Pripremite auto za putovanje

Mnogima putovanje autom predstavlja dio svakodnevice. Mnogi takođe najčešće biraju upravo automobil kao prevozno sredstvo za neka duža putovanja, u inostranstvo ili na more. Zbog duge kilometraže, čestih gužvi na saobraćajnicama, ali i velikih temperatura ljeti, važno je da se vaše vozilo nalazi u dobrom stanju kako biste njime sigurno putovali.

Putovanja 11.07.2018 | 14:30
Pripremite auto za putovanje
Odlazak na ljetovanje sopstvenim automobilom, po mnogima, pogotovo ako putuje višečlana porodica, najisplativije je i najkomfornije.  Prije polaska na put trebalo bi provjeriti ispravnost automobila, čak i ako je nov i bez obzira na tehnički pregled urađen prilikom registracije. To uključuje provjeru nivoa ulja u motoru, stanje guma, količinu tečnosti u rashladnom sistemu te tečnosti za pranje stakala.

Postoje i upozorenja u zavisnosti od toga vozite li dizel ili benzin automobil.

Klima uređaji su danas neophodni i u automobilima. Pored provjere stanja treba biti obazriv te ne praviti raspon u temperaturi u automobilu i napolju veći od 5-6 stepeni.

Pored ovoga komplet prve pomoći je neophodan kao i protivpožarni aparat za vozila sa ugrađenim plinom. Računa treba povesti i kod potrebne dokumentacije.

Poželjan je i pun rezervoar goriva. Takođe bez obzira gdje putujete važno je pridržavati se saobraćajnih propisa, znakova i naredbi policijskih službenika. Bez obzira na žurbu, nemojte ulaziti u rizična preticanja, a u slučaju umora, slabosti ili nervoze pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Klima

11.07.2018 13:20

Znaci u Podgorici napolju 45 staviti klimu na 39 stepeni.Bravo bravo.

ODGOVORITE
Name

Saša

11.07.2018 15:04

Ne mora baš tako, ali ako je veća razlika isključite klimu par minuta prije izlaska iz automobila i ostanite u automobilu još par minuta. Inače ćete doživjeti šok, moj drugar prije 10-ak godina je jedva živ ostao, a tad nije imao ni 30 godina.Ne šalite se sa organizmom.

Name

Oprez

11.07.2018 19:01

Dva puta sam svojim ocima gledao kada ljudi padaju u nesvijest i kolabriraju zbog nepravilne upotrebe klime u atomobilu.