Fond zdravstva na klimavim nogama

Iako je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u finansijskoj dubiozi, rukovodstvo Fonda tvrdi da su u proteklom periodu značajno stabilizovali finansijsku situaciju i omogućili kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Iz resornog ministarstva ih podržavaju. Stručnjaci tvrde da je u pitanju obmana.

Republika Srpska 08.07.2018 | 19:33
Fond zdravstva na klimavim nogama
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske umjesto prihodima, pohvalio se rashodima. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine ostvaren minus od dva miliona maraka. U istom periodu prošle godine taj minus je bio čak 29 miliona, a 2016. godine rashodi Fonda su bili 41 milion.

Obaveze Fonda od dolaska novog menadžmenta smanjene su za oko 160 miliona maraka. Tvrde da deficiti neće ugroziti prava osiguranika, već naprotiv, da će biti povećana određena prava.

"Republika Srpska ima najkvalitetniju radioterapiju bez čekanja, kao i dijalizu u regionu, a i po dostupnosti bioloških lijekova osiguranicima prednjačimo u odnosu na druge zemlje. To još više dobija na značaju ako imamo u vidu da su izdvajanja u Republici Srpskoj za zdravstvo niža u odnosu na zemlje regiona."

Dodali su da se nastavilo sa pozitivnim trendom poslovanja i da je Fond sada stabilan. Imaju čak i plan kako bi mogli da dođu do dodatnih izvora finansiranja.

"Uvođenjem akciza na duvan i alkohol Fond bi godišnje mogao da ostvari dodatnih 50 miliona KM prihoda. Od premije za autoodgovornost ostvarili bismo godišnji prihod od sedam miliona KM, dok bi izjednačavanjem stope doprinosa za sve osiguranike ostvarili veći prihod za 100 miliona KM godišnje.”

Podrška ovakvom načinu poslovanja Fonda stigla je iz resornog ministarstva.

“Mislim da je ta mjera i odluka Upravnog odbora i direktora FZO bila ispravna i kao što vidite mi danas nemamo nekih zahtjeva dobavljača, nemamo primjedbi, nastojimo da snabdijevamo lijekovima na najbolji mogući način. Neke poteškoće ćemo imati zato što smo malo tržište, zato što se određeni lijekovi povlače ili dobavljači neće da se prijave na tendere za te lijekove koji su starije generacije. Nastoje da uvedu nove generacije, ali mi pronalazimo načine”, izjavio je ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Da baš i nije sve tako sjajno u Fondu, govori i činjenica da je Fond podigao novi kredit od 136 miliona maraka. Bivši ministar zdravstva Srpske pita zbog čega je mijenjan pravilnik o obračunu deficita, a sve uz pomoć Ministarstva finansija, da bi prikazani gubitak pao sa 41 na sadašnjih dva miliona maraka.

“To je čisto obračunska taktika koja neće popraviti stanje u Fondu kad se uzme da je dignut kredit od 17 miliona u 2017. godini, a sada 138 miliona da bi se popravilo stanje, od čega samo 9 miliona ide u prava pacijenata, a dok u informatiku ide 30 miliona KM iz istih kredita”, objašnjava bivši ministar zdravstva Republike Srpske Slobodan Stanić.

Trenutno, Fond zdravstvenog osiguranja potražuje oko 280 miliona maraka za doprinose, a poslodavcima duguje oko 42 miliona za bolovanje. Paradoks u svemu tome je što u neredovne platiše uglavnom spadaju javne zdravstvene ustanove, firme u stečaju i javna preduzeća.



 BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Kompenzacija

08.07.2018 17:48

Prava kompenzacija Stevandicu je mjesto zamjenika dir. fonda za javne nabavke gdje je svog Zekija stavio. On zamjenik u KC i to je to. Djajic drhti i potpisuje, nada se da ce proci u skupstinu da se osveti.

ODGOVORITE
Name

Re Komp.

08.07.2018 18:33

Ljubomorni i podli stvore,ti ne znas ni sta je kompenzacija...znamo svi da Stevandiceva stranka raste iz dana u dan,a tebi je to trn u oku!

Name

stojanka

08.07.2018 18:36

Dali ste u privatne ruke dijalizu, radioterapiju, i mnogo toga. Njima je ugovor takav da se prvo naplaćuju oni pa ostalo šta ostane Javnim ustanovama. Sve radite sa privatnicima, a bolnice propadaju. Ko je kriv za to?????

Name

Odgovor budali koji tvrdi da smo ljubomorni

08.07.2018 19:40

Sto se tice Rasta stranke ti vjerovatno Zivis u zanzibaru pa nemas sve podatke , sto se tice trnja u ocima to je rezervisano za Stevandica kad Bude cisto zivicu po Focanskom zatvoru.

Name

Re

08.07.2018 21:08

Stabilan je kao groblje.

Name

Oskiguranik

08.07.2018 18:19

Ako je tačno da Fond posluje sada dobro i da je novi menadžment značajno uspravio minuse prethodnog rukpvodstva, onda je za očekivati da Darka Tomaša pozovu na svaku, pa i krivičnu odgovornost. Umjesto toga Dodik ga nagrađuje da bude nosilac liste za NSRS.

ODGOVORITE
Name

Bahato

08.07.2018 18:54

Dejan Kusturić je lopovčina koja je osnovala zajedničku firmu sa svojim kumom bivšim kolegom iz Procredit banke te sada po raznoraznim osnovama preko te firme izvlači pare iz FZO RS. Kupilo se novo auto, kupio se stan u Beogradu, samo bahato!!!

ODGOVORITE
Name

re

08.07.2018 19:37

Neka i treba!!!!Nažalost sve im je to bespotrebno dao sam Dodik!!!!A svi već okreću glavu od njega,pogotovo stari lisci sa liste !!!!

Name

Lopurda

08.07.2018 20:03

A šta je sa Skrbicem? Svoje grijehe pokušava okajati natpisom na plocici nad ulaznim vratima u crkvi kod Gradskog mosta.

Name

Sićko

08.07.2018 20:36

Gospoda direktori se bogate i smjenjuju se kad pokupe koliko im je dosta a nikad im nije dosta a zašto nebi kad nikome neodgovaraju kompletan režim korumpiran i duboko u kriminalu

Name

re re

09.07.2018 03:19

Od starih Lisaca a verovatno misliš na Radmanovića

Name

cleaner joni

09.07.2018 04:54

Svi su oni pokupovali stanove. Ja bih da budem podstanar kod Tegeltije, naucio sam italijanski!

Name

kurta

09.07.2018 01:31

Tomas je doktor i za Kusturica i Bogdanica zajedno. Ovo je samo farsa. Sastavite Tomasa i ovu dvojicu u emisiji pa da vidite konbarata argumentima a ko baca dimne bombe

ODGOVORITE
Name

Hmm

09.07.2018 13:54

Kusturic je trecerazredni ekonomista, nemojte vrijedjati tomasa poredeci ga sa ovom neznalicom. Tomas je bio fenomenalan student, sa prosjekom preko 9, zavrsio fakultet u roku. Kusturic je studirao najmanje 10 godina, beskarakteran lik, obicni poltron, bez znanja i stava.

Name

Sinj

09.07.2018 06:08

Državne firme uopšte ne plaćaju redovno doprinose knjižicu ti overe na 3 dana

ODGOVORITE
Name

Lista

09.07.2018 06:57

Škrbić, Kljajčin, Stanetić, Bogdanić, Stevandić, sin Igor, Prointer i naravno Mile...kod njih su naše pare. P. S. Vidimo da se i dr. Kostić vratio “u igru”.

ODGOVORITE