Sporovi teški 41,5 miliona KM

Protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na kraju prošle godine vodilo se 75 sudskih sporova teških najmanje 41,5 miliona KM i to bez zateznih kamata, otkrila je Glavna služba za reviziju RS.

Republika Srpska 09.07.2018 | 22:33
Sporovi teški 41,5 miliona KM
Najznačajnije sporove protiv ministarstva vode koncesionari sa kojima su raskinuti ugovori, a milionski sporovi pokrenuti su i zbog neisplaćivanja naknade štete nastale u poplavama.

„Na osnovu informacija iz pravne službe na kraju 2017. godine protiv Ministarstva se vodi 112 sudskih sporova od čega je 35 riješeno, dok je 75 sporova u najmanjem iznosu od 41,5 miliona KM, bez efekata zateznih kamata i sudskih troškova, u toku. Najveći iznosi odnose se na sporove po osnovu naknada za izgubljenu dobit zbog raskida ugovora o koncesiji i to 28,97 miliona KM i naknade štete u poplavama u iznosu od 8,7 miliona KM“, navedeno je u revizorskom izvještaju ministarstva koje je dobilo mišljenje sa rezervom.

Revizori su otkrili i da se ministarstvo kao tužilac pojavljuje u 88 sudskih sporova, od čega se 29 odnosi na sporove za naplatu potraživanja po osnovu kredita datih pravnim i fizičkim licima iz sredstava „Fonda Partner“, dok se 59 sporova vodi protiv pravnih i fizičkih lica za naplatu potraživanja po osnovu zakupa poljoprivrednog zemljišta. Veći dio sporova u vezi sa potraživanjima iz „Fonda Partner“ je okončan.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nisu odgovorili na pitanja CAPITAL-a koje firme vode najveće sporove protiv njih, samo su naveli da ih u svim sporovima zastupa Pravobranilaštvo RS te da na osnovu dosadašnjih presuda očekuju da će se i ovi postupci završiti u njihovu korist.

Među zamjerkama zbog kojih su revizori dali mišljenje sa rezervom navedeno je da ministarstvo nije u potpunosti poštovalo nekoliko zakona.

 „Zbog povećanog obima posla primljeno je petnaest izvršilaca na određeno vrijeme od kojih su sa nekima ugovori zaključivani na period duži od šest mjeseci što nije u skladu sa zakonom. Za dva izvršioca isplaćena je naknada za posebne rezultate u radu u iznosu većem od visine jedne prosječne plate ostvarene u prethodnom mjesecu prije dodjeljivanja nagrade što nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u organima uprave RS“, navedeno je, između ostalog, u revizorskom izvještaju.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ge

09.07.2018 21:40

PLJACKAROSI.KRIMINALCI.SVI.IZA.RESETAKA.RADI.MILIONSKOG.PRIVREDNOG.KRIMINALA.DODIKOV..LOPOV.ZNASE..

ODGOVORITE
Name

Kumic

10.07.2018 04:13

Ovo bi izgladio jedan kreditcic od MMF-a-

ODGOVORITE
Name

Evo ti banka cigane..

10.07.2018 04:22

Bajo, mozel jednu da zapjevas?

ODGOVORITE
Name

E moja Biserka

10.07.2018 06:24

Sta ti rade ministri u vladi! Biseri ko i ti! Nije isplatio stetu od od poplava, ali jeste stimulaciju uhljebima. Stoka je narod koji glasa za vas...

ODGOVORITE