Dule nakon poraza od Belgije: Ponosan na momke!

Bosna i Hercegovina nije uspjela pobjedom da završi prvi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali se ipak plasirala u drugu fazu.

Košarka 03.07.2018 | 17:45
Dule nakon poraza od Belgije: Ponosan na momke!
Košarkaši BiH doživjeli su minimalan poraz od Belgije (77:79) u posljednjem meču prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano u Kini.

Selektor "zmajeva" Duško Vujošević nije bio previše razočaran neuspjehom protiv selekcije kojoj je ovo bio prvi trijumf u kvalifikacionoj grupi E.

"Čestitam Belgiji na pobjedi. Moram reći da smo se pripremali u veoma složenim uslovima. Što zbog povreda, što zbog situacije sa NBA igračima, kad je ovaj prozor zakazan pet dana nakon drafta. Naša dva igrača u NBA ligi Jusuf Nurkić i Džanan Musa nemaju ugovore, a nekoliko igrača nije došlo iz neopravdanih razloga, tako da nam je nedostajalo deset igrača", još jednom se Vujošević osvrnuo na izostanke ključnih igrača.

Nakon debakla od Francuza, košarkaši BiH odigrali su mnogo bolje u Antverpu, ali to nije bilo dovoljno da se izbjegne poraz, pa je bh. tim takmičenje u grupi okončao sa dva trijumfa na šest utakmica.

BiH je mala država koja je trpila odliv igrača u Hrvatsku i Srbiju, a sada se to dešava i sa Turskom, tako da je za nas svaki igrač dragocjen, te teško možemo nadoknaditi izostanak jednog igrača, a ne deset.

"Doživjeli smo težak poraz od Francuske i neki su pokušali taj poraz predstaviti kao da je to naša realna slika. Ova mlada reprezentacija je u vrlo teškim uslovima, prije svega materijalnim u najtežoj kvalifikacionoj grupi gdje su bili Francuska, Rusija i Belgija došle do dvije pobjede i plasirale se sa istim brojem pobjeda kao i evropski prvak Slovenija", istakao je Vujošević za sajt Košarkaškog saveza BiH.

On je još jednom pohvalio momke koji su se odazvali pozivu da nastupe za reprezentaciju u posljednja dva meča prvog kruga kvalifikacija.

"Zahvaljujem se igračima koji su u ovom teškom trenutku imali karaktera i osjetili obavezu da se odazovu. Ponosan sam kako su večeras igrali protiv dokazano snažne reprezentacije na gostujućem terenu poslije teškog poraza", dodao je selektor "zmajeva".

Nakon uspješno prebrođenih pretkvalifikacija, te prvog kruga kvalifikacija, u drugom krugu Vujoševićeve izabranike očekuje nastup u grupi K, a rivali će im biti Češka, Finska i Bugarska.

Tri prvoplasirane selekcije izboriće plasman na Svjetsko prvenstvo, dok će preostale tri nastaviti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Kvalifikacije se nastavljaju u devetom mjesecu, a prvi nastup BiH će imati 13. septembra u gostima protiv Finske.

RASPORED

Finska - BiH (13. septembar2018.)

BiH - Češka (16. septembar 2018.)

Bugarska - BiH (30. novembar 2018.)

BiH - Finska (3. decembar 2018.)

Češka - BiH (21. februar 2019.)

BiH - Bugarska (24. februar 2019.)



Izvor: mondo.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dule

03.07.2018 17:05

Samo dva u minusu,super...

ODGOVORITE
Name

zoki

03.07.2018 20:38

Slabo usli u trecu cetvrtinu, a ostalo su dosta dobro odigrali..