Otvorena izložba slika Stanića

Izložbom slika užičkog slikara Đorđa Stanića sinoć je u Rudom počela petodnevna manifestaacija „Petrovdanske svečanosti“ u okviru kojih će se proslaviti i krsna slava opštine.

Republika Srpska 09.07.2018 | 11:14
Otvorena izložba slika Stanića
Stanić je rekao novinarima da ove godine slavi tri decenije rada i da je dosad imao oko 70 samostalnih i učestvovao u oko 400 kolektivnih izložbi na prostorima Srbije i Republike Srpske.

„Ovdje je izložena 21 slika urađena u poetskom realizmu koji naginje ka ekspresionizmu, a sve je to škola slavnog zlatiborskog slikara Božidara Kovačevića koja ima specifičan pravac u likovnoj umjetnosti", rekao je Stanić. On radi tehikom ulje na platnu.



"Od kako sam počeo da slikam pejzaže rodnog kraja sve radim u prirodi, u autentičnom ambijentu kako bih osjetio čar trenutka i bljesak boja i sve to prenio na slikarsko platno", istakao je Stanić.

Slikar iz Rudog Radomir Jagodić, koji je otvorio izložbu, podsjetio je da je Galerija „Prosvjeta“ i dosad izlagala slike poznatih srpskih i crnogorskih slikara. 



"Stanić je iskonski ekspresionista, iako on to neće da prizna, jer on kad slika ponaša se kao onaj mitski bubnjar, udarajući kistom od platno i to slaganje boja stapa se sa zvukom u vazduhu", dodao je Jagodić. Jagodić tvrdi da Stanić ne stvara slike nego slike njega slikaju.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar