The Jump!

Kako je Medžik Džonson vratio magiju u grad anđela – Lebron je Lejkers! Četiri godine za 153. 000. 000 dolara!

Košarka 11.07.2018 | 22:40
The Jump!
Kad je prvi put odlazio iz Klivlenda saopštio je to pomalo teatralno, a njegovo obraćanje pred kamerama nazvano je “Odlukom” (The Decision). Sada NBA planeta piše o “Skoku” (The Jump). Delovalo je kao da je Lebron Džejms u jednom koraku Ohajo zamenio sunčanom Kalifornijom, a podjednako ekspresno bi i LA Lejkersi trebalo da se se vrate u sam vrh najbolje košarkaške lige sveta. Sada je tu Kralj. Zvanično je. Ugovor na četiri sezone za platu od 153.000.000 dolara godišnje!

Mada, nije sve bilo baš tako jednostavno kako izgleda na prvi pogled.

Počelo je još odavno.Predsednik košarkaških operacija u Lejkersima, legendarni Irvin “Medžik” Džonson, sedeo je pred novinarima koji su ga, 16 meseci nakon što je preuzeo odgovornu funkciju, ispitivali o nervozi pred početak prelaznog roka.

“Znate li vi koliko sam ja igrao finala? I mislite da sam zabrinut zbog ovoga? Pa ja sam igrao finala protiv Larija Birda. Hajte, ljudi. Devet finala. Bio sam šampion još na koledžu. Ja sam Medžik Džonson”.

Obećao je: odlazi ako u naredna dva leta Lejkersi ne dovedu veliku zvezdu. Dve nedelje kasnije stigao je Lebron Džejms.

A kako je sve krenulo? Još u februaru 2017. godine Džonson i generalni menadžer Lejkersa Rob Pelinka smišljaju plan. Nije tako jednostavno dovesti Džejmsa. Teren mora da bude dobro pripremljen. A Džonson i Pelinka su nasledili tim koji je godinu završio sa skorom od 26 pobea i 56 poraza – treći najgori u NBA ligi. Pritom, u budžetu (seleri kapu) nema prostora za pojačanja, a jedini pik sa predstojećeg drafta će po dogovoru ići u Filadelfiju osim ako ne bude među prva tri pika.

Kreće akcija. 

Prvi potez Džonsona: Lu Vilijamsa šalje u Hjuston u zamenu za 28. pika na draftu i veteran Korija Bruera. Rastali su se i sa Timofejom Mozgovim i njegovim pozamašnim ugovorom. Mozgova i kolateralnu štetu D’Anđela Rasela šalju u Bruklin u zamenu za Bruka Lopeza i 28. pika na draftu.

Imali su i sreće. Na lutriji pred draft 2017. godine loptice rade u njihovu korist, Lejkersi dobijaju drugog pika i – Lonza Bola. Uzeli su i Kajla Kuzmu i Džoša Harta, sva trojica su već u debitantskim sezonama imali važne uloge u timu.

Zatim prelazni rok uoči prošle sezone. Lejkersi neuobičajeno mirni. Višegodišnji ugovori starosedeocima. Čuvao se budžet za ovo leto. Već tada se moglo naslutiti da Medžik Džonsonsprema nešto veliko.

Istina, doveli su Kentavijusa Koldvel Poupa, ali samo na jednu sezonu. Da pomogne mladima da se priviknu, ali ne da opterećuje seleri kep na duži period. Trojica rukija uz Brendona Ingrama su dobila sezonu da se uče. Rezultat u drugom planu.

A ni tu nije bio kraj. Džordan Klarkson i Leri Nens Džunior su u polusezoni poslati u Klivlend, zauzvrat su Lejkersi su dobili Ajzeu Tomasa i Čeninga Fraja i pik iz prvog kruga na draftu. Još više para na raspolaganju. Sve se radilo zbog Lebrona. On se čekao. Gomila mladih igrača, većina na ruki ugovorima. I jedno veliko ime. Najveće.

Sledeće sezona već druga priča. Sa dolaskom devetostrukog finaliste NBA lige iščezao je prostor za opravdanja. Još proletos je bio vidljiv napredak u mladom timu Lejkersa, sada sve to mora da se podigne na još viši nivo.

Šest godina je prošlo otkako su Lejkersi poslednji put doveli slobodnog agenta koji je u prethodnoj sezoni igrao ol-star utakmici. Bio je to Dvajt Hauard. Ovo je ipak sasvim druga dimenzija.

Medžik Džonson je vratio magiju u grad anđela.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar