Građani navikli na rast cijena!

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj došlo je do nove korekcija cijena goriva, koje su u prosjeku više za jedan do pet feninga, u zavisnosti od vrste ovog energenta i pumpe. Građane ne iznenađuje novo poskupljenje. Isto misle i ekonomisti.

Republika Srpska 12.07.2018 | 19:20
Građani navikli na rast cijena!
Gorivo na pumpama u RS od jutros je skuplje od jedan do pet feninga po litru. To pokazuju i cijene na benzinskim pumpama, gdje se jasno vidi da je gorivo poskupilo. To znači da nedavna mjera koju je sprovela Vlada RS da cijene nafte i naftnih derivata budu snižene, nije bila dugog vijeka.

Poskupljenje goriva ponovo će najviše osjetiti građani, koji više i nisu iznenađeni rastom cijena. Znali su kažu, da prethodno pojeftinjenje nije značilo ništa.

„Ja i ne znam da je poskupilo, zaista ne znam. Ako je poskupilo, vjerovatno ima razloga što je poskupilo.“

„Šta da ti kažem. Za običan narod to je skupo, a za one koji se bave nekim poslom oni to ukalkulišu u cijenu.“

„S obzirom na sve, u odnosu na primanja ono je skupo. A kada smo vidjeli koliko se uzima od litre goriva, skoro je prikaziovano nešto oko 97 feninga, transport, proizvodnja, prodaja, sve, a 1,21 KM uzima onaj ko to ne zarađuje, a to je država. I onda je to stvarno prešlo sve mjere.“

„Rade šta hoće. Nemam komentara. Džabe svaki komentar. Moraš ići sa posla na posao, tako se i svodi na tome. Ne daju živjeti bez obzira na sve.“

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS kratko su nam u razgovoru rekli da se sve radi po principu slobodnog tržišta i da svaki od distributera radi i formira cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom i zakonom o tržištu.

S druge strane ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da BiH nema nikakve mehanizme kojima bi mogla ublažiti ovakvu situaciju.

Šarović kaže da su postojale razne inicijative za rješenje situacije, ali da spremnosti nema.

„Posebno nema spremnosti od drugih političkih subjekata u RS da to prihvate. Da se odreknu dijela svoje zarade, dijela viška sredstava koji se prikuplja sada po osnovu povećanog goriva. Ako je gorivo skupo onda i država naplaćuje mnogo više sredstava u budžet i mislim da bi bilo fer,red i na taj način bi tu brigu prema građanima iskazali ukoliko bi se bar odrekli onog viška koji smo ubrali u zadnjih šest mjeseci zato što je gorivo poskupilo. A taj višak je poveliki, on se mjeri desetinama miliona KM. Samo tražimo da se država togfa odrekne. Društvo mora da pogleda one koje ovo poskupljenje najviše pogađa. Obične građane, ali i ekonomiju i privredu cijele BiH i RS, jer oni poskupljuju svoje poslovanje i to će se odraziti na cijene proizvoda.“ rekao je Šarović.

I ekonomisti se slažu da se ovakvim epilogom i te kako ide na štetu građana. Oni smatraju da će građani tokom ovih poskupljenja samo biti žrtve entitetskih vlada i parlamenata.

„Mi živimo u nekom ambijentu gdje Vlade neće da se odreknu budžetskih priloga pa da taman svi građani dođu u situaciju da neće moći da upale auto. Ali to je ambijent u kome se nalazimo i to koncept koji je stvoren da smo mi kao građani praktično sluge ljudima u administraciji, a ne obrnuto“ – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Talas poskupljenje goriva koji je tokom ove godine nekoliko puta zadao udarac budžetu građana, rezultirao je protestima vozača širom Republike Srpske. Tokom protesta zbog poskupljenja, polovinom prošlog mjeseca desilo se blago pojeftinjenje goriva za 5-10 feninga.

Međutim, nada nije trajala dugo, jer su se distributeri  već tada “ogradili" pričom da umanjuju cijene samo zahvaljujući povoljnijoj situaciji na svjetskom tržištu, a ne protestima. Tada su jasno stavili do znanja da će poskupljenjem goriva biti propraćen svaki skok cijena na svjetskom tržištu. Da li će cijene opet ići naviše, ostaje da se vidi.



BN TV

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ko???

12.07.2018 17:23

Ko,pa ovi iz snsd-a su obavjesteji na vrijeme,oni su prezadovoljni,cak smatraju da je i dalje jeftino i da treba da iznosi izmedju 3,00 i 3,50KM

ODGOVORITE
Name

Don

13.07.2018 05:06

Pa iznosiće uskoro, ako Bog da. Od srca vam to želim.

Name

Sale

12.07.2018 17:30

Pa nafta danas na svjetskoj berzi pala na najnizi nivo u zadnje dvije godiine a kod nas poskupljenje,sramota.nije rjesenje ukidanje akciza jer one postoje svugdje u svijetu.rjesenje je staviti distributere pod kontrolu ograniciti im marze.oni love u mutnom i pljackaju narod.kada nafta poskupi na svjetskoj berzi odmah na nasi pumpama cijene idu gore a kada na svjetskoj berzi padne cijena kao sto je danas onda nema pojeftinjenja.lopovi vlasnici pumpi koriste situaciju za extra profit.kada su akcize stupile na snagu one su iznosile 18-feninga po litru a distributeri su podigli cijena za vece uznose.

ODGOVORITE
Name

Rox

13.07.2018 05:10

Nemoj točiti ako ti je preskupo i rješen problem. Svaka bi fukara da voza auto, a mema za gorivo.

Name

decko

12.07.2018 17:34

Neko mora platiti sve one MMF kreditne transe.

ODGOVORITE
Name

B.LUKA

12.07.2018 17:52

Na moru sam u CG i sipao sam kod njih plin,auto leti.Na našem plinu auto trza i poskakuje,smeće nam prodaju BANDA.

ODGOVORITE
Name

Dario

12.07.2018 19:05

Ja da sam Milokrad ja bi gorivo na 5.km podigao narod je stoka on bi opet cutao i govorio svi su politicari isti opet je bolji Milokrad.

ODGOVORITE
Name

Riki

12.07.2018 19:29

Oni se sastanu dogovore gdje im fali para ,a u zadnje vrijeme im fali puno pa se ugrađuju u cijene koje glupi narod svaki dan njima pumpa.

ODGOVORITE
Name

Direkt

12.07.2018 19:57

https://s22.postimg.cc/6heht7wy9/IMG_20180617_161743.jpg

ODGOVORITE
Name

Brod

12.07.2018 20:42

Gorivo treba biti 2,25 EURA, KOLIKI SMO POLTRONI

ODGOVORITE
Name

Marija

12.07.2018 20:51

Nismo navikli i ovo narod više ne može trpiti.

ODGOVORITE
Name

Don

13.07.2018 05:04

Ma naravno da može, što ne bi mogao, pa nismo još do "korenja" došli.

Name

bf

12.07.2018 20:52

Akcize su uvedene radi direktne kupovine glasova putem asfatiranja lokalnih puteva podobnim selima i naseljima i to je tako...nase je samo da tocimo....a oni ce da nas voze...no problem

ODGOVORITE
Name

pa

13.07.2018 22:09

dokle vise ljudiiiiii opet niko ne spominje plin mamu im lopovsku

ODGOVORITE