EU skraćuje put tzv. Kosovu?

Novi način odlučivanja u EU, koji je najavio komesar Johanes Han, mogao bi da postane i nova prečica za tzv. Kosovo, pišu današnje Novosti.

Srbija 14.07.2018 | 08:44
EU skraćuje put tzv. Kosovu?
Mehanizam po kojem za određene korake ka punopravnom članstvu u Uniji neće biti potreban konsenzus svih članica, pojedine države mogle bi da iskoriste da pokušaju da Kosovo "proguraju" na evropskom putu, uprkos stavu zemalja koje ne priznaju jednostano proglašenu nezavisnost, navodi list.

Novosti podsećaju na informacije da bi, ipak, za prijem u članstvo ostao uslov da se o tome saglase sve članice.

Međutim, eventualna nova pravila mogla bi da se iskoriste kako bi se Priština "prošvercovala" pored država koje su čvrste u stavu da se Kosovo ne moze tretirati kao samostalma držana.

Odluka o određenim ustupcima Prištini mogla bi da bude doneta i bez saglasnosti država koje ne priznaju Kosovo.

Odnosno, preglasavanjem bi bio prokrčen put do konačne odluke o prijemu lažne države, piše list.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Muzime

14.07.2018 07:07

Toje potpisao Vucic nedavno samo nesmije reci svome narodu istinu.Moje misljenje je problem kosova je zavrsen cin.Samo interesantno da se nijednom javno nije putin izjasnio ipak on je utjecajna licnost u svijeta.

ODGOVORITE
Name

Nikad

14.07.2018 07:36

Istorija nije zavrsena knjiga. Ona se uvjek dopunjuje novim poglavljima.

Name

Zoki

14.07.2018 08:11

Bilo kako bilo,mi smo kao narod birajuci ovakve predstavnike kako u Sbiji tako u Republici Srpskoj obezbjedili dovoljno neprijatelja za eventualni novi rat.Mi smo uvijek protiv onih koji imaju realnu moc.,zato nam se ne pise dobro.

Name

Poslednji kineski car

14.07.2018 09:29

@Muzime: Pa šta ti misliš da bi trebao uraditi Putin oko Kosova, nakon aneksije Južne Osetije , Abhazije i Krima? Sledeći logiku, i poteze Rusije oko ovih teritorija Gruzije i Ukrajine, jedini ispravan potez mu je da prizna Kosovo.

Name

Kiki

16.07.2018 22:17

Pa EU sama odlucuje koga ce i kako primiti..nista novo.

Name

Па

14.07.2018 07:36

Лажна држава Косово може у лажну ЕУ што да не.

ODGOVORITE
Name

Mandaj

14.07.2018 14:04

A Srbende idu masovno u “pravu Rusiju”

Name

Skeptik

14.07.2018 08:01

EU=YU, BRISEL=BEOGRAD, EURO=DINAR, NATO=JNA....OPSTANAK EU= OPSTANAK YU.

ODGOVORITE
Name

neutralan

14.07.2018 08:36

Jedno su zelje a drugo mogucnosti, Kosovo je priznato jos davno samo se narod laze ne smije mu se reci. Realno da zvanicno priznaju Kosovo sta ce Srbija.Vojska je slaba, ekonomija slaba nesloga rastura Srbiju, samo bi se ginulo i zemlju bi opet razruzili kao i 99 god.Vucic samo prica mulja u mutnom, Rusija je daleko i ona se bori za svoju sigurnost i njoj prete isti neprijatelj.Spas Srbima je da se primire i cekaju povoljnije okolnosti.Amerikaci su svima na teretu i djele i EU iznutra i vrse pritisak. Srbi se trebaju okrenuti komsijama tudje nikom nije donelo dobro na duge staze.

ODGOVORITE
Name

Pristrasan

14.07.2018 09:20

Šta veliš mrčo, Srbi da se primire i čekaju? Ako tako odgajaš dijete, da se priprema za nove ratove i pokolje kao što si ti 90-tih, nadam se da si svjestan činjenice da ti se živo vratiti neće. Za razliku od 90-tih, Srbija je danas u potpunom NATO okruženju, bila bi izbrisana sa karte svijeta...

Name

re neutralan

14.07.2018 09:45

Pa i drugi se spremaju i cekaju ima tu jos otvorenih Racuna....

Name

neutralan

14.07.2018 10:23

Nisam mislio na rat uopste, nego diplomatijom to resiti, svoje djete ucim da normalno zivi u pozoravam ga i pricam da smo mi isti narod na ovim prostorima da treba postovati tudje obicaje da saslusa drugog i uvazi i o tome razmisli prije nego li donese odluku o tome.Sto se ti racuna Re tice to me plasi, nikad ih necemo mi izravnjati posebno sto se desilo 90 god.Zbog toga ce nam djeca ginuti ako mi ne resimo, ali sam zato siguran da moja nece jer sam ih odveo iz te ludnica ali ona sto su otala neka im je Bog na pomoci sa takvim roditeljima koji hrane djecu za buduci rat, a hrani te ih sigurno za za rat ako ne resite to

Name

decko

14.07.2018 08:42

Pocetak kraja EU

ODGOVORITE
Name

Srbi Gubitnici

14.07.2018 11:19

Mi Srbi smo najveci gubitnici na ovim prostorima i to sada samo budalama nije jasno. Kad smo birali izmedju dvije sile 1990 mi smo odbili zapad i Evropu koji su ulozili ogroman novac u Jugoslaviju i imali smo odlicne odnose i ugled kod njih a izabrali smo Rusiju koja nam nikad nije dala neka ulaganja, imali smo lose odnose da njom zbog okrsaja Tite i Staljina i nasi gradjani su imali bolji zivotni standard od ruskih. I mi budale izaberemo njih. Zapad opet ocajnicki pokusa da nas vrati na svoju stranu pa uvede Hrvatima zabranu na kupnju i uvoz oruzija pa onda Hrvati preko ovih istih Rusa kupe oruzije iz Ukrajine koje je prebaceno preko Madjarske. A samo da znate rusofili Rusija je morala dati svoju dozvolu kao zemlja proizvodjac. Nisu Hrvati mogli kupiti rusko oruzije i dobiti ga iz Ukrajine ako to Rusija koja ga je proizvela ne dozvoli. Zapad nam je bilo dao cak i 3 mjeseca da vojno ugusimo pobune a mi smo im opet nastavili psovati majku i kleti se u braCku Rusiju. Na kraju je zapadu dosadilo da se trudi oko nezahvalnih Srba pa se okrenuo Hrvatima koji su ga jedva docekali. Ostalo svi znate kako je proslo. I nije nam niko kriv sto nismo izabrali EU i NATO pa bi tako i sada bili vladari Jugoslavije od Austrije do Grcke jer je zapadu odgovaralo da Jugoslavija postoji ali kao dio EU i NATO saveza. Kad su vidjeli da smo mi Srbi glupi i hocemo da budemo Ruski konjusari ispunili su nam zelju. Toliko o nasoj pameti.

ODGOVORITE
Name

De

14.07.2018 19:24

mi reci, jesu nas Rusi i Nato tukli ? Da nije Rusa, Srba bi nestalo. Samo polako doci ce sve na svoje. Oteto prokleto ! Gdje su Srbi to je Srbija !