F1: Fetel slavio ispred Hamiltona u ''ludilu'' Silverstona!

Sebastijan Fetel, vozač Ferarija, slavio je na velikoj nagradi Velike Britanije voženoj na stazi Silverston.  Kakva trka: Fetel stigao Prosta, peh Hamiltona! Britanac je na "domaćoj stazi" počeo s "pol" pozicije, pa posle incidenta u kom je učestvovao Kimi Raikonen - pao na poslednje mesto. Ipak, uspeo je da se izbori za drugu poziciju. . .

Ostali sportovi 08.07.2018 | 17:15
F1: Fetel slavio ispred Hamiltona u ''ludilu'' Silverstona!
Na najboljoj trci ove sezone Nemac je uspeo da pobedi tako što je na pet krugova do kraja obišao Valterija Botasa.

Drugi na cilj stigao je aktuelni šampion Luis Hamilton, dok je mesto na podijumu kompletirao Kimi Raikonen. Botas je na kraju završio tek četvrti.

Prvih deset kompletirali su još Danijel Rikardo, Niko Hulkenberg, Esteban Okon, Kevin Magnusen, Fernando Alonso i Serhio Peres.

Od starta trke krenulo je ludilo. Raikonen je napravio grešku i udario Hamiltona, koji je pao na poslednje mesto. Kontakt je bio gumama, tako da nijedan bolid nije pretrpeo veće oštećenje.

Hamilton je krenuo sa poslednjeg mesta, dok je Raikonen izgubio mesto i bio je iza vozača Red Bula. Na prvom mestu izbio je Sebastijan Fetel ispred Valterija Botasa. Kimi je kažnjen sa deset sekundi zbog greške.

Kako je trka odmicala Hamilton je napredovao, ali kako bi došao u kontakt sa vodećima, bio mu je potreban neki 'haos' u vidu 'sejfti kara' na stazi. To se i desilo u 33. krugu.

Vozilo bezbednosti usporilo je i pribiližilo vozače, nešto je najviše odgovaralo Hamiltona. Kada se 'sejfti kar' sklonio sa staze, Raikonen je pokušao da obiđe Ferstapena, međutim nije uspeo. Tada se desio još jedan incident.

Karlos Sainc i Roman Grožan imali su udes i posle samo dva kruga vožnje, vozilo bezbednosti ponovo je moralo da izađe iz boksa. Kada se 'sejfti' sklonio krenula je odlučujuća borba.

Fetel uspeo je da obiđe Botasa, kao i Hamilton, ali i Raikonen. Finac iz Mercedesa tako je pao na četvrto mesto. Britanac nije uspeo da ugrozi Nemca na prvoj poziciji, kao što nije ni Raikonen akutelnog šampiona F1.

Bez sumnje prisustvovali smo najboljoj trci ove sezone, a na kraju je kao pobednik izašao Sebastijan Fetel.

Sjajna trka na slavnoj stazi u Silverstonu!

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije i na osam bodova uvećao prednost na prvom mestu u šampionatu u odnosu na Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Sjajni Nemac je ostvario 51. pobedu u karijeri i izjednačio se sa Alanom Prostom na večnoj listi na kojoj su ispred samo još Luis Hamilton (65) i Mihael Šumaher (91).

Ujedno, ovo je bila četvrta pobeda za Fetela u sezoni, a druga u Velikoj Britaniji - pošto "domaći vozač" Hamilton nije uspeo da odbrani "pol poziciju".

Ipak, on je zauzeo drugu poziciju što je veliki uspeh posle incidenta u prvom krugu, kada je pao na poslednje mesto nakon što ga je udario Kimi Raikonen iz Ferarija, dobrom vožnjom uspeo da se popne na podijum.

F1 generalni plasman:

Sebastijan Fetel (Ferari) 171

Luis Hamilton (Mercedes) 163

Kimi Rajkonen (Ferari) 116

Danijel Rikardo (Red Bul) 106

Valteri Botas (Mercedes) 104

Maks Ferstapen (Red Bul) 93

Niko Hilkbenberg (Reno) 42

Kevin Magnuesen (Has) 39

Karlos Sainc Junior (Reno) 28

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar