Spriječite znojenje tokom ljetnjih mjeseci

Mnogi od nas dezodranse protiv znojenja upotebljavaju u jutarnjim časovima, pre nego što se obučemo i izađemo iz kuće. Ipak, jedna doktorka tvrdi da ne bi trebalo da ga stavljate na telo u ovo vreme.

Zdravlje 04.07.2018 | 12:10
Spriječite znojenje tokom ljetnjih mjeseci
Doktorka Davn Harper tvrdi da večna ljudi koristi dezodorans na loš način, odnosno da nikada ne bi trebalo da apliciramo u jutarnjim časovima već uveče.

Kako kaže, kada ga aplicirate tokom noći vi zapravo dajete dezodoransu vremena da se osuši ispod pazuha – što je krucijalno za njegovu efektivnost.

"Apliciranjem uveče, pre nego što odete na spavanje, dozvolićete mu da se u potpunosti osuši. Ostavite ga tokom noći i operit ostatak dezodoransa ujutru sapunom i vodom", kazala je Harperova za britanski "San".

Doktorka kaže da je važno da dezodorans prskate na suvu kožu i uverite se da je totalno suv pazuh pre oblačenja. Možete koristiti čak i fen, savetuje.

A najbitnije, prema njenom mišljenju, je da se uverite da je vaš dezodorans zapravo antiperspirant.

"Mnogi sprejovi su dizajnirani da mirišu lepo, a zapravo nisu dizajnirani da spreče znojenje", zaključuje.

(B92)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

East

06.07.2018 13:34

Nije mi jasno zasto insistirate na upotrebi dezodoransa i antipespiranata.Znojenje je pozeljno za svako bice. Znoj je sastavni dio prirodnog sistema termoregulacije , odnosno , pomaze da se ne dogodi toplotni udar. Antipespiranti blokiraju znojenje a dezodorans prikriva neugodan miris koji se stvara najcesce zbog pogresne primjene dezodoransa-antipespiranta. Prijatelji ljekari , koji nisu motivisani od strane modnih kuca koje lansiraju proizvode kao sto je dezodorans-antipespirant da promovisu upravo ovaj , po zdravlje pogresan nacin rejesavanja problem ( za njih je jako profitabilan bez sumnje) , preporucuju da se pokusa problem rijesiti tako sto ce se rijesiti poremecena bakteriokultura i mikokultura u oblasti pazuha i prepona , odnosno cijelog tijela. Ti prijatelji ljekari savjetuju upotrebu prirodnih etericnih ulja za rjesavanje tog problema ili , najjednostavnije , apliciranje blagog rastvora jabukovog sirceta sa vodom u pazusnoj i preponskoj zoni, kako bi se preveniralo stvaranje nepozeljnih gljivica i bakterija koje uticu na stvaranje neugodnog mirisa. Svakako , malo znoja je normalno i nesto sto je svakako prirodno , i toga se ne treba stidjeti, al ne treba pretjerivati u tom opustanju.Higijena je svakako najbitnija.

ODGOVORITE
Name

Amela

07.07.2018 18:09

Da se vozis cesce u javnom prijevozu, bilo bi ti jasnije.

Name

Saša

07.07.2018 21:26

Kad je velika vlaga, bilo ljeto ili zima, ja se nenormalno znojim.Prije 10-ak godina, pred veliki snijeg, toliko sam se preznojio da sam morao otići ljekaru,koji me je uputio u laboratoriju čiji su nalazi, Bogu hvala, bili O.K.Prestao sam se znojiti kad je palo 70 cm snijega.

Name

Christian Sweden

07.07.2018 23:01

Treba ga svezat za keca na 40 C u Banjaluci da sjedi cijeli dan, da vidimo kako reaguje na malo znoja. Siguran sam da bi i ocelavio i trepavice mu opale od smrada.,