Predstavljamo: Partizanovi rivali u Evrokupu...

Bivši kapiten Zvezde, Parkerova igračka, turski i španski milioni i Meksikanac koji nije prošao probu kod Duleta.  Crno-beli hoće u Top 16 fazu Evrokupu, ali da bi tamo i došli, moraće ozbiljno da se namuče. Pročitajte šta ih čeka. . .

Košarka 07.07.2018 | 22:20
Predstavljamo: Partizanovi rivali u Evrokupu...
Košarkaši Partizana drugu godinu zaredom takmičiće se u Evrokupu, a ovaj put, za razliku od prošle sezone, imaju ambiciju da se plasiraju u Top 16 fazu. Barem tako tvrdi trener Nenad Čanak, iako je svestan da ga na tom putu čeka zaista težak posao. Jer, crno-beli su na žrebu izvukli grupu u kojoj se nalaze španska Valensija, ruski Zenit, italijanski Trento, turska Ankara i francuski Asvel.

Na prvi pogled, grupa je ozbiljna i veoma teška, a radi se o timovima koji uglavnom imaju ozbiljne budžete ako je za poređenje sa ovdašnjim klubovima. Naravno, valja imati na umu da je žreb održan početkom jula i da će do početka oktobra, kada počinje takmičenje u Evrokupu, svakako biti još dosta promena u ekipama, pa se i šanse za plasman među četiri najbolje u grupi budu menjale.

U svakom slučaju, red je da predstavimo ekipe koje će ukrstiti koplja sa Partizanom u Evrokupu sledeće sezone.

VALENSIJA

Valensija je svakako najjače ime u ovom trenutku, uostalom španski klub došao je iz prvog šešira i predstavlja jednog od glavnih favorita za osvajanje Evrokupa, a samim tim i povratak u Evroligu u sezoni 2019/2020. Prošle sezone Valensija je imala ukupan klupski budžet od 16.367.000 evra, ali treba uzeti u obzir da je igrala Evroligu, a sada će ipak biti deo slabijeg kontinentalnog takmičenja. U španskom šampionatu, gde je branila trofej, Valensija je ispala u polufinalu u duelu sa Gran Kanarijom i to u produžetku napete majstorice. Bilo je to svojevrsno iznenađenje, ne i senzacija, a taj poraz koštao je Valensiju plasmana u Evroligu. Inače, u elitnom takmičenju prošle sezone španski tim imao je učinak od 12 pobeda i 18 poraza.

Po okončanju takmičenja u domaćoj ACB ligi, Valensija se razišla sa trenerom Ćusom Videretom, a kao njegovog zamenika imenovala je Haumea Ponsarnaua. Obnovili su ugovor sa Giljemom Vivesom, Semom van Rosomom i Rafom Martinezom. Istovremeno, ekipu je napustio nemački centar Tibor Plajs. Kako sada stoje stvari, umesto Nemca pod koš Valensije trebalo bi da stigne Amerikanac Majk Tobi iz Tenerifa i on bi trebalo da tandem sa crnogorskim centrom Bojanom Dubljevićem, koji već nekoliko godina unazad predstavlja pravi oslonac.

Inače, kada je u pitanju istorija, Valensija je ukupno tri puta osvajala pehar Evrokupa, 2003, 2010. i 2014. godine, a do sada se nijednom nije sastajala sa Partizanom.

ZENIT

Ruski klub definitivno ima ozbiljne ambicije, iako pod ovim imenom postoji tek od 2014. godine. Ipak, Zenit ima ozbiljne sponzore koji su spremni da stave novac tamo gde obećaju, pa je tako prošle sezone ukupan klupski budžet iznosio 11.600.000 evra. Nisu osvojili trofeje, ali, ruku na srce, u zemlji u kojoj CSKA već godinama sprovodi košarkaški teror ni plasman u polufinale regionalne VTB lige se nije smatrao potpunim neuspehom. Zenit je takođe prošle sezone bio učesnik Evrokupa, ali je u tri utakmice četvrtfinala sa italijanskom Ređo Emilijom, doživeo poraz. Poslednja vest koja je stigla iz Sankt Peterburga je da je Zenit angažovao centra Džejlena Rejnoldsa. Upravo je ovaj Amerikanac igrao za Ređo Emiliju u većem delu prošle sezone, pre nego što u samom finišu zaigra za Barselonu kod Svetislava Pešića.

Dokaz o tome koliko je uprava zadovoljna rezultatima iz prošle sezone je i vest da je krajem juna novi ugovor potpisao trener Vasilij Karašev. Inače, prošle sezone dres Zenita nosio je, pored ostalih, i reprezentativac Srbije Marko Simonović koji je prosečno u Evrokupu beležio 9,2 poena po utakmici. A tu je bio i nekadašnji košarkaš Partizana, Amerikanac Dru Gordon. I, još jedna stvar kada je Zenit, u pitanju - ruski mediji tvrde da je ovaj klub ozbiljan u nameri da u svoje redove vrati još jednog Srbina, plejmejkera Stefana Markovića koji je prošlu sezonu proveo u moskovskom Himkiju.

TRENTO

Trento je jedan od "milion“ italijanskih klubova koji se pojave niotkuda, naprave nešto, a onda vrlo često nestanu sa košarkaške mape. Ipak, Trento je za sada tu, na mapi, i pokazuje ambiciju da napravi neki rezultat. Prošle sezone ovaj klub iz severne Italije igrao je finale nacionalnog šampionata, ali je moćni i bogati Armani ipak slavio sa 4:2 u seriji. Ipak, i sam plasman u finale svakako je predstavljao uspeh za klub koji je osnovan tek 1995. godine. Zanimljivo, i njihove klupske boje su kao i Partizanove, tako da će to biti pravi crno-beli okršaj. Ovaj tim se i prošle sezone takmičio u Evrokupu, u kojem je došao do Top 16 faze.

Budžet za sezonu 2017/18 iznostio je 4.666.000 evra, što je otprilike duplo više od onoga što je na raspolaganju imao Partizan u istom periodu. Od završetka sezone Trento je doveo jednog novajliju - krilo Fabijana Mijana, a produžio je ugovor sa iskusnim plejmejkerom Totom Forejom. Kako to obično biva kod italijanskih klubova i Trento ima zvanično ime sponzora - Dolomiti Energija. Radi se o kompaniji koja se bavi energetikom. Istorijski gledano, Trento je tek 2014. godine izborio status prvoligaša u Italiji, a zanimljivo je i to da je prošle sezone dres ovog kluba nosio Meksikanac Horhe Gutijerez koji je pre šest godina bio na probi u Partizanu, ali je nije prošao.

TURK TELEKOM ANKARA

Turk Telekom iz Ankare je ekipa koja je, poput Partizana, dobila pozivnicu za učešće u Evrokupu, a ono što je interesantno, radi se o ekipi koja je prošle sezone igrala u drugoj ligi i izborila povratak u elitno društvo. Veliki novac je već uložen u ovaj klub, što i nije čudno jer iza njega stoji telekomunikacioni gigant kojeg je država prodala i sada je u privatnim rukama. Tačni podaci o visini ukupnog budžeta ovog kluba nisu poznati, odnosno turski mediji ih još nisu objavili. Ipak, da su spremni džakovi novca za formiranje ozbiljne ekipe svedoče i aktivnosti uprave kluba koja je već angažovala trojicu novih igrača i to ne bilo kojih. Najpre je stigao Silvan Lendsberg koji je svojevremeno sa Makabijem osvojio titulu prvaka Evrope.

Njegovim stopama krenuo je Keni Gebrijel, prethodne sve sezone šampion Grčke sa Panatinaikosom, ali i čovek koji je 2015. u dresu Karšijake bio prvak Turske. Treće i, makar za sada, poslednje pojačanje kluba iz turske prestonice je još jedan Amerikanac Redži Redingpristigao iz Bajerna sa kojim je nedavno osvojio titulu prvaka Nemačke. Inače, bivši košarkaš Partizana Miroslav Radošević svojevremeno je, od 2000. do 2002. godine igrao baš za Turk Telekom. A dva tima su se i sastajala u proleće 1999. godine u osmini finala Kupa Rajmunda Saporte i oba puta je Partizan slavio ubedljivo - 85:70 i 76:43.

ASVEL

Uz Partizan, klub iz predgrađa Liona svakako ima najveću košarkašku tradiciju u ovoj grupi. Asvel je ukupno 18 puta bio prvak Francuske i to je klub kojim ima ozbiljan sistem rada i drži ga se već godinama unazad. Ima, doduše, Asvel i tu sreću da mu je predsednik proslavljeni francuski košarkaš Toni Parker čije ambicije na ovom polju su prilično ozbiljne. Prošle sezone Asvel je u francuskoj ligi bio klub sa najvećim ukupnim budžetom, a on je iznosio 8.272.000. To mu, međutim, nije pomoglo da se domogne titule prvaka Francuske, pošto je iznenađujuće eliminisan već u četvrtfinalu u duelu sa Le Manom koji je kasnije osvojio pehar. Poput Partizana, i Asvel je u sezoni 2017/18 igrao u Evrokupu, domogao sa Top 16 faze, ali nije mogao dalje od toga u grupi sa Ređo Emilijom, Uniksom i Limožom.

Čim se završila sezona Asvel je završio veliki posao koji je bio kako mnogi kažu, najgore čuvana tajna francuske košarke - doveo je trenera Zvezdana Mitrovića. On je prethodno imao odlične rezultate na klupi Monaka, međutim, o novom angažmanu pričalo se i pre nego što je počeo plej-of u Francuskoj. Od igrača, za sada je ekipu napustio samo Džastin Harper, američki krilni centar, a došao je Livio Žan Šarl. Prošle sezone dres Asvela nosila su dva stara znanca Partizana, Demarkus Nelson, nekadašnji plejmejker Crvene zvezde i Alfa Kaba, bivši centar Mega Bemaksa. Inače, Asvel je stari dužnik Partizana iz sezoni 2000/01, jer je tada u nokaut fazi Evrolige izbacio crno-bele i to pobedom u majstorici u hali Pionir. I još jedna zanimljivost, Partizanovo krilo Bondža Si je u sezoni 2016/17 je igrao baš za Asvel i dobro poznaje taj klub.

U svakom slučaju, čekaju nas zanimljivi dueli na jesen u ovom takmičenju. Grupna faza Evrokupa počinje 3. oktobra, a završiće se 19. decembra.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar