Kim ponovo ljut: Optužbe za SAD

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su razgovori s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom "za žaljenje".

Svijet 07.07.2018 | 17:58
Kim ponovo ljut: Optužbe za SAD
Takođe, u saopštenju je ministarstvo optužilo Sjedinjene Države da prave jednostrane zahteve za denuklearizaciju.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo okončao je danas drugi dan pregovora sa zvaničnicima Severne Koreje o ukidanju nuklearnog naoružanja u toj zemlji i ocenio da su sastanci bili "produktivni".

Saopštenje neimenovanog portparola severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova izdato je nekoliko sati pošto je Pompeo završio svoje dvodnevne razgovore sa severnokorejskim zvaničnicima predvođene Kim Jong Čolom.

U saopštenju se navodi da su SAD izdale duh prošlomesečnog samita između predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una time što su uputile "jednostrane zahteve za potpunu, proverljivu i nepovratnu denuklearizaciju Severne Koreje".

Kako se navodi, rezultati ovih nastavljenih pregovora dve strane su "vrlo zabrinjavajući" jer su doveli do "opasne faze koja bi mogla da poljulja našu spremnost za denuklearizaciju koja je bila čvrsta".

Pompeo je završio dva dana razgovora s severnokorejskim zvaničnicima, nije se sastao s vođom Kim Džong Unom ali je dobio obećanja da će biti novi pregovori o denuklearizaciji i vraćanju posmrtnih ostataka američkih vojnika ubijenih za vreme Korejskog rata. Pre odlaska iz Pjongjanga Pompeo je rekao novinarima da su njegovi razgovori s visokim severnokorejskim zvaničnikom Kim Jong Čolom bili "produktivni" i da su sprovedeni "u dobroj veri" kao i da je "veliki napredak" ostsvaren u mnogim oblastima.

On je naglasio da "ima još posla" u drugim oblastima, i da će dosta toga biti ostavljeno radnim grupama koje su dve strane postavile da reše konkretna pitanja.

Izvor: Beta

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zoran

07.07.2018 17:08

Pa sta si ti ocekivao?? Da ce amer ispuniti ono sto je dogovoreno? Nikad

ODGOVORITE
Name

Sz

07.07.2018 17:28

To su prevaranti ti ameri.

Name

Xx

07.07.2018 19:26

Kad su teroristi ubice kreteni pohlepnici bili od rijeci Pljackasi