut, s tim da je morao da igra dva dana i nije imao slobodnu subotu...

Ukupno gledano, Anderson je do šest pobeda došao za 21 sat i minut na terenu, dok je Đoković nešto brže "rešavao" prve mečeve i igrao je 15 sati i 34 minuta.

Nemoguće je oceniti ko je od njih dvojice umorniji i kome je ostalo više snage za meč za titulu zakazan za nedelju od 15 časova, a svakako se nadamo da će Đoković fantastične igre na "zelenom slemu" pretvoriti u još jedan trofej na njegovom omiljenom turniru!

Osvajač 12 grend slem titula "puca" na svoju četvrtu na Vimbldonu čime bi u "Open eri" pretekao svog nekadašnjeg učitelja Borisa Bekera i Džona Mekinroa.

Pet je osvojio Borg, sedam Sampras, a Rodžer Federer čak osam...

Ono što je zanimljivo jeste da je Novak Đoković u dva od tri svoja šampionska pohoda na Vimlbdonu pobeđivao upravo svog sutrašnjeg rivala Kevina Andersona. Prvi put to je bilo 2011. godine kada ga je dobio u tri seta u drugoj rundi Vimbldona, a poslednji put sreli su se 2015. godine - opet na Vimbldonu, sada u osmini finala - kada ga je Đoković savladao posle pet setova.

Dobio je prva dva, potom je Anderson izjednačio, ali nije imao snage za potpuni preokret. Ujedno, to su bila dva od tri seta koliko je izgubio na turniru pošto je Federera pobedio 3:1.

Zanimljivo, nije samo na vimlbdonskoj travi Anderson bio talija Novaku...

Dobio ga je i 2011. godine u Madridu i Majamiju - i potom osvajao te turnire, a očigledno će tako biti i na ovoogidšnjem Vimbldonu. Samo 2012. u Indijan Velsu nije podizao pehar nakon trijumfa nad Južnoafrikancem...

Iskusni teniser, koji je na ovogodišnjem Vimbldonu neočekivano izbacio Federera, samo je jednom pobedio Novaka Đokovića i to 2008. godine u Majamiju - posle preokreta, da bi mu potom bilo potrebno sedam godina da "uzme" set.

Pa da ostane samo na tom prvencu!

Finale počinje u 15 sati po srednjeevropskom vremenu.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar