Radnici u Srpskoj bez zdravstvenog

Muke radnika u Republici Srpskoj sa neuplaćivanjem doprinosa ne prestaju. I u 2018 godini desetine hiljada nosilaca osiguranja, prema zvaničnim podacima, nije imalo uplaćeno zdravstveno osiguranje.

Republika Srpska 13.07.2018 | 20:29
Radnici u Srpskoj bez zdravstvenog
Od ukupno milion osoba koje su u Republici Srpskoj prijavljene na zdravstveno osiguranje, za čak 55 hiljada doprinosi nisu uplaćivani u prvih pet mjeseci ove godine.

Kako je BN televiziji potvrđeno u Fondu zdravstvenog osiguranja, najveći broj osiguranika bez uplaćenog osiguranja su radnici.

Zanimljivo je da se doprinosi u privatnom sektoru uglavnom plaćaju, dok su najneredovnije ustanove kojima upravlja država. Iz Unije udruženja poslodavaca kažu da poslodavci ne podržavaju neplaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Pored bolje kontrole države, predstavnici poslodavaca kažu da je ovakvav model zdravstvene i socijalne zaštite pod hitno potrebno mijenjati jer je neodrživ.

Takva praksa je nedopustiva i nekorektna prvenstveno prema radnicima, kažu u Savezu sindikata RS..

Paradoks je da probleme sa neuplaćivanjem doprinosa imaju upravo radnici zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

Tako se od države očekuje da sistemski riješi ovaj problem, a ta ista država već godinama nije u stanju da popravi stanje u ustanovama kojima direktno upravlja.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kada mogu bez plata

13.07.2018 18:38

Mogu i bez zdravstvenog?!

ODGOVORITE
Name

Hee

13.07.2018 18:56

50 € doktoru i eto ti zdravstenog osiguranja izlijece pacijenta cas posla

Name

Veber

13.07.2018 19:27

Gospodo, uveli ste privatluk-mafijašluk, takozvane poslodavce, sada imate sve što privatluk sa sobom donose: genocid nad narodom, ogromna zastrašujuća nezaposlensot koja se sa dolaskom svake sledeće generacija uvećava, siromaštvo, glad, bedu, bolesti, nema zdravstvenog osguranje. To je privatluk. Tražili ste, gledajte.

ODGOVORITE